Zimski sportovi

Počinje groznica free agencyja u NHL-u: Blockbuster trade Bostona i Dallasa

Ivan Dominik • petak, 05.07.2013.
Počinje groznica free agencyja u NHL-u: Blockbuster trade Bostona i Dallasa
Foto: EPA

Na dan kada u NHL-u počinje groznica free agencyja, mnogi su klubovi već u posljednjih nekoliko dana obavili značajne razmjene, otkupe ugovora i dovođenja igrača. Najznačajniji od svih bio je blockbuster trade između Bostona i Dallasa...

Dan prije službenog otvaranja free agencyja u NHL-u, koji se otvara u subotu 5. srpnja u podne, najjača liga svijeta dobila je jednu bombastičnu razmjenu igrača i još nekoliko značajnih, čudnih i važnih odluka klubova oko slaganja nove ekipe.

Slika 3 od 3.

Nakon što je trener Vancouvera John Tortorella na negativno iznenađenje mnogih prokomentirao kako će franšizu Canucksa još dugi niz godina graditi oko demoraliziranog i nezadovoljnog vratara Roberta Luonga, brzo se dogodio šokantan i iznenađujuć veliki trade između Boston Bruinsa i Dallas Starsa.

Finalisti ovogodišnjeg Stanley Cupa pustili su u Teksas svog ponajboljeg mladog igrača, drugi izbor Drafta 2010. godine i Bostonov prvi izbor te ogroman potencijal koji se nalazi u 21-godišnjem centru Tyleru Seguinu za čak četiri igrača. Naravno, ponajbolji mladi napadač lige nije otišao sam; s njim u paketu bili su i korisni Rich Peverley te bek Ryan Button, dok su Starsi u Massachusetts poslali sjajnog Šveđanina Louija Erikssona te još beka Josepha Morrowa i napadače Reillyja Smitha i Matta Frasera.

Slika 2 od 2.
Foto: EPA

Taj blockbuster trade definitivno je dobar za obje ekipe. Boston je dobio napadačku zvijezdu i igrača koji jamči efikasnost te nekoliko role playera koji će vjerojatno u AHL filijale, dok je Dallas dobio ogroman potencijal Seguina, koji se može razbiti i ponajboljeg igrača lige, te uvijek dobrog Peverleyja s kojim će popuniti napadačke linije.

Poslije toga, Dallas je još jednom pokazao da misli ozbiljno dovođenjem još jednog napadača. Iz Edmontona su potpisali Shawna Horcoffa - za danskog braniča Phillipa Larsena i izbor sedme runde drafta 2016. godine - odličnog polivalentnog centra i svojevremeno kapetana Oilersa, koji će u Dallasu moći biti pomoć i u napadu i u obrani, unatoč svojim godinama.

Briere u Montrealu, "kockanje" Toronto Maple Leafsa

Danny Briere, kojem su "njegovi" Philadelphia Flyersi napravili buy-out ugovora, nije dugo čekao da pronađe novi klub. Nakon nedavnog šoka, potpisali su ga Montreal Canadiensi za 52 milijuna dolara u sljedećih osam godina. Flyersi su pak na osam godina produžili s Claudeom Girouxom, koji će u sljedećim sezonama godišnje primati 8,275 milijuna dolara.

Slika 1 od 1.

Šokantna otpuštanja i otkupe svojih ugovora napravile su još neke franšize. Prije svih, treba li reći naravno, Toronto Maple Leafsi koji su otkupili ugovor fantastičnog polivalentnog bjeloruskog centra Mihaila Grabovskog te su sada ostali na samo jednom pravom centru za visoke linije (Kadri). No, "šuška" se kako će Leafsi ići po Paula Stastnyja u Denver i Stephena Weissa u Sunrise, međutim, na Weissa su oko bacili i mnogi drugi klubovi, tako da bi otpuštanje Grabovskog, ukoliko ne potpišu barem jednog ako ne i dva vrhunska centra, za Toronto mogla biti katastrofa.

New Jersey Devilsi otpustili su svog drugog golmana, također veterana Johana Hedberga, što i nije iznenađenje s obzirom na Brodeura i dovođenje Coreyja Schneidera iz Vancouvera. No, Devilsi su ipak produžili svog drugog veterana, Čeha Patricka Eliaša, koji je najbolji igrač u povijesti kluba po bodovima, asistencijama i golovima. 37-godišnji Eliaš će u Devilsima ostati još tri godine za 5,5 milijuna dolara godišnje.

Od ostalih buy-outa treba izdvojiti i Red Wingse koji su to napravili s bekom Carlom Colaiacovom te Minnesota Wild koji je otkupio ugovor beka Toma Gilberta.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • :))06.07.2013. u 06:37
    @ Teletek, mala ispravka, Boby Ryan nije free agent, zato je i doslo do razmjene igraca inace bi ga uzeli bez davanja Silverberga i 1. runde picka 2014. Nadam se da ce moji Sensi naci zamjenu za Alfija jer su Ryana htjeli uzeti tako i tako
    :))
  • Obrisan korisnik05.07.2013. u 22:01
    Eto i Alfi je promenio Sense na svoih 40 godina, i presao u wingse a uzeli moi i Weiss-a iz pantere, btw po meni top free agent do sada je boby ryan koi je iz patke otisao u Ottawa.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.07.2013. u 19:31
    U Bostonu mogu biti jako zadovoljni. Seguin je talentiran, ali je stagnirao i imao puno problema s disciplinom i angažmanom, pa mu svjež početak možda dobro dođe. A Eriksson je jako podcijenjen, a neupitno klasan i zahvalan igrač.
    Obrisan korisnik