Zimski sportovi

Video: Šokovi u Ottawi, sjajan posao Kekelainena, nova katastrofa Toronto Maple Leafsa

Ivan Dominik • subota, 06.07.2013.
Video: Šokovi u Ottawi, sjajan posao Kekelainena, nova katastrofa Toronto Maple Leafsa

Malo je reći da je buran bio prvi dan free agencyja u NHL-u. Mnoštvo odličnih i sjajnih te genijalnih, ali i katastrofalnih poteza viđeno je u noći s petka na subotu, između klubova je bilo vrlo prometno te se već sada može konstatirati da će NHL sezona 2013./2014. u odnosu na prošlu imati sasvim drugačije lice. Ipak, neke su odluke bile veće i drugačije od ostalih, a u njih su bili uključeni legendarni veterani...

Prvi dan potpisivanja slobodnih igrača u NHL-u je prošao vrlo burno i turbulentno. Slika mnogih ekipa sasvim se promijenila, gotovo iz korijena, dok je prostora za svakakve poslove još ostalo napretek. No, krenimo redom.

Prvi igrač koji je kao slobodan potpisao ugovor s nekim klubom bio je Jevgenij Nabokov, kazahstanski vratar s ruskom putovnicom koji je samo produžio lojalnost svojim NY Islandersima. Franšiza s Long Islanda do kraja dana nije napravila još mnogo poslova, produžena je suradnja još samo beku Travisu Hamonicu te su dovedena dva nova napadača. Danac Peter Regin stigao je iz Senatorsa, a Kanađanin Pierre-Marc Bouchard iz Minnesote.

A onda je uslijedila vijest koja je prodrmala ligu. Legendarno švedsko desno krilo Ottawa Senatorsa, čovjek koji je proveo cijelu karijeru u ekipi iz kanadske prijestolnice otkad je davne 1995. godine stigao u NHL, Daniel Alfredsson, uzeo je svoje stvari i papire te potpisao za Detroit Red Wingse. Popularni Alfie, koji je posljednjih 18 godina igrao za Sense, od toga 14 sezona kao kapetan, odvagnuo je i otišao u Hockeytown na šok i veliko iznenađenje navijača te čak i GM-a Ottawe, Bryana Murrayja.

Slika 1 od 1.

Kasnije je 40-godišnji napadač objasnio svoju šokantnu odluku: "Puno sam razgovarao o ovome ovdje u klubu s ljudima, kao i sa svojom obitelji, međutim, na kraju se sve svelo na poprilično sebičnu odluku u kojoj sam ja uvidio da želim osvojiti Stanley Cup, a u tome još uvijek nisam uspio. Osjećam da Ottawa ide pravim putem, da raste iz godine u godinu i sigurno se približava tomu s vremenom te smatram da ima svijetlu budućnost. Međutim, ja za nju više nemam vremena, u mojim godinama više ne mogu čekati na to te sam se odlučio za odlazak u ekipu koja mi najviše nudi mogućnost osvajanja Cupa već u narednoj sezoni", iskreno je rezonirao kapetan s dosad najdužim stažem u NHL-u. Alfredsson nikad nije uspio otići do kraja sa svojim Senatorsima, iako je 2007. igrao finale u kojem je Ottawa uz 4-1 u seriji poražena od tadašnjih prvaka, Anaheim Ducksa.

Vrlo brzo nakon odlaska svoje najveće legende, koja je dosad u NHL-u odigrala preko 1000 utakmica te ostvarila preko 1000 bodova, Senatorsi su morali napraviti nekoliko poteza i pokrpati rupe. Alfie je otišao u Detroit gdje će se sigurno sjajno uklopiti budući da je njegov dosadašnji trener Paul MacLean, ovogodišnji osvajač trofeja Jack Adams za najboljeg trenera lige, zanat dugo vremena pekao u Motownu kao pomoćnik Mikeu Babcocku, koji očito, kao i cijela franšiza Wingsa, iz objektivnih razloga ima "fetiš" na Šveđane. Alfredsson će biti osmi "Šved" u Detroitu sada, uz Zetterberga, Nyquista, Franzena, Ericssona, Kronwalla, Gustavssona i Samuelssona.

Potezi Ottawe nakon gubitka kapetana i Petera Regina u napadu bilo je dovođenju zvjezdanog desnog krila, koji će bez problema, barem igrački, moći zakrpati rupu u prvoj napadačkoj liniji Senatorsa. Radi se o Amerikancu Bobbyju Ryanu, koji je za izbor prve runde Drafta 2014., Šveđanina Jacoba Silfverberga i još jednog napadača, Stefana Noesena, iz Anaheima stigao u Ottawu. Bio je to još jedan šok za cijeli NHL jer ovakav trade, kao ni odlazak Alfredssona u Red Wingse, apsolutno nitko nije očekivao. Uz to, iz Toronta je stigao i Clarke MacArthur za niže napadačke linije te se počelo šuškati kako će novi kapetan i vođa Sensa postati kanadski ponajbolji napadač tog kluba, Jason Spezza.

Genijalni Jarmo Kekelainen i nove katastrofalne odluke Toronto Maple Leafsa

Uz događaje vezane za Ottawu, dan su obilježile još dvije franšize - Columbus Blue Jacketsi i Toronto Maple Leafsi. Naravno, prvi po pozitivnom, drugi po negativnom. Ekipa iz Ohia, nakon odlaska starog GM-a Scotta Howsona, a dolaskom novog, Finca Jarma Kekelainena, potpuno je "procvjetala" zbog genijalnih poteza svog novog GM-a.

Kekelainen je u vrlo brzom roku stvorio jake Jacketse od najgore momčadi lige, koji su već ove sezone mogli ući u doigravanje, a koji će u tome sigurno uspjeti u narednoj godini. Doveo je prvo nekoliko najboljih igrača NY Rangersa tijekom sezone uključujući Gaborika, potom stvorio obranu s kojom je Sergej Bobrovski osvojio Vezinu i ostao u Columbusu, a potom je na tržištu uzeo najboljeg defenzivnog napadača lige za treću liniju, Nathana Hortona, koji je došao iz Bostona s kojim je osvojio Cup 2010. te minule sezone igrao finale. Horton je napadač kojeg je željela doslovno svaka momčad NHL-a, a njemu je Kekelainen pridružio još golmana Jeremyja Smitha iz Nashvillea čime je zaključio prvi dan poslovanja.

Slika 3 od 3.

Toronto je pak, s druge strane, opet po tko zna koji put doživio debakl na tržištu. Maple Leafsi su tražili dva centra za visoke linije, što im i najviše treba, te desno krilo, a dobili su gotovo ništa. Kao desno krilo doveli su Davida Clarksona iz NJ Devilsa, jednog od najprecjenjenijih "zvjezdanih" igrača lige, na desno krilo i dali mu preko pet milijuna dolara po sezoni na sedam dugih godina. Clarkson je domaće dijete, Kanađanin rođen u Torontu, ali ima već 29 godina i po dosadašnjoj karijeri ne zaslužuje toliko veliki ugovor niti ga je imao u New Jerseyju. Također, nakon što su otpustili Mihaila Grabovskog, bjeloruskog polivalentnog centra, Leafsi su krenuli po Stephena Weissa ili Valtterija Filppulu. Međutim, od oba igrača su dobili odbijenicu tako da su morali produžiti ugovor Tyleru Bozaku, već otpisanom centru koji je već bio nas izlaznim vratima kluba, a koji je na kraju kao lošiji igrač od Grabovskog ostao u klubu za veći novac nego što je dosad primao.

Dakle, uz raniji gubitak MacArthura za kojeg tek treba naći zamjenu za plug, Leafsi su doveli desno krilo, koje im nije toliko potrebno kao centri, i preplatili ga na previše godina, a potom su "izvisili" na jakim igračima na poziciji centra te su morali produžiti ugovor lošijem igraču od onog kojem su otkupili ugovor i riješili ga se. K tome, još uvijek imaju rupu na poziciji centra za visoke linije, tako da im jedna od posljednjih prilika ostaje Coloradov Paul Stastny.

Sjajno poslovanje Nashville Predatorsa i razmjene igrača

Izuzev Bobby Ryana u Ottawi, prvi dan free agencyja donio je još nekoliko novih razmjena igrača. Prije Ryanova odlaska iz Silicijske doline, Calgary je iz St. Louisa doveo beka Krisa Russella za izbor pete runde narednog Drafta. Potom je plugger George Parros iz Floride prešao u Montreal za napadača Phillipea Lefevbrea i izbor sedme runde Drafta 2014. godine, a naposljetku je Devin Setoguchi iz Wilda otišao u Winnipeg Jetse za izbor druge runde sljedećeg Drafta.

Slika 2 od 2.

Novih amnestija i boy-outa nije bilo, ali je bilo sjajnih poslova mnogih uprava. Primjerice, odličan posao odradio je Detroit koji je na poziciju centra doveo Stephena Weissa nakon dovođenja Daniela Alfredssona, dok je Finac Valtteri Filppula pušten u Tampu, što je bio i odličan posao za Boltse, koji su još iz Colorada potpisali napadača Geoffa Walkera.

Potom su profitirali i Nashville Predatorsi koji su doveli Viktora Stalberga, švedskog vrlo korisnog napadača Chicaga i dvostrukog osvajača Stanley Cupa s Hawksima, zatim Matta Hendricksa, defenzivnog napadača iz Washingtona, te još jednog renomiranog švedskog napadača, Erica Nystroma iz Dallasa, kao i sjajnog centra Minnesote, Matta Cullena. Iz Chicaga je još doveden i golman Carter Hutton, no on će najvjerojatnije biti rezerva ili će otići u AHL.

Prvaci iz Chicaga konačno su počeli slagati ekipu za novu sezonu pa su produžili ugovore dvojici veterana, Čehu Michalu Rozsivalu i Slovaku Michalu Handzusu. Iako su prethodno pustili svog drugog golmana, Raya Emeryja, u Philadelphiju gdje bi tamnoputi vratar trebao postati novi startni vratar Flyersa. Hawksi su još kasnije za vratara doveli prekaljenog Nikolaja Habibulina iz Edmontona, dok je otpušteni Rostislav Olesz otišao u New Jersey Devilse.

Remont Penguinsa, Jarome Iginla u Bostonu

Od ostalih poslova Mike Komisarek je potpisao za Carolinu nakon što ga je otpustio Toronto. Edmonton je iz Phoenixa doveo napadača Boyda Gordona i golmana Jasona LaBarberu te potom još sjajnog beka Bruinsa, Andrewa Ferencea i finskog napadača iz NY Islandersa, Jesseja Joensuua. Zatim je za kraj dana doveden i napadač Leafsa, Ryan Hamilton.

Pittsburgh Penguinsi također su doživjeli remont pa su nakon četiri godina izbivanja i igranja u LA Kingsima s kojima je osvojio i Stanleyja vratili vrlo dobrog i korisnog obrambenog beka, Roba Scuderija, kojeg su i draftali u petoj rundi 1998. godine te s njim 2009. godine, uparenim s legendarnim Halom Gillom, osvojili ligu. Sada su 34-godišnjaka vratili na četverogodišnji ugovor. Uz to, Pensi su pustili Tylera Kennedyja u San Jose, Matta Cookea u Minnesotu te Jaromea Iginlu u Boston Bruinse, koji su ga željeli i ranije prošle sezone, dok je u Pittsburghu produženjem ugovora ostao samo Craig Adams, već dugogodišnji centar četvrte linije "Pingvina".

Slika 4 od 4.

Sjajni napadač Ryane Clowe iz NY Rangersa otišao je u NJ Devilse, koji su doveli još i Michaela Rydera iz Montreala, što je za njih briljantno. Napadač Islandersa Keith Aucoin te napadač Vancouvera, Maxim Lapierre zajedno su otišli u St. Louis, dok su NY Rangerse pojačali Benoit Pouliot i Dominic Moore iz Tampe odnosno San Josea. Također, odličan posao napravio je Phoenix koji je iz Capitalsa doveo odličnog centra, Mikea Ribeira, kojemu su pridruženi i bekovi Michael Stone te Chris Summers, s kojima je produžen ugovor, te napadač Kyle Chipchura, koji je također produžio suradnju s "Kojotima", dok je još stigao golman Sharksa, Nijemac Thomas Greiss.

San Jose je uz brojne dolaske i odlaske produžio suradnju Loganu Coutureu za novih pet godina, kao i braniču Scottu Hannanu. Flyersi su iz Edmontona doveli golmana Yanna Danisa, a Wild je produžio ugovor beku Jaredu Spurgeonu, kao i Calgary napadaču Gregu Nemiszu. Flamesi su napravili još nekoliko odličnih poslova, potpisavši KHL golmana, Finca Karrija Ramu, koji bi trebao biti zamjena Miikki Kiprusoffu, koji je pred mirovinom. Produžili su Flamesi i Chrisa Butlera za obranu, dok se Florida pojačala još dvojicom igrača: braničem Toronta Mikeom Mottauom te napadačem Washingtona, Joeyjem Crabbom.

Bek Ottawe Andre Benoit otišao je u Avalanche, a golman Caroline Dan Ellis u Dallas Starse. Hurricanesi su za njega zamjenu našli u rezervi Boston Bruinsa, sjajnom mladom Rusu Antonu Hudobinu, a Canucksi su iz LA Kingsa doveli Brada Richardsona za pojačavanje defenzive u napadačkim linijama. Još jedan branič napustio je Boston kada je Aaron Johnson odlučio otići u Rangerse, dok su LA Kingsi nadoknadili Roba Scuderija dovođenjem Jeffa Schultza kojeg je otpustio Washington. Anaheim Ducksi nisu htjeli dozvoliti još jedan odlazak napadača nakon Bobbyja Ryana pa su produžili ugovor svojoj legendi, Sakuu Koivuu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.07.2013. u 11:43
    Opći kaos! Jedva čekam novu sezonu NHL-a.
    Obrisan korisnik
  • nowtocombo07.07.2013. u 01:58
    S obzirom na veliki broj igrača koje trebaju potpisati u ovoj i idućoj sezoni, trošiti toliko capa na long term za dva igrača kojima je maksimum 40-45 pts u sezoni je suludo. Kessel i Phaneuf će tražiti po 8 milja long term na kraju iduće sezone i to samo zbog ove dvojice.
    nowtocombo
  • Obrisan korisnik06.07.2013. u 20:11
    Ma, nije izvjestitelj tolko nerealan kolko neupucen, bar prema mom subjektivnom dojmu...mada opet, tesko je donjeti nekakav realan zakljucak (pogotovo kaj se ovakvih analiza tice) ak ne pratis taj sport (kak bi ameri rekli) 24/7 kroz neki duzi period, a budimo realni u Hrvatskoj i nema mnogo ljudi... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.07.2013. u 17:41
    Nije nepoštivanje ako kažem da ovaj odličan site ima nerealnog „izvjestitelja“ NHL-a. Ajde još i to, ali da je i pristran… Samo ću se osvrnuti na dio napisan o Toronto M.L. Toronto uopće nije tražio centre prve dvije linije. Weiss je izjavio da uopće nije dobio ponudu Toronta, Filppula još manje... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.07.2013. u 14:45
    Kakav kaos na nhl tržnici! Možda je malo trčanje pred rudo sa "ovo je briljantno" i "ovo je katastrofa", bogtepitaj tko će se kako uklopiti, jedino su naravno Leafsi poslovično suckeri. Alfie i Ryan su velike vijesti, ali nisu tolika iznenađenja, za Alfieja se to dalo naslutit... [više na forumu]
    Obrisan korisnik