Nogomet

Splitovci nikad ambiciozniji dočekuju novu sezonu, Žužul želi borbu za trofej

Piše:Vedran Babić • ponedjeljak, 08.07.2013.
Splitovci nikad ambiciozniji dočekuju novu sezonu, Žužul želi borbu za trofej
Foto: Bernard Jurišić

Radnički nogometni klub Split ponovno je bio vrlo aktivan na igračkoj "tržnici" tijekom prvenstvene stanke. U Park mladeži "sletjelo" je nekoliko "kapitalaca" koji bi trebali pomoći klubu da se napokon uključi u borbu za toliko željene trofeje...

RNK Split

Došli: Mate Bilić (Sporting Gijon), Tomislav Dujmović (Dinamo Moskva), Antonio Mršić (Zadar), Branko Vrgoč, Ivan Ibriks, Marin Zulim (svi Osijek), Goran Roce (Istra 1961), Dario Rugašević (Cibalia), Josip Tomašević, Joško Hajder (oba Hajduk), Hrvoje Višić (Solin), Ante Majstorović (Imotski)

Otišli: Andrija Vuković, Mirko Hrgović, Velimir Vidić, Romano Obilinović, Josip Barišić

Utakmice: Imotski 6:1, Zrinjski 1:0, Dnipro 1:2, Rotor 3:1, Oberwart 5:0, Sepahan 1:0, Haladas 2:1, Vinjani 1:0, Selekcija Imotske krajine 5:1

Prva tri kola: Slaven Belupo (doma), Istra 1961 (vani), Hajduk (doma)

Predsjednik Splita Slaven Žužul uoči nove sezone samo je jednu stvar imao na pameti - pokušati stvoriti momčad koja će konkurirati za sve trofeje. Po tko zna koji put. Hoće li ovaj put u tome zaista uspjeti, ostaje nam vidjeti, no realno gledajući, nikada do sada nije privukao ovoliko kvalitetnih igrača u prijelaznom roku.

Prije svih doveden je trener Stanko Mršić, stručnjak s preko 400 utakmica u prvoj ligi kojemu će ovo biti najveći izazov u karijeri. Zajedno s njim stigao je njegov sin Antonio, dosadašnji napadač Zadra, no najviše su medijske pažnje privukli dolasci bivših reprezentativaca Mate Bilića i Tomislava Dujmovića.

Još prije njih, Žužul je doveo nekoliko vrlo dobrih igrača iz domaće lige. Iz Osijeka su stigli standardni prvotimci Branko Vrgoč i Ivan Ibriks te mladi Marin Zulim. Iz Cibalije je stigao bivši mladi reprezentativac Hrvatske Dario Rugašević, a iz Istre 1961 napadač Goran Roce, iza kojeg je najuspješnija sezona karijere.

Možda i najveće pojačanje bio bi ostanak Ante Rebića koji je sve izvjesniji. Mladi hrvatski reprezentativac nedavno se vratio sa Svjetskog prvenstva do 20 godina u Turskoj te se priključio treninzima prve momčadi. Ostali su i Ante Erceg i Ivica Križanac, koji je doduše sve češće ozlijeđen te je praktički propustio pripreme.

Nakon prvog dijela priprema u gradu pod Marjanom, Split je drugi dio odradio u Austriji gdje je odigrao nekoliko zapaženih utakmica. U porazu od renomiranijeg Dnipra pružio je dobru igru, baš kao u pobjedama nad ruskim drugoligašem Rotorom te iranskim Sepahanom i mađarskim Haladasom. Mršiću su, međutim, probleme stvorile ozljede Vitaića, Rugaševića, Radotića i Barabana.

Po povratku iz Austrije, Split je u Vinjanima Donjim osvojio Memorijal "Ante Bruno Bušić" i tako u pobjedničkom raspoloženju čeka početak nove prvenstvene sezone.

Trener

Stanko Mršić jedno je od najpoznatijih trenerskih lica u Hrvatskoj. Kroz godine se jadao kako ga Hajduk i Dinamo nikada ne zovu, no sada je dobio poziv kluba koji je trenutno, uz Rijeku, najbliže spomenutom dvojcu. Barem što se renomea tiče. Kako je i sam priznao, Split je najveći klub koji je vodio. Uoči sezone dobio je puno novih igrača, što bi trebalo doprinijeti osnaživanju konkurencije unutar momčadi.

Na Mršiću je sada da probere one najbolje za prvu jedanaestoricu te da ih čim prije uštima. Jer, Liga 10 bit će puno teža od prethodnih sezona. Laganih utakmica gotovo da neće biti, svako kolo će biti derbi. Stoga, Mršić nema puno vremena za uhodavanje. Rezultat će se tražiti odmah inače bi se lako mogao izgubiti korak s vodećima.

Problemi i rješenja

Splitu je godinama rak-rana bila pozicija napadača. Nedostajao je onaj "killer", igrač koji će po sezoni zabiti 10-15 golova. Sada bi taj problem, dovođenjem Bilića i Rocea, trebao postati stvar prošlosti.

Drugi je problem, međutim, Ivica Križanac. 34-godišnji stoper prošle je sezone propustio preko pola utakmica zbog ozljede leđa, a izgleda da se ni ove sezone neće baš naigrati. Pripreme je propustio, trenirao je odvojeno od momčadi i pitanje je koliko će leđa još izdržati.

Mršić je u Austriji pripremao varijante s Glumcem, Vrgočem i Galovićem te je sve izvjesnije kako će njih trojica iznijeti teret Križančeva izostanka.

Klub je sporazumno raskinuo s prvim vratarom i povremenim kapetanom Andrijom Vukovićem, što je bio pomalo nelogičan potez s obzirom na to da je Vuković vrlo dobro branio u drugom dijelu sezone. Rješenje za taj problem, vjeruju u klubu, bit će njihovo "dijete" i Vukovićeva zamjena, Danijel Zagorac.

Prva tri kola

Splitovci prvenstvo otvaraju 14. srpnja (nedjelja) u 21 sat. U Parku mladeži, u kojemu su do sada rijetko doživljavali neuspjehe, dočekuju Slaven Belupo. Dojam je da se radi o idealnom suparniku za početnu pobjedu. Slijedi uvijek teško gostovanje u Puli protiv Istre 1961 te potom gradski derbi s Hajdukom u Parku mladeži. S obzirom na raspored koji nakon prvog kola nije niti malo lagan (u 4. kolu Split gostuje kod Dinama), Crvenima je pobjeda protiv Slavena imperativ za dobar start i dobro raspoloženje.

Želje i nade za sezonu

Želje i nade sasvim su jasne - osvojiti trofej ili se barem ozbiljno uključiti u borbu za isti. Ove sezone Split nema pravo nastupa u Kupu, dakle ostaje jedino prvenstvo. U svakom slučaju, napredak u odnosu na prošlu sezonu mora se napraviti. Još jedna sezona neispunjenih očekivanja i eventualno novo propuštanje izlaska na europsku scenu bilo bi pogubno za ambicije čelnika kluba.

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis09.07.2013. u 00:36
    st. étienne je do konca sezona bio u igri za ligu prvaka. ajde idi pitaj mlade da li znaju za klub nottingham forest. mnogi govore da je ronaldo najbolji svih vremena, sada je messi, za deset godina će opet biti netko drugi -- uvijek ovisno o generaciji koja prati. pelé, maradona, best, puskás... [više na forumu]
    cameosis
  • Obrisan korisnik08.07.2013. u 21:36
    Odgovaram na ovaj post jer zaokružuje oba komentara. Renome je renome, znači 'reputacija', trenutno stanje je trenutno stanje. Nemojte miješati to dvoje. Po 'renomeu' svi spomenuti klubovi mogu sanjati o Dinamu i Hajduku. Kada pitate strance za koje hrvatske klubove ZNAJU će reći Dinamo i Hajduk... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.07.2013. u 20:20
    i onda se probudiš i vidiš ljestvicu Dinamo, Rijeka, Split, Lokomotiva itd.....
    Obrisan korisnik
  • ALGHAZANTH08.07.2013. u 19:33
    I ja bih želio ući u borbu za recimo milijun kuna ali želje su želje a realnost sasvim nešto drugo.
    ALGHAZANTH
  • Obrisan korisnik08.07.2013. u 18:40
    Samo neka je što više konkurenata za visok plasman da nam podignu ligu
    Obrisan korisnik