Košarka

Derrick Rose u Hrvatskoj: "Kukoč mi je savjetovao da ne žurim s povratkom nakon ozljede"

Iz Muzejsko-memorijalnog centra Dražena Petrovića:Ivor Krapac • utorak, 09.07.2013.
Derrick Rose u Hrvatskoj: "Kukoč mi je savjetovao da ne žurim s povratkom nakon ozljede"
Foto: Davor Sajko

Tijekom europske turneje koju je započeo prošlog tjedna, Derrick Rose u utorak je posjetio Zagreb. Glavnog aduta Chicago Bullsa i najkorisnijeg igrača NBA lige u sezoni 2010./11. je u Europu i glavni hrvatski grad doveo njegov sponzor Adidas, a na druženju s novinarima u Muzejsko-memorijalnom centru Dražena Petrovića, Rose je otkrio koliko zna o hrvatskoj košarci i istaknuo što očekuje na povratku na teren poslije teške ozljede koljena...

S prisilnom stankom koja traje više od godinu dana, nakon pretrpljenog loma prednjeg križnog ligamenta lijevog koljena u travnju 2012., Derrick Rose priprema se za povratak na NBA parkete na početku dolazeće sezone. Osim treniranja kako bi bio potpuno spreman za nove nastupe u dresu Chicago Bullsa, MVP najjače košarkaške lige svijeta u sezoni 2010./11. iskoristio je ljeto i za obavljanje sponzorskih obveza, a Adidasova turneja koju je započeo prošlog tjedna u utorak ga je dovela i u Zagreb.

Uspješni Europljani u NBA ligi više nisu novost, a po vlastitom iskustvu s trenerima i suigračima u Chicagu, Rose smatra da su vrata svima koji vrijede uvijek otvorena: "Ima trenera koji ne vjeruju europskim igračima, neki se ne mijenjaju i ne prilagođavaju igru. No, moji treneri voljeli su Europljane s kojima sam igrao, tako je bilo s Vinnyjem Del Negrom i sada Tomom Thibodeauom. Thibsu je drag svatko tko igra čvrsto."

U Muzejsko-memorijalnom centru Dražena Petrovića Rosea je, među ostalima, dočekao Gordan Giriček kao jedan od domaćina. Bivši najkorisniji igrač NBA lige je od Biserke Petrović na poklon dobio i Draženov dres iz vremena dok je igrao za New Jersey Netse, dok je Rose Draženovoj majci poklonio potpisani dres Chicago Bullsa s vlastitim imenom.

Kako je na susretu s novinarima gotovo sve bilo u znaku Dražena Petrovića, u njegovu muzeju, 24-godišnji Rose otkrio je da je o Draženu čuo puno, iako je tijekom Petrovićeve NBA karijere bio premlad da bi ga se sjećao kao igrača. Dražena je, kazao je, gledao na snimkama na YouTubeu, a po pričama je saznao koliko je velik igrač i šuter bio.

Roseu je hrvatska košarka poznatija zbog uloge koju je Toni Kukoč imao u trofejnom razdoblju Chicago Bullsa, odakle je ovotjedni zagrebački gost rodom i od 2008. godine igra za Bullse. Kako je Rose otkrio, Kukoč ni danas ne zaobilazi svoju nekadašnju momčad, s povremenim dolaskom na treninge Bullsa.

"Naslijeđe koje je imala tadašnja momčad Bullsa znači puno", istaknuo je Derrick Rose: "Toni se još uvijek zna pojaviti kada treniramo i imam puno poštovanja prema njemu. Uvijek pruži neki savjet, riječ je o sjajnom čovjeku, kada nas dođe posjetiti to je od koristi ne samo meni, nego i cijeloj momčadi."

Tijekom NBA lockouta u prvom dijelu sezone 2011./12., pričalo se da bi Rose mogao zaigrati u dresu Zagreba, koji je tada bio u Euroligi, ali 24-godišnji adut Bullsa o tome ne zna puno. "To nije bilo baš jako točno", kazao je o tim glasinama: "Znao sam da će sezona kad-tad početi, to je poslovni dio NBA lige i s poslovne sam strane bio siguran da stvar neće propasti."

"Znam da su neki igrači bili u stranim klubovima s klauzulom u ugovoru da se mogu vratiti. Ja sam se brinuo za sebe, provodio sam vrijeme u dvorani, do ozljede je i došlo jer se nisam najbolje brinuo o svojem tijelu. Tijekom lockouta sam odradio puno šuterskih treninga, čekao sam da sezona počne."

Među brojnim savjetima koje je čuo u svojem oporavku od teške ozljede koljena, Rose je rekao da mu je pomogao i jedan Kukočev: "Zadnji savjet koji mi je dao bio je povezan s koljenom, rekao mi je da budem strpljiv, da će NBA postojati i sa mnom i bez mene. Poručio mi je da ne trebam žuriti i to sam uzeo u obzir."

Na novom početku, glavni adut Bullsa nada se da će se uspjeti vratiti na razinu iz razdoblja kada je bio MVP i vodio svoju momčad do omjera 62–20 u regularnom dijelu sezone, a kasnije i do finala Istočne konferencije, s porazom od Miami Heata na toj prepreci. U dolasku do tih uspjeha, prisjetio se da ga je formiralo igranje na otvorenim terenima u rodnom gradu, najčešće u sudaru sa starijima, što mu je pomoglo da očvrsne.

Poslije ozljede koljena i duge stanke, tu čvrstinu trebat će pokazati i u dolazećoj NBA sezoni, čega je svjestan. "Svi će me gledati jer sam cijelu godinu proveo pauzirajući. Ljudi će uvijek kritizirati vašu igru i na to moram biti spreman. Bit će pritiska, ali to će me tjerati da se fokusiram na ono što je potrebno. Želim na utakmicama natjerati sve koji kritiziraju na priznanje da su bili u krivu", zaključio je Derrick Rose.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik11.07.2013. u 02:30
    Još bi bolje bilo da Kukoč dođe u Jugoplastiku, ali čini se da čovjek nema u planu nikakav ozbiljniji angažman u košarci. Šteta.
    Obrisan korisnik
  • Bogomdani09.07.2013. u 16:02
    Volio bi kada bi Kukoč završio ponovno u Bullsima...
    Bogomdani