Zimski sportovi

Medveščak pred dovođenjem povijesnog pojačanja: Bivši najbolji strijelac NHL-a pred dolaskom u Brlog

Ivan Dominik • utorak, 09.07.2013.
Medveščak pred dovođenjem povijesnog pojačanja: Bivši najbolji strijelac NHL-a pred dolaskom u Brlog

Zagrebački Medveščak je, čini se, pred dovođenjem svoje dosad najveće akvizicije u dosadašnjem dijelu slaganja momčadi za premijernu sezonu u KHL-u. U Zagreb bi uskoro trebao stići NHL igrač i kanadsko desno krilo Jonathan Cheechoo, rekorder San Jose Sharksa po broju golova u jednoj sezoni (56 golova 2005./2006.), nekad zvijezda NHL-a te fantastični napadač i osvajač Maurice "Rocket" Richard trofeja za najboljeg strijelca u NHL-u. Prema brojnim informacijama Cheechoo bi uskoro trebao staviti potpis na ugovor s Medvjedima te time postati njihovo najveće pojačanje, ali i jedan od najrenomiranijih igrača u povijesti ovog zagrebačkog kluba...

Zagrebački Medveščak pred dovođenjem je novog kanadskog napadača, renomiranog desnog krila iz NHL-a, Jonathana Cheechooa, prenose mnogi relevantni hokejski stručnjaci i portali preko društvenih mreža, kao i sam Medveščak.

U utorak se pojavila informacija na Twitteru kako je Cheechoo potpisao ugovor s Medveščakom te da će uskoro iz AHL-a stići u KHL, međutim, na službenom Facebooku Medveščaka je rečeno kako je igrač "samo" pred potpisom ugovora s Medvjedima. Kako bilo, ubrzo su se o tome raspisali brojni hokejski insideri po Twitteru, kao i službena Twitter stranica KHL-a. Ipak, zasad iz Medveščaka još nije došla službena potvrda o novom pojačanju, ali se i ona uskoro očekuje, premda ugovor još uvijek nije potpisan.

Jonathan Cheechoo je kanadski 32-godišnji napadač, desno krilo s najviše NHL iskustva i rezultata od bilo kojeg drugog igrača Medvjeda koji je ikad nastupao u Zagrebu. Cheechoo je draftiran 1998. godine u San Jose Sharkse kao ukupno 29. izbor drafta, što je tada bila druga runda. Juniorsku je karijeru uglavnom proveo u jakom OHL-u da bi se potom kroz nekoliko sezona u AHL-u probio i do najjače hokejske lige svijeta.

U NHL je Kanađanin stigao u sezoni 2002./2003. te je u njoj u 66 utakmica postigao devet pogodaka uz sedam asistencija. Međutim, već iduće sezone počele su njegove najbolje godine u NHL-u. U 81 utakmici koju je odigrao za Sharkse u sezoni 2003./2004. Cheechoo je ostvario 47 bodova, od toga 28 pogodaka, a već za dvije godine postao je najboljim strijelcem cijele NHL sezone!

Nakon što je lockout sezonu 2004./2005. proveo u švedskom prvoligašu HV 71, stigla je ta famozna sezona 2005./2006. u kojoj je Cheechoo ostvario jedan od najcjenjenijih uspjeha sjevernoameričkog hokeja u posljednjem desetljeću. Igrajući na krilu uz legendarnog kanadskog centra Joea Thorntona Cheechoo je u 82 NHL utakmice postigao čak 56 golova, dodao tomu 37 asistencija za konačna 93 boda na kraju sezone, čime je osvojio Maurice "Rocket" Richard trofej - do dan-danas jedini igrač Sharksa s tim trofejom te rekorder po broju golova u jednoj sezoni za tu ekipu - za najboljeg strijelca sezone (!).

Nakon toga je proveo još tri sezone sa Sharksima, ali mu je karijera krenula silaznom putanjom jer više nikad svoj uspjeh iz 2006. godine nije ponovio, a efikasnost mu je iz godine u godinu sve više padala. Najveći razlog tomu bila je teška ozljeda u sezoni 2006./2007. kada je zadobio i teži potres mozga. Stoga je 2009. godine razmijenjen, zajedno s Milanom Michalekom za Danyja Heatleyja, u Ottawa Senatorse u kojima je u 61 utakmici upisao samo 14 bodova, od toga pet pogodaka, a nedugo zatim je poslan u AHL filijalu Ottawe, Binghamton Senatorse.

Posljednje tri godine proveo je igrajući AHL uz vrlo dobre učinke, a trenutno pregovore s Medveščakom vodi iz ekipe Oklahoma City Baronsa za koje je u protekloj sezoni odigrao 35 utakmica te ostvario 32 boda uz 13 zgoditaka. Ukupno je u NHL-u odigrao 501 utakmicu ostvarivši 305 bodova, od toga 170 pogodaka, od čega je gotovo trećina iz sezone 2005./2006. kada je igrao svoj najbolji hokej u karijeri.

Ukoliko Jonathan Cheechoo potpiše ugovor s Medveščakom, što mnogi očekuju i iščekuju u narednim danima, postat će definitivno najbolje NHL pojačanje Medvjeda dosad, uključujući Dustina Jeffreyja, ali i povijesno gledajući, uz Slavu Anisina i brojne druge Ruse koji su igrali za Medveščak Gortan, Cheechoo bi bio ponajbolje pojačanje u Medveščakovoj povijesti.

Foto: Wikipedia, Ivan Makarov

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Lovro-ZG10.07.2013. u 14:44
    Došao je! On bi trebao bit velik mamac za publiku i nadam se punom Brlogu na svakoj tekmi.
    Lovro-ZG
  • Obrisan korisnik10.07.2013. u 00:29
    r.i.p. škopljanac legendo!! a sad malo o hokeju čiča vrijedi i to jako....mladi će se razvijati.... kad dojde vrijeme...sad treba dati potporu i puniti dvoranu a rusima pokazati šta je navijanje!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.07.2013. u 00:15
    Ljudi, preminuo je poznati sportski novinar Ivo Škopljanac. Pa tko bi trebao napisati par redaka o njemu ako ne vi na sportnetu? To stvarno nije u redu...
    Obrisan korisnik
  • Vugi709.07.2013. u 23:42
    A koga ćeš forsirati kad u cijeloj Hrvatskoj djeluju 2 kluba... Svi koji nešto vrijede, igraju vani i ni ne pomišljaju doći u Hrvatsku natrag.Razmisli malo, to ti je isto kao i forsiranje curlinga na Bahamima :D
    Vugi7
  • greenhorn09.07.2013. u 22:42
    malo klasicno nase trazenje kruha preko pogace, a malo vise cinjenica da je taj ebel dosao u opaku neizvjesnost zadnjih par sezona, teze se konstrukcija zatvarala, a apetiti su bili veci...
    greenhorn