Rukomet

Rukometaši Europsko prvenstvo na pijesku otvorili pobjedama, rukometašice porazima

Mihaela Bradovski • srijeda, 10.07.2013.
Rukometaši Europsko prvenstvo na pijesku otvorili pobjedama, rukometašice porazima
Foto: Uroš Hočevar / IHF

Hrvatska muška reprezentacija u rukometu na pijesku Europsko prvenstvo u Danskoj otvorila je s dvije pobjede. Branitelj naslova europskih prvaka u prvom je susretu svladao Švedsku, a zatim i Tursku. S druge strane, hrvatske reprezentativke upisale su dva startna poraza...

Rukometaši bez izgubljenog seta svladali Švedsku i Tursku

Hrvoje Biuklić: "U prvoj utakmici protiv Švedske ušli smo nervozno, no uspjeli smo to nadoknaditi iskustvom te na kraju ipak lagano privesti utakmicu kraju. Moram pohvaliti i protivnike, koji su napravili ogroman kvalitativni korak u odnosu na prethodno prvenstvo. Drugu utakmicu smo ipak otvorili puno bolje te smo na svaku protivničku taktiku imali spreman odgovor za uvjerljivu pobjedu i konačno vodstvo u grupi nakon prvog dana natjecanja."

U prvom jučer odigranom susretu na EP-u u Danskoj Hrvatska je pred 300 gledatelja svladala selekciju Švedske. Prvi set dobiven je rezultatom 20:11 dok je u drugom hrvatska vrsta razliku u kvaliteti također precrtala na rezultat; 14:9.

Najbolji su u tom uvodnom susretu bili lijevo krilo Ivan Jurić i pivot Drago Vojnović s osam poena, a po četiri su dodali Biuklić, Đikić, Dumenčić i Paradžik. Na drugoj strani, u sastavu poraženih, s 10 poena dominirao je Dahlberg.

U drugom susretu, odigranom četiri sata kasnije, Hrvatska je rezultatom 2:0 u setovima svladala i Tursku. Ovoga puta strijelce je s 10 poena predvodio Ivan Dumenčić, jedan manje postigao je Semren, dok su po šest dodali najbolji iz prvog dvoboja Jurić i Vojnović.

Prvi set dobiven je rezultatom 22:13, a niti u drugom turski reprezentativci nisu uspjeli postići više pogodaka. Njihovih 13 nasuprot hrvatskih 18. Osam pogodaka za Tursku, najviše u njihovim redovima, postigao je Örnek.

Poraz od Rusije na raspucavanje, Ukrajina također uspješnija

Vlatka Šamarinec: "Utakmicu s Rusijom nesretno smo izgubile ponajprije gubitkom prvog seta, u kojem smo cijelo vrijeme bile u vodstvu. Svoje jedino vodstvo Ruskinje su na našu žalost ostvarile u zadnjim sekundama prvog seta, te su tako osigurale raspucavanje u kojem su bile uspješnije. U drugoj utakmici protiv Ukrajinki bile smo nadomak osvajanja drugog seta čime bi osigurale još jednu šansu dobiti utakmicu putem raspucavanja, no dvojbenom sudačkom odlukom Ukrajinke ipak uspijevaju dobiti i drugi set čime su nas dovele u tešku situaciju da ulazak u četvrtfinale odlučujemo s izvrsnim ekipama Norveške i Mađarske."

Hrvatska ženska reprezentacija u prvom je susretu snage odmjerila s Ruskinjama, a pobjednik je odlučen nakon raspucavanja. Prvi set ruska je vrsta dobila s minimalnih 17:16, dok su u drugom naše reprezentativke uspjele vratiti u susret i osvojiti set rezultatom 15:9.

U raspucavanju su Ruskinje bile bolje za pogodak i zahvaljujući 9:8 stigle do prvih bodova. Iako je u raspucavanjima promašila Benko je postigla devet poena, jedan više od Ćorković.

Ni tri sata kasnije u dvoboju s Ukrajinom hrvatske reprezentativke nisu stigle do pobjede. Ovoga puta uspješnija je kroz dva seta bila Ukrajina. Prvi je za izabranice Mateje Brezić izguljen rezultatom 18:12, dok su u drugom Šamarinec i društvo ostale prekratke za pogodak.

Upravo je Vlatka Šamarinec s crte s deset poena bila najraspoloženija u hrvatskim redovima, a isto toliko su na drugoj strani postigle Glibko i Laiuk. Ivana Beko bila je autorica pet poena.

Do prvog slavlja hrvatske će reprezentativke pokušati stići danas kroz susrete s Poljskom i Mađarskom, dok su pred selekcijom Davora Rokavca okršaji sa Srbijom i Mađarskom.

Rukometaši, Skupina A:
Hrvatska - Švedska 2:0 (20:11, 14:9)
Hrvatska - Turska 2:0 (22:13, 18:13)

Rukometašice, Skupina A:
Hrvatska - Rusija 1:2 (16:17, 15:9; 8:9)
Hrvatska - Ukrajina 0:2 (12:18, 15:16)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!