Automoto

Dani Pedrosa i Valentino Rossi u lovu na petu pobjedu na Sachsenringu

Igor Šestak • subota, 13.07.2013.
Dani Pedrosa i Valentino Rossi u lovu na petu pobjedu na Sachsenringu
Foto: EPA

Na stazi Sachsenring ovoga će se vikenda održati Velika nagrada Njemačke, osma utrka Svjetskog prvenstva u motociklizmu. Riječ je o stazi na kojoj Dani Pedrosa ima tri uzastopne i ukupno četiri pobjede, a ovoga će vikenda imati veliku priliku učvrstiti svoju prednost u ukupnom poretku. Ima devet bodova prednosti pred Jorgeom Lorenzom, koji u nedjelju na Sachsenringu ne bi trebao startati budući da je u petak na slobodnom treningu obnovio ozljedu ramena zadobivenu u Assenu i mora na drugu operaciju u samo dva tjedna.

Svjetsko prvenstvo u motociklizmu stiglo je do svoje osme utrke, a ona će se ovoga vikenda održati na stazi Sachsenring u Njemačkoj. Bit će to prva od dvije utrke u samo tjedan dana, budući da najbolje motocikliste svijeta već idućeg vikenda očekuje nastup u Sjedinjenim Američkim Državama, na legendarnoj Laguna Seci. Nakon toga uslijedit će gotovo jednomjesečna ljetna stanka.

Staza Sachsenring smještena je u blizini grada Chemnitza u istočnom dijelu Njemačke. Riječ je o relativno novoj stazi koja je izgrađena 1996. godine, a u kalendaru MotoGP-a nalazi se od 1998. Ranije u povijesti Velike nagrade Njemačke održavale su se na stazama Solitude, Schottenring, Hockenheim i Nürburgring Nordschleife.

Krug Sachsenringom dugačak je 3.671 metar, a staza je prilično neobične konfiguracije pa ima čak deset lijevih, a samo tri desna zavoja. Jedna je od sporijih staza u kalendaru i ima samo jedan duži ravni dio, startno-ciljnu ravninu koja je dugačka 700 metara.

Otkad se Velika nagrada Njemačke održava na Sachsenringu najviše su uspjeha na njoj imali Valentino Rossi i Dani Pedrosa. Obojica su upisali po četiri pobjede u "kraljevskoj klasi". Talijan je slavio 2002., 2005., 2006. i 2009., dok je Pedrosa prvu pobjedu ostvario 2007., a onda slavio još tri puta u posljednja tri izdanja. Dvije pobjede na Sachsenringu je ostvario Max Biaggi, a slast pobjede na toj stazi još su okusili Michael Doohan, Kenny Roberts Jr., Alex Barros, Sete Gibernau i Casey Stoner.

Pedrosa je prošle sezone slavio izrazito uvjerljivo, s čak 15 sekundi prednosti pred Jorgeom Lorenzom, a ove sezone na Sachsenring stiže kao vodeći u ukupnom poretku. Ipak, Hondin vozač može žaliti za prošlom utrkom u Assenu jer je propustio odličnu priliku za povećanje svog vodstva. Lorenzo je doživio pad i vozio ozlijeđen te završio na petom mjestu, no Pedrosa je bio samo poziciju bolje plasiran i uoči osme utrke sezone ima tek devet bodova viška u odnosu na aktualnog svjetskog prvaka.

"U prošlosti sam imao mnogo uspjeha na stazi Sachsenring i uživam utrkivati se na njoj. To je prilično kratka staza na kojoj mnogo vremena provodite skrećući lijevo, a najbrži zavoj na stazi je desni pa će održavanje guma biti vrlo važno. Priželjkujem dobar vikend i nadam se kako ću ponovno biti u borbi za pobjedu", izjavio je uoči utrke Pedrosa koji je četvrtim mjestom u Assenu prekinuo niz od pet uzastopnih plasmana na pobjednička postolja.

Ovog će vikenda imati novu priliku za učvršćivanje svog vodstva jer Lorenzo ovoga puta zaista neće nastupiti. Ponovno je za njega koban bio slobodni trening u petak i nakon novog pada aktualni prvak mora na novu operaciju. Liječnici su mu preporučili kako bi se prije operacije trebao odmarati barem dan ili dva, a Yamahin momčadski direktor Massimo Meregalli je izjavio: "Jorge se sigurno neće vratiti na nedjeljnu utrku."

Lorenzo je na prvom slobodnom treningu bio najbrži, a onda na drugom doživio novi težak pad i još jednom prizemljio na ozlijeđeno rame. Liječničkim pregledom ustanovljeno je da metalna pločica na njegovoj ključnoj kosti više nije na mjestu i Lorenzo će otputovati u Barcelonu na novi operativni zahvat. "Vraćam se kući kako bih se oporavio od novog pada. Operacijom moramo popraviti savijenu pločicu i potom ću se pokušati vratiti na stazu što je ranije moguće", poručio je Lorenzo čiji je nastup u SAD-u trenutačno pod velikim upitnikom.

Yamaha će stoga na Sachsenringu imati samo jednog predstavnika, no Valentino Rossi je u Njemačku stigao vrlo motiviran. Prije dva tjedna u Assenu je prekinuo pobjednički post i stigao do svoje 80. pobjede u MotoGP-u, a sada se nada novim uspjesima: "Vrlo sam sretan zbog rezultata u Nizozemskoj i sada želim nastaviti u istom ritmu. Također, želimo pokazati da smo napravili napredak s Yamahinim motociklom. Volim Sachsenring, a odmah nakon njega stiže Laguna Seca. Bit će to dva vrlo važna vikenda za nas."

Pedrosin momčadski kolega, mladi Marc Marquez, na Sachsenringu će pokušati nastaviti s dobrim rezultatima. Do sada je ove godine čak šest puta bio na pobjedničkom postolju. Velika očekivanja od utrke u Njemačkoj ima i Stefan Bradl koji će pred svojim navijačima tražiti rezultat sezone. Na posljednje tri utrke bio je četvrti, peti i šesti pa je plasman na pobjedničko postolje glavni cilj njemačkog natjecatelja. U dobroj formi na Sachsenring stiže Cal Crutchlow. Četiri utrke zaredom završio je među pet najboljih, od toga tri puta na pobjedničkom postolju.

Subotnje kvalifikacije u klasi MotoGP na rasporedu su u 14:10, dok je utrka u nedjelju u 14 sati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoTop temaMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!