Automoto

MotoGP: Marquezu treći pole u karijeri, Rossi u prvom startnom redu nakon 988 dana

Igor Šestak • subota, 13.07.2013.
MotoGP: Marquezu treći pole u karijeri, Rossi u prvom startnom redu nakon 988 dana
Foto: EPA

Na stazi Sachsenring u subotu su održane kvalifikacije za Veliku nagradu Njemačke, osmu utrku Svjetskog prvenstva u motociklizmu. Na stazi zbog ozljeda nije bilo Jorgea Lorenza i Danija Pedrose, a njihov izostanak najbolje je iskoristio Marc Marquez i stigao do svoje treće najbolje startne pozicije u kratkoj MotoGP karijeri. Razloga za slavlje imao je i Valentino Rossi koji se prvi put nakon gotovo tisuću dana kvalificirao u prvi startni red.

Vrlo uzbudljivo bilo je u subotu na stazi Sachsenring u Njemačkoj, no najbitniji trenuci dogodili su se i prije početka kvalifikacijskog treninga. Zbog ranije doživljenih padova, u kvalifikacije nisu krenuli aktualni svjetski prvak Jorge Lorenzo niti trenutačno vodeći u ukupnom poretku Dani Pedrosa. Njihov izostanak najbolje je iskoristio Marc Marquez i stigao do svog trećeg pole positiona u karijeri.

Jorge Lorenzo završio je svoj nastup na Velikoj nagradi Njemačke još u petak, padom sa svoje Yamahe na drugom slobodnom treningu. Pritom je ponovno pao na rame ozlijeđeno prije dva tjedna u Assenu. Tada je lom ključne kosti sanirao operativnim zahvatom, a drugi pad je uzrokovao novi pomak kosti i savijanje umetnute metalne pločice pa je Španjolac u subotu završio na operacijskom stolu drugi put u samo dva tjedna. Liječnici su zadovoljni ishodom operacije, no za sada ostaje upitno hoće li nastupiti idućeg vikenda na Laguna Seci.

Rinsu pole u Moto3, velika gužva u Moto2

U najslabijoj klasi Moto3 najbolje vrijeme kvalifikacija postavio je Alex Rins, a iz prvog će startnog reda u utrku krenuti i Luis Salom te Miguel Oliveira. U klasi Moto2 vladala je nevjerojatna izjednačenost pa je na kraju kvalifikacija 21. u poretku zaostao samo jednu sekundu za najbržim Xavierom Simeonom. U prvi startni red još su se kvalificirali Jordi Torres i Pol Espargaro.

Njegova ozljeda pružila je Daniju Pedrosi priliku za odvajanje na vrhu ukupnog poretka, no Hondin vozač je u subotu ujutro doživio sličnu nesreću kao i Lorenzo. Na trećem slobodnom treningu izgubio je kontrolu nad svojim motociklom, pao na lijevo rame i zaradio ozljedu zbog koje je morao propustiti poslijepodnevne kvalifikacije. Detaljni pregledi pokazali su minimalnu frakturu ključne kosti. Operacija mu neće biti potrebna, a odluku o nastupu na nedjeljnoj utrci Pedrosa će naknadno donijeti u dogovoru sa svojim liječničkim timom.

Glavne momčadi MotoGP-a tako su ostale na samo jednom predstavniku. Hondu je zastupao mladi Marc Marquez i opravdao očekivanja svog tima. Postavio je najbolje vrijeme kvalifikacija (1:21,311) i u nedjelju će u utrku krenuti s prve startne pozicije. Bit će mu to treći pole u MotoGP karijeri, a pokušat će upisati drugu pobjedu.

Yamahin jedini predstavnik bio je Valentino Rossi, pobjednik prošle utrke u Assenu. Talijan je za Marquezom zaostao nešto manje od dvije desetinke sekunde i osvojio treću poziciju. Bio je to razlog za veliko veselje u njegovom taboru jer je to, vjerovali ili ne, Rossijev prvi plasman u prvi startni red još od Velike nagrade Portugala 2010. godine. Od tada je prošlo 988 dana.

Između motociklista tvorničkih momčadi Honde i Yamahe ugurao se u posljednje vrijeme odlični Britanac Cal Crutchlow iz momčadi Tech 3 Yamaha. U Assenu je startao s prve pozicije i završio treći, a na Sachsenringu će tražiti svoje četvrto pobjedničko postolje u posljednjih pet utrka. Četvrto mjesto osvojio je domaći predstavnik Stefan Bradl na Hondi, a društvo u drugom startnom redu pravit će mu Aleix Espargaro i Nicky Hayden. Treći startni red rezerviran je za Bradleya Smitha, Alvara Bautistu i Andreu Doviziosa, dok će Dani Pedrosa, odluči li se za nastup, u utrku krenuti s 12. pozicije.

Nastup u Q2 Pedrosa je osigurao ranije postavljenim vremenom na slobodnim treninzima, a time i poziciju među prvih 12, dok su ranije u Q1 svoj nastup u kvalifikacijama iznenađujuće završili Hector Barbera i Michele Pirro. Andrea Iannone nije nastupio u kvalifikacijama zbog ozljede ramena, a bude li spreman za utrku startat će sa začelja.

Uzbuđenja u utrci svakako ne bi trebalo nedostajati, a ona je na rasporedu u nedjelju u 14 sati.

MotoGP, VN Njemačke, rezultati kvalifikacija:
1. Marc Marquez (ŠPA/Honda) 1:21,311 min
2. Cal Crutchlow (VBR/Yamaha) +0,123
3. Valentino Rossi (ITA/Yamaha) +0,182
4. Stefan Bradl (NJE/Honda) +0,551
5. Aleix Espargaro (ŠPA/ART) +0,576
6. Nicky Hayden (SAD/Ducati) +0,846
7. Bradley Smith (VBR/Yamaha) +0,986
8. Alvaro Bautista (ŠPA/Honda) +1,173
9. Andrea Dovizioso (ITA/Ducati) +1,250
10. Claudio Corti (ITA/FTR Kawasaki) +1,748
11. Danilo Petrucci (ITA/Ioda-Suter) +2,050
12. Dani Pedrosa (ŠPA/Honda) - bez vremena

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoTop temaMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!