Automoto

Marcu Marquezu pobjeda na Sachsenringu i vodstvo u ukupnom poretku MotoGP-a

Igor Šestak • nedjelja, 14.07.2013.
Marcu Marquezu pobjeda na Sachsenringu i vodstvo u ukupnom poretku MotoGP-a
Foto: EPA

Na stazi Sachsenring u nedjelju je održana Velika nagrada Njemačke, osma utrka u kalendaru MotoGP-a. Zbog ozljeda na stazi nije bilo Danija Pedrose i Jorgea Lorenza, a njihov je izostanak najbolje iskoristio Marc Marquez. Slavio je ispred Cala Crutchlowa i Valentina Rossija te stigao do vodstva u ukupnom poretku Svjetskog prvenstva.

Marc Marquez, 20-godišnji debitant u "kraljevskoj klasi", vodeći je motociklist u ukupnom poretku Svjetskog prvenstva nakon što je u nedjelju slavio na Velikoj nagradi Njemačke. Hondin vozač na Sachsenringu je iza sebe ostavio Cala Crutchlowa i Valentina Rossija te na najbolji mogući način iskoristio nenastupanje njegovih velikih rivala u borbi za svjetsku titulu, Jorgea Lorenza i Danija Pedrose.

Rinsu troboj u Moto3, iznenađenje u Moto2

U najslabijoj klasi Moto3 pobjedu je odnio Alex Rins. Ponovno je vodio odličnu borbu sa Luisom Salomom i Maverickom Vinalesom, a do pobjede je stigao odličnim pretjecanjem Saloma u posljednjem krugu. U klasi Moto2 dogodilo se iznenađenje pa je prvu pobjedu u karijeri upisao Jordi Torres. Drugo mjesto osvojio je, također prilično iznenađujuće, Simone Corsi, a treći je bio Pol Espargaro. Vodeći u poretku klase Moto2, Scott Redding, bio je tek sedmi.

Jorge Lorenzo, aktualni svjetski prvak, nije nastupio zbog pada na slobodnom treningu u petak i subotnje operacije lijevog ramena, druge u samo dva tjedna, dok je Dani Pedrosa, do ove utrke vodeći u poretku, u subotu također pao i ozlijedio lijevo rame. Napukla mu je ključna kost i u dogovoru s liječničkim timom odlučio je propustiti utrku u Njemačkoj.

I dok su njegovi sunarodnjaci, ali i veliki konkurenti, "vidali rane", Marquez je dominirao Sachsenringom i osvojio maksimalnih 25 bodova. U utrku je krenuo s prve startne pozicije, ali nije imao dobar start i pao je na četvrtu poziciju. To ga ipak nije omelo i postepeno se rješavao svojih suparnika. Vodstvo u utrci preuzeo je u šestom krugu pa pobjegao ostatku društva i na kraju slavio sa sekundom i pol prednosti ispred najbližeg pratitelja.

Druga je to pobjeda u MotoGP karijeri za mladog Marqueza, ali i sedmi plasman na pobjedničko postolje u dosadašnjih osam utrka. Njegova prilagodba na najjaču klasu Svjetskog prvenstva prošla je daleko bolje od očekivanja i nakon osam utrka ima 138 osvojenih bodova. Dva više od Pedrose i 11 više od Lorenza.

Drugo mjesto u utrci pripalo je Britancu Calu Crutchlowu, koji u posljednje vrijeme također pokazuje odličnu formu. Ovo mu je četvrti plasman na pobjedničko postolje u posljednjih pet utrka, a na putu do drugog mjesta morao je prebroditi ozljede koje je zaradio u petak pri padu na slobodnom treningu. U početnoj fazi utrke član momčadi Yamaha Tech 3 pao je s drugog na peto mjesto, no uspio se kroz duele na stazi vratiti do pozicije koju je osvojio na subotnjim kvalifikacijama. Ključan potez napravio je u 16. krugu kada je prestigao Valentina Rossija.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Talijanski predstavnik u Yamahinoj momčadi i pobjednik prošle utrke u Nizozemskoj u utrku je startao s treće pozicije i napravio je to odlično. Prvi je stigao do prvog zavoja i poveo utrku, no kako je kasnije priznao, imao je problem s proklizavanjem stražnjeg dijela svog motocikla pa nije uspio zadržati poziciju. U početnoj fazi utrke vodio je borbu s domaćim predstavnikom Stefanom Bradlom, a iako je nju dobio, kasnije su ga prestigli pobjednik Marquez i drugoplasirani Crutchlow.

Zanimljivo, na pobjedničkom postolju Sachsenringa stajali su isti vozači kao i u Assenu prije dva tjedna, samo u izmijenjenim ulogama.

Bradl se u konačnici morao zadovoljiti osvajanjem četvrtog mjesta. Nijemac nikako da stigne do prvog ovosezonskog postolja, a ovoga je puta imao odličnu priliku zbog izostanka dvojice izrazitih kandidata za vrh. Peti je u cilj ušao Alvaro Bautista, a šesti Bradley Smith. Britanci su tako imali dvojicu motociklista među prvih šest, što se nije dogodilo već dva desetljeća. Veliku borbu za sedmo mjesto vodili su Ducatijev Andrea Dovizioso i Aleix Espargaro, najbolji od vozača na CRT-u, a pobjedu je u tom duelu ipak odnio Talijan. Krug deset najboljih zatvorili su Nicky Hayden i Michele Pirro.

Iduća utrka za natjecatelje u klasi MotoGP bit će već idućeg vikenda na stazi Laguna Seca u Sjedinjenim Američkim Državama.

MotoGP, VN Njemačke, rezultati utrke:
1. Marc Marquez (ŠPA/Honda) 41:14,653 min
2. Cal Crutchlow (VBR/Yamaha) +1.559
3. Valentino Rossi (ITA/Yamaha) +9,620
4. Stefan Bradl (NJE/Honda) +13,992
5. Alvaro Bautista (ŠPA/Honda) +21,775
6. Bradley Smith (VBR/Yamaha) +25,080
7. Andrea Dovizioso (ITA/Ducati) 30,027
8. Aleix Espargaro (ŠPA/ART) +30,324
9. Nicky Hayden (SAD/Ducati) +45,355
10. Michele Pirro (ITA/Ducati) +47,142

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoTop temaMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.07.2013. u 21:18
    Da...mogli su...Anyway: 1. M.Marquez 138 2. D.Pedrosa 136 3. J.Lorenzo 127 4. C.Crutchlow 107 5. V.Rossi 101 6. A.Dovizioso 74 ...... uglavnom - sve gušće ;-) U subotu oko 23.00h po našem vremenu Laguna Seca i to samo MotoGP i pola prvenstva je gotovo (9/18) a onda tri tjedna odmora....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.07.2013. u 19:36
    Mogli biste dati i poredak u svjetskom prvenstvu.
    Obrisan korisnik