Rukomet

SP juniora: Danska, Njemačka i Švedska također u osmini finala natjecanja

Zvonka Keliš • četvrtak, 18.07.2013.
SP juniora: Danska, Njemačka i Švedska također u osmini finala natjecanja
Foto: Kristijan Komarica

Trećega dana Svjetskog juniorskog rukometnog prvenstva u BiH do svojih trećih pobjeda u isto toliko odigranih susreta stigle su reprezentacije Danske, Njemačke i Švedske čime su iste osigurale i svoje mjesto u osmini finala natjecanja. U preostalim ogledima Francuska je stigla do prvog slavlja, Srbija je poražena od Tunisa, a BiH od Slovenije. Nizozemska je također osvojila prve bodove, dok je Španjolska nakon lošijeg starta nastavila s uvjerljivim pobjedama.

Skupina A

Reprezentacija Danske i u trećem je ogledu skupine A u Banja Luci pokazala što sve zna i umije te je svojom trećom pobjedom prva na turniru osigurala svoje mjesto u osmini finala natjecanja. Tek je 20 minuta zapravo trebalo Dancima da u potpunosti preuzmu kontrolu nad susretom s Angolom te stoga na predah odlaze s vodstvom 16:9. Tek četiri minute nastavka bile su potrebne srebrnoj ekipi SP-a 2011. godine za odvajanje na +10 (19:9) koji potom rastu na 30:15 te konačnih 31:18. Najefikasniji u redovima pobjednika bio je Juul Lassen s deset postignutih pogodaka, dok je najbolji kod Angole bio Rome Hebo sa šest golova.

Francuska je, pak, u drugom ogledu dana stigla do svog prvog slavlja na turniru. Bolje je, naime, bila od Rusije s pet pogodaka razlike. Iako je Rusija bolje ušla u susret te je povela 7:4, francuska se obrana poboljšala, a njeni su je raspoloženi igrači odveli na 16:11. Na predah se odlazi s francuskih 20:16, dok susret biva okončan s 33:28 za Francuze. Hugo Descat s deset je pogodaka predvodio svoju momčad do pobjede, dok je Dereven u poraz svoje momčadi ugradio osam golova.

Posljednji susret dana u Banja Luci priredio je malo iznenađenje, ali i priuštio gledateljima uistinu zanimljiv dvoboj. Naime, iako je Srbija povela u susretu s Tunisom, njen suparnik ubrzo ubacuje u brzinu više te se do 20. minute odvaja na 11:6, dok na predah odlazi s prednošću od dva pogotka (15:13). Nastavak je donio igru pogodak za pogodak te pravu malu borbu za bodove koji naposljetku odlaze Tunisu koji pri vodstvu Srbije 28:26 nešto manje od dvije minute prije kraja niže tri pogotka zaredom te postavlja konačnih 29:28 vrijednih dva nova boda. Najbolji strijelac kod Tunisa bio je Mhadhbi sa šest pogodaka, dok je za Srbiju isto toliko golova zabio Radivojević.

Skupina B

U skupini B u Ljubuškom do svojih prvih je bodova na turniru u sklopu trećega kola stigla Nizozemska čime je svog suparnika, momčad Katara, ostavila i dalje bez osvojenog boda. U prvih 20 minuta Katar se uistinu pokazao dobrim te je čak imao prednost od tri pogotka (9:6), no Nizozemci se potom počinju buditi, bivaju sve čvršći u obrani, preokreću rezultat u svoju korist te na predah odlaze s vodstvom 13:11 te do konca susreta više ne ispuštaju stečenu prednost. Nizozemska tako prve bodove osvaja zahvaljujući pobjedi sa sedam pogodaka razlike (26:19).

Druga reprezentacija koja je uspjela već u trećem kolu osigurati svoje mjesto u nastavku natjecanja bila je Njemačka, također uz stopostotan učinak. Do tad neporažena Švicarska bila je uistinu težak suparnik te se dobro borila s Nijemcima sve do same završnice susreta. No, kada su se Nijemci u 53. minuti odvojili na 27:21 pitanje pobjednika bilo je riješeno, a susret potom završava s njemačkih 29:24.

Skupina C

Zanimljivo je u sklopu trećega kola bilo i u skupini C koja svoje utakmice odigrava u Sarajevu. Dan je tamo započeo ogledom Konga i Mađarske u kojem su Mađari konačno stigli do svoje prve pobjede na turniru i to vrlo uvjerljivo. Poveli su Mađari 6:0, povisili na 11:1, na predah odlaze s 19:11, a susret okončavaju s 37:19. Odličan je u redovima Mađarske bio Bence Zdolik s osam pogodaka, dok se kod Konga istaknuo Yannick Angao s 11 golova.

Minimalnom pobjedom nad Korejom (29:28), do koje ju je predvodio njen najbolji strijelac Pablo Simonet s čak 14 postignutih pogodaka, Argentina je napravila velik korak prema osmini finala svjetske smotre, dok je Koreja tako ostala na tek jednom osvojenom bodom, onom iz prvog kola i remija s domaćinom, reprezentacijom BiH.

Domaćinima svjetske smotre najzanimljiviji susret sačuvan je za kraj dana, no nije im donio previše radosti. Naime, reprezentacija BiH, unatoč dobrom ulasku u susret sa Slovenijom, ne uspijeva držati korak s njome punih 60 minuta te na koncu mora priznati poraz. Slovenci su se, pak, u 20. minuti prvoga dijela odvojili na sigurnijih 11:6, a iako se na predah odlazi s izjednačenih 13:13 u nastavku dvoboja polako, ali sigurno grade svoju prednost. Nešto više od sedam minuta prije kraja imaju pet pogodaka prednosti (26:21) te na koncu upisuju pobjedu 28:24. Marko Šoštarić mrežu BiH napunio je s devet lopti, dok se šest puta u listu strijelaca kod BiH upisao Dejan Malinović.

Skupina D

U skupini D Španjolska je nastavila svoj siguran put prema osmini finala nakon što je u prvome kolu izgubila bod u ogledu s Egiptom. Uvjerljivi su mladi Hispanosi bili u ogledu s Kuvajtom u kojem se nakon vodstva 12:8 počinju dobrano odvajati te na predah odlaze s +6 (17:11). Nastavili su Španjolci u istom ritmu, otišli su na 28:18 te na koncu upisali pobjedu 36:27. U pobjedu svoje momčadi Victor Saez ugradio je osam pogodaka, dok je Algharaballi a Kuvajt zabio sedam golova.

Do minimalnog slavlja 29:28 u uistinu uzbudljivom susretu u Zenici stigla je Švedska koju je Brazil itekako dobro namučio na putu prema njenoj trećoj pobjedi i osiguranoj osmini finala Svjetskog prvenstva. U posljednjem ogledu dana Egipat je, pak, osigurao i svoje prvo slavlje nakon osvojenog boda u dvoboju prvoga kola sa Španjolskom. Bolji je nakon 60 minuta igre bio od Čilea koji se tako zadržao na dnu ljestvice skupine D bez osvojenog boda.

Svjetsko juniorsko rukometno prvenstvo, BiH, 3. kolo:

Skupina A
Danska - Angola 31:18
Francuska - Rusija 33:28
Tunis - Srbija 29:28

Skupina B
Katar - Nizozemska 19:26
Njemačka - Švicarska 29:24
Hrvatska - Alžir 30:21

Skupina C
Kongo - Mađarska 19:37
Argentina - Koreja 30:29
Slovenija - BiH 28:24

Skupina D
Španjolska - Kuvajt 36:27
Švedska - Brazil 29:28
Egipat - Čile 29:15

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!