Rukomet

SP juniora: BiH, Srbija i Egipat također pronašli svoje mjesto među 16 najboljih

Zvonka Keliš • petak, 19.07.2013.
SP juniora: BiH, Srbija i Egipat također pronašli svoje mjesto među 16 najboljih
Foto: Kristijan Komarica

U sklopu četvrtoga kola Svjetskog juniorskog prvenstva u BiH svoje mjesto u osmini finala natjecanja osigurale su još reprezentacije BiH, Srbije te Egipta, dok su Španjolska, Švedska te posebice Slovenija nastavile s uvjerljivim pobjedama na svjetskoj smotri.

Skupina A

Prvi ogled dana u skupini A donio je zanimljiv susret između Francuske i Angole u kojem je potonja reprezentacija uistinu dobro namučila svog suparnika. Iako je Angola dobrom obranom uspijevala odgovoriti Francuzima u njihovu pokušaju da se znatno odvoje te je čak pred sam kraj prvoga dijela uspjela preuzeti vodstvo u susretu, na predah se ipak odlazi s +2 Francuske (16:14) koja u nastavku čuva stečenu prednost te u samoj završnici odlazi na potom nedostižnih 26:22 te konačnih 28:23. Četvrti je to poraz Angole na Svjetskom prvenstvu u BiH čime se definitivno oprašta od daljnje faze natjecanja, dok su Francuzi sve bliži osmini finala.

Nastavak natjecanja u skupini A donio je uzbudljiv ogled Rusije i Tunisa u kojem su Rusi punih 58 minuta bili blizu ispadanju iz osmine finala da bi se potom digli te preokrenuli rezultat u svoju korist. Tunis je, naime, poveo odmah na startu, na predah odlazi s vodstvom 10:9, a sredinom drugoga dijela ima i 15:11 te 18:14. No, Rusija tada počinje sustizati svog suparnika te u 52. minuti pogađa za izjednačenje 21:21, a u onoj posljednjoj minuti u potpunosti preokreće rezultat i na koncu upisuje pobjedu 25:23. U pobjedu svoje momčadi Emeljaneko je ugradio sedam pogodaka, dok je Soussi za Tunis zabio također sedam golova.

U još jednom zanimljivom ogledu u Banja Luci Srbija je osvojila bod protiv Danske te je tako osigurala svoje mjesto u osmini finala svjetske smotre. Sve do posljednje sekunde dvoboja obje su momčadi bile na visini zadatka te se nisu uspijevale odvojiti na osjetniju prednost. Tek su minimalnu prednost ostvarili Srbi na poluvremenu (13:12) da bi pet minuta prije kraja susreta Danci otišli na 22:19 koje njihovi suparnici vrlo brzo nadoknađuju (23:23), a nakon 24:23 Danaca za konačan remi pobrinuo se Živan Pešić 20 sekundi prije konca utakmice. Najbolji strijelac kod Srbije bio je Orbović s osam pogodaka, dok se Jonas Langerhuus kod Danske pet puta upisao u listu strijelaca.

Skupina B

Napeto je stvarno bilo u dvoboju Nijemaca i Nizozemaca u sklopu skupine B. Naime, branitelje naslova dobro su namučili nizozemska borbenost i karakter koji su bili zaslužni i za odličnu i uzbudljivu završnicu prvoga ogleda dana u Ljubuškom. Sve do posljednjih 15 minuta susreta pitanje pobjednika još je bilo otvoreno budući da su Nizozemci za svojim suparnikom zaostajali tek dva pogotka (20:22), no u naredne četiri minuta Nijemci se popravljaju kako u obrani tako i u napadu te se po prvi puta odvajaju na +5 (27:22) da bi Nizozemska četiri minute prije samoga kraja stigla na minimalan zaostatak (28:29). No, do konca ogled postignut je još po pogodak s obje strane i Nijemci nastavljaju svoj pobjednički niz. Najefikasniji u redovima pobjednika bio je Pascal Niemeyer sa šest postignutih pogodaka, dok je najbolji kod Nizozemske bio Joris Baart s isto toliko golova.

U drugom susretu dana u Ljubuškom Katar je sa sedam pogodaka razlike bio bolji od Alžira te se tako još uvijek može nadati osmini finala natjecanja koja mu, pak, ovisi o preostalim reprezentacijama u skupini. Zanimljivo je Kataru bilo i s Alžirom sve do 50. minute kada se nakon 22:22 sa šest uzastopnih pogodaka odvaja na potom nedostižnih 28:22 te konačnih 30:23. Katar je do pobjede predvodio Memišević sa šest pogodaka, dok je Khantache u poraz svoje momčadi ugradio sedam golova.

Skupina C

Iako tako nije izgledalo većim dijelom ogleda Mađarska je osigurala sigurnu pobjedu nad Argentinom te se sada svojim drugim slavljem na Prvenstvu izjednačila s Gauchosima po broju osvojenih bodova. Unatoč lošijem startu Argentina se dobro nosila sa svojim suparnikom tijekom većeg dijela susreta te je nakon odlaska na predah s dva pogotka zaostatka (12:14) odmah po povratku na teren osigurala izjednačenje 14:14. No, dobrom ritmu potom se vraćaju Mađari koji se tako odvajaju na 18:14 te do konca i slavlja 28:21 više ne ispuštaju svoju prednost. Odličan je kod Mađarske bio Bence Zdolik sa sedam pogodaka, dok se kod Argentine istaknuo Pablo Simonet s osam golova.

Reprezentacija Slovenije ni u četvrtom ogledu na Prvenstvu nije imala nikakvih problema već je i protiv Koreje nastavila u dobrom ritmu prikazavši vrlo dobru igru. Treća ekipa u Europi nadasve uvjerljivim slavljem nad Korejom (34:19) tako je potvrdila pobjedu u skupini C, točnije, sam vrh ljestvice pred knock-out fazu koja počinje za nekoliko dana. Domaćin BiH je, pak, itekako uvjerljivim slavljem nad Kongom također osigurao svoje mjesto u daljnjoj fazi natjecanja što je prvi puta u povijesti svjetskih smotri da se momčad iz BiH plasirala u knock-out fazu. Već na poluvremenu domaća je reprezentacija imala prednost od šest pogodaka (15:9) koja na koncu raste do velikih 31:21.

Skupina D

Nakon početnog remija s BiH Španjolska si više nije dozvolila prosipanje bodova te je nastavila u odličnom ritmu, uz vrlo dobru i sigurnu igru te uvjerljive pobjede. Tako je bilo i u četvrtom kolu u sklopu kojeg je na poluvremenu dvoboja Brazilom stekla prednost od devet pogodaka (17:8) da bi na koncu slavila s 29:21. Do četvrtog slavlja u Zenici i vrlo dobrog uspjeha i predstave stigla je i Švedska koja je od Čilea bila bolja s 42:15. Nakon vodstva Šveđana 10:8 njihova prednost samo raste, dok Čile, koji tako i dalje ostaje bez osvojenog boda, ne nalazi rješenje za igru Švedske te na koncu biva poražen s velikih 27 pogodaka razlike.

Egipat je u četvrtom kolu također osigurao osminu finala SP-a, a bolji je s četiri pogotka razlike bio od Kuvajta. Kuvajt je u susretu uspijevao držati korak te do 10:10 nakon čega Egipat, iako bez dobro posložene obrane, s vodstvom 20:15 odlazi u svlačionicu da bi na koncu slavio 31:27.

Svjetsko juniorsko rukometno prvenstvo, BiH, 4. kolo:

Skupina A
Francuska - Angola 28:23
Rusija - Tunis 25:23
Srbija - Danska 24:24

Skupina B
Njemačka - Nizozemska 30:29
Alžir - Katar 23:30
Švicarska - Hrvatska 20:27

Skupina C
Mađarska - Argentina 28:21
Slovenija - Koreja 34:19
BiH - Kongo 31:21

Skupina D
Brazil - Španjolsa 21:29
Švedska - Čile 42:15
Kuvajt - Egipat 27:31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!