Automoto

MotoGP: Marc Marquez debitira na Laguna Seci kao vodeći u ukupnom poretku

Igor Šestak • subota, 20.07.2013.
MotoGP: Marc Marquez debitira na Laguna Seci kao vodeći u ukupnom poretku
Foto: EPA

Na stazi Laguna Seca u Kaliforniji ovog će se vikenda održati Velika nagrada Sjedinjenih Američkih Država, deveta utrka u kalendaru Svjetskog prvenstva u motociklizmu. Kao vodeći u poretku na kultnu stazu stiže Marc Marquez koji se nikad u svojoj karijeri nije natjecao na toj stazi. Dani Pedrosa i Jorge Lorenzo odlučili su se za nastup unatoč ozljedama, a nastavak dobrog rezultatskog niza tražit će Cal Crutchlow i Valentino Rossi.

Dok su motociklisti u klasama Moto3 i Moto2 već na ljetnom odmoru, oni u "kraljevskoj klasi" pred sobom imaju još jedan zadatak i to vrlo zahtjevan - Veliku nagradu Sjedinjenih Američkih Država na stazi Mazda Raceway Laguna Seca.

Nakon prošlotjedne pobjede na Sachsenringu, 20-godišnji debitant u MotoGP-u Marc Marquez postao je vodeći čovjek Svjetskog prvenstva. Iskoristio je nenastupanje svojih glavnih rivala na Velikoj nagradi Njemačke pa u Kaliforniju stiže s dva boda prednosti pred Danijem Pedrosom i 11 bodova prednosti pred Jorgeom Lorenzom.

"Iskreno, prvo sam planirao propustiti ovu utrku. Bio sam umoran od silnih padova u tako kratkom vremenu i dvije operacije. No, zbog situacije u Svjetskom prvenstvu i činjenice da sam se nakon dva dana počeo osjećati puno bolje promijenio sam odluku i spakirao se za Kaliforniju", objasnio je Lorenzo svoju odluku o nastupanju u Americi, dok je Pedrosa poručio: "Vikend u Njemačkoj donio mi je veliko razočaranje, ali sada se osjećam bolje i želim se vratiti na stazu. Sretan sam što moje rame nije doživjelo veće oštećenje i nadam se dobrom nastupu."

Podsjetimo, Pedrosa i Lorenzo zbog ozljeda nisu nastupili na prošloj utrci. Lorenzo je u posljednja tri tjedna dvaput bio na operacijskom stolu. Prvo je pao u Assenu i slomio ključnu kost, a onda na Sachsenringu ponovno pao na isto rame i savinuo ugrađenu pločicu. Morao je stoga na još jednu operaciju te je propustio utrku u Njemačkoj. Sachsenring je bio koban i za Pedrosu. Pri teškom padu njegova je ključna kost "samo" napukla, no budući da se nije osjećao dobro i on je propustio utrku. Obojica su se "pokrpali" i odlučili nastupiti na Laguna Seci kako bi uzeli nešto bodova i zadržali priključak za svojim znatno mlađim, ali i izuzetno brzim sunarodnjakom.

Međutim, Hondinog mladića ovog vikenda očekuje vjerojatno najteže iskušenje godine. U svojoj karijeri Marquez se još nije utrkivao na Laguna Seci i morat će brzo učiti želi li ponovno konkurirati za vrh.

"Odlično je što sam vodeći u poretku, no razlike su vrlo male. Peti Valentino zaostaje 37 bodova i to je odlično za natjecanje. Prije izlaska na stazu nisam očekivao toliko slijepih i nepreglednih zavoja. Staza je izazovna, a vidjet ćemo kako će sve izgledati kad krene prava akcija", poručio je Marquez.

S velikim ambicijama za nastup u SAD-u sprema se Britanac Cal Crutchlow. U posljednjih pet utrka četiri je puta stajao na pobjedničkom postolju, a u ukupnom poretku drži četvrto mjesto s 31 bodom zaostatka za Marquezom. Šest bodova manje od njega ima Valentino Rossi, pobjednik u Assenu i treći na Sachsenringu. Spomenuti motociklisti zatvaraju krug kandidata za svjetsku titulu, a na Laguna Seci se očekuje njihov veliki međusobni okršaj.

Od ostalih natjecatelja valja istaknuti Stefana Bradla, Nijemca koji je na svojoj domaćoj stazi četvrtim mjestom izjednačio rezultat karijere. Laguna Seca bit će domaći teren za Nickyja Haydena koji je ranije ovoga tjedna objavio kako na kraju sezone napušta Ducati, a vjerojatno i MotoGP. Bez obzira na tu odluku, svjetski prvak iz 2006. godine tvrdi kako je spreman za nastup na Laguna Seci: "Riječ je o stazi koju volim i koja je za mene vrlo posebna. Jedinstvena je i zahtjevna. Naši rezultati nisu bili dobri u prošlim mjesecima, ali nadam se dobrom ostvarenju prije ljetne stanke."

Uz Haydena, boje tvorničke momčadi Ducatija branit će Andrea Dovizioso, a problemi su zadesili momčad Pramac Ducati. Zbog ozljede utrku u SAD-u propustit će Andrea Iannone pa će jedini predstavnik te momčadi biti Alex de Angelis koji mijenja ozlijeđenog Bena Spiesa.

Povijest Velike nagrade SAD-a seže u 1964. kada je na stazi Daytona slavio Mike Hailwood. Ponovio je to i sljedeće godine, a na novu Veliku nagradu SAD-a čekalo se sve do 1988. godine. Bio je to debi u Svjetskom prvenstvu za Laguna Secu, a pobjedu je odnio Eddie Lawson. Utrka je bez prekida održavana do 1994. pri čemu je tri uzastopne pobjede upisao Wayne Rainey, a onda je uslijedila nova stanka koja je potrajala do 2005. godine. Od tada se VN SAD-a održava redovito i to samo u MotoGP klasi, a najviše uspjeha imao je Casey Stoner s tri pobjede. Hayden je slavio dvaput, a Rossi, Pedrosa i Lorenzo po jednom.

Krug stazom dugačak je 3.610 metara i ima 11 zavoja - sedam lijevih i četiri desna. Laguna Seca je izgrađena 1957. godine, a 2004. je doživjela značajne promjene. Proširena je na 15 metara i daleko je sigurnija za vozače. Mnogo je legendarnih dijelova ove kultne staze, no svakako treba izdvojiti zavoj Corkscrew, jedan od najpoznatijih u svijetu. Rekord staze u MotoGP-u drži Jorge Lorenzo. Prošle je godine osvojio prvu startnu poziciju s vremenom 1:20,554.

Kvalifikacije za ovogodišnju Veliku nagradu Sjedinjenih Američkih Država na rasporedu su u subotu u 23:10 po hrvatskom vremenu, a utrka je u nedjelju u 23 sata.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!