Rukomet

Nijemci u posljednjim minutama osigurali slavlje nad Hrvatima i prvo mjesto u skupini

Zvonka Keliš • subota, 20.07.2013.
Nijemci u posljednjim minutama osigurali slavlje nad Hrvatima i prvo mjesto u skupini
Foto: Ivana Karačić

Hrvatski juniori ove su subote na Svjetskome prvenstvu u BiH, u onom posljednjem dvoboju natjecanja po skupinama, upisali i svoj prvi poraz. Bolji od Hrvata s jednim pogotkom razlike bili su Nijemci koji su tako osigurali nova dva boda vrijedna prvog mjesta u skupini te lakšeg suparnika u osmini finala natjecanja.

Hrvatska - Njemačka 21:22 (8:9)

Svjetsko juniorsko prvenstvo, BiH
Skupina B, 5. kolo
Ljubuški; Suci: Lah/Šok (Slovenija)

Hrvatska: F. Ivić (14 obrana), Ašanin (1 obrana); Tokić 3, Bačić, Vuglač, Š. Ivić 3, Miličević, Kaleb, Obranović 3, Smojver, Herceg 2, Pavlović 3, Cindrić, Čorić 4, Šušnja 1, Mandalinić 2
Izbornik: Slavko Goluža

Njemačka: Maier (8 obrana), Storbek; Zieker 1, Torbrugge 1, Kuhn 2, Musche 5, Feld 1, Ernst 1, Schmidt 1, Forstbauer 2, Hansen, Niemeyer 3, Dahlhaus 1, Durak 2, Lemke 2
Izbornik: Axel Kromer

Sedmerci: Hrvatska: 1/1; Njemačka: 0/2
Isključenja: Hrvatska: 4 min.; Njemačka: 6 min.

Pred hrvatskom juniorskom rukometnom reprezentacijom ove je subote bio i posljednji ogled u skupini B na Svjetskome prvenstvu u BiH. Bio je to ogled koji je odlučivao o momčadi koja će u knock-out fazu natjecanja krenuti s prve pozicije u skupini te će tako u ponedjeljak u osmini finala zaigrati s četvrtoplasiranom reprezentacijom skupine A. U odličnoj i sjajnoj atmosferi, kakva vlada u praktički domaćem Ljubuškom pred Hrvatima, pak, nije bila laka zadaća, naime, na suprotnoj su strani terena stajali neugodni Nijemci.

Iako je u Hrvatska susret u Ljubuškom otpočela u svom najjačem sastavu, nije ju najbolje krenulo. Naime, nakon neiskorištenog prvog napada Nijemaca Hrvati započinju seriju pogrešaka u napadu što njihovi suparnici na suprotnoj strani kažnjavaju uvodnim vodstvom 3:0. Nije Hrvatska nikako mogla posložiti svoj napad sve do pete minute kada se lijepo diže Stipe Mandalinić te postavlja prvi njen pogodak (1:3). Lagano su se hrvatski predstavnici tada zagrijali te su stoga vrlo brzo smanjili svoj zaostatak na minus jedan (2:3), a nakon nekoliko vrlo dobrih reakcija Filipa Ivića proradila je i hrvatska kontra za prvo izjednačenje u susretu (3:3).

A najbolji su...

Najefikasniji u redovima pobjednika bio je Matthias Musche s pet postignutih pogodaka, dok je tri dodao Marcel Niemeyer. Njemački vratar Jonas Maier sakupio je osam obrana, dok su hrvatski vratari Filip Ivić i Matej Ašanin zajedno obranili 15 lopti. Najbolji kod Hrvatske bio je Teo Čorić s četiri gola, a po tri su zabili Ante Tokić, Šime Ivić, Sandro Obranović i Domagoj Pavlović.

Nastavio je tada Ivić s dobrim obranama, no i njemački vratar Jonas Maier na suprotnoj je strani imao koješta za reći. Držali su stoga tada Hrvati korak s Nijemcima, igralo se pogodak za pogodak sve do 22. minute kada mladi Nijemci započinju svoju seriju pogodaka kojom se nanovo odvajaju na sigurnijih +3 (8:5).

No, pogrešaka i krivih dodavanja na obje strane ni tada nije nedostajalo, no uz dobru atmosferu u dvorani Hrvati se u posljednjim minutama dvoboja uspijevaju probuditi i dignuti. Preko Šime Ivića tako stižu na minus dva (6:8), dok u onoj uistinu posljednjoj minuti Teo Čorić smanjuje na minimalan zaostatak i postavlja rezultat 8:9 s kojim se odlazi i na predah.

Nastavak susreta, točnije, njegovo otvaranje pripalo je ovoga puta Hrvatskoj koja preko Domagoja Pavlovića odmah izjednačava na 9:9 da bi potom Mirko Herceg odveo Hrvatsku do vodstva 10:9. Uzbudljivo i napeto bilo je u narednim trenucima u kojima se igra gol za gol, a nijedna se ekipa sve do same završnice ne uspijeva znatnije odvojiti (11:12, 14:15, 16:16).

Pri ulasku u samu završnicu susreta Nijemci imaju minimalnu prednost 16:15 na koju Hrvati odgovaraju brzom kontrom za poravnanje rezultata, a potom i lijepim pogotkom Sandra Obranovića za vodstvo 17:16. Uz uistinu sjajnu atmosferu uzbuđenja nije nedostajalo ni u posljednjim minutama ogleda u kojima se vodi uistinu velika borba za posljednja dva boda u skupini te, naravno, prvo mjesto na ljestvici.

Nakon što se Hrvati nošeni odličnom atmosferom u dvoranom uspijevaju odvojiti na nešto sigurnijih +2 (19:17) njihovi suparnici ne čekaju dugo da bi susret rezultatski vratili na početak (19:19), ali i da bi preko svog raspoloženog krila Matthiasa Muschea preuzeli vodstvo u utakmici (20:19, 21:20). Uspijevaju tada hrvatski juniori držati korak s Nijemcima do one uistinu posljednje minute u kojoj se osvajači svjetske smotre 2011. godine odvajaju na dva pogotka prednosti (22:20), a iako posljednji pogodak u susretu za konačnih 21:22 postiže Pavlović, Hrvati se na koncu moraju pomiriti s drugim mjestom u skupini B.

Hrvatske juniore sada čeka selidba u Sarajevo gdje će zaigrati u osmini finala natjecanja u koje, pak, neće krenuti s prve pozicije u skupini, već one druge te će stoga u ponedjeljak u 16 sati za četvrtfinale snage odmjeriti s trećeplasiranom reprezentacijom skupine A, Tunisom.

Svjetsko juniorsko rukometno prvenstvo, BiH
Skupina B
1. Njemačka 10 bodova
2. Hrvatska 8 bodova
3. Nizozemska 4 boda
4. Švicarska 4 boda
5. Katar 4 boda
6. Alžir 0 bodova

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik22.07.2013. u 00:06
    Sve u svemu prva dva srednjaka bi trebali biti Kaleb i Cindrić, Cindrić da odmjeni Kaleba kad je umoran i to bi sigurno funkcioniralo.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.07.2013. u 23:58
    Sve što sam napisao,iz svega stojim!Svakom normalnom je jasno da su krila najslabija karika ove naše ekipe,ali ok ako neko i misli drugačije to je njegovo pravo i ja to poštivam.Neki su prije 6-7 godina tvrdili da je Davor Dominiković najbolji obrambeni igrač svijeta,pritom zaboravljajući da je taj... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.07.2013. u 23:49
    Budimo ozbiljni, Kaleb je sam vukao Dubravu ove godine i u prosjeku zabijao 7 golova i 10 asistencija u ligi za prvaka (onu koju su igrali i Zagreb i Nexe) i onda se tu blati tog igrača i uspoređuje se najboljeg mladog igrača svijeta u svojoj kategoriji (proglašenog 2012. godine na EP-u gdje su... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.07.2013. u 21:55
    A valjda je odmaro Kaleba za Tunis.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.07.2013. u 16:00
    Daj ne stavljajte u istu recenicu Kaleba i Obranovica.Ne znam razloge tolike mrznje prema Kalebu, ali decko je jedan od najboljih mladih srednjih bekova na svijetu. Za Obranovica se to ne moze reci ni u sali.
    Obrisan korisnik