Automoto

Stefan Bradl na Laguna Seci stigao do svog prvog pole positiona u MotoGP-u

Igor Šestak • nedjelja, 21.07.2013.
Stefan Bradl na Laguna Seci stigao do svog prvog pole positiona u MotoGP-u
Foto: EPA

Na stazi Laguna Seca u Kaliforniji u subotu su održane kvalifikacije za Veliku nagradu Sjedinjenih Američkih Država, devetu utrku Svjetskog prvenstva u motociklizmu. Prilično iznenađujuće, do prve startne pozicije na kultnoj stazi stigao je Nijemac Stefan Bradl na Hondi, a društvo u prvom startnom redu pravit će mu Marc Marquez i Alvaro Bautista. Ozlijeđeni Jorge Lorenzo i Dani Pedrosa startat će sa šeste, odnosno sedme pozicije.

Vrlo uzbudljive bile su subotnje kvalifikacije na Velikoj nagradi Sjedinjenih Američkih Država, a ponudile su i potpuno neočekivan rasplet. Prvu startnu poziciju za nedjeljnu utrku osigurao je Nijemac Stefan Bradl, a društvo u prvom startnom redu pravit će mu Marc Marquez i Alvaro Bautista.

Marc Marquez, vodeći u ukupnom poretku, dominirao je slobodnim treninzima i postavio najbolja vremena na tri od četiri treninga unatoč činjenici da mu je to prvi nastup na Laguna Seci. I u kvalifikacijama je bio vrlo brz i činilo se kako je na putu prema svom četvrtom pole positionu u MotoGP karijeri, no tri minute prije isteka vremena pretjerao je u forsiranju svoje Honde te je pao i završio u šljunku. Prošao je bez ozljeda, ali je morao prosjediti ostatak kvalifikacija.

U tom je trenutku bio vodeći, a najopasniji napadi na njegovu poziciju očekivali su se od Cala Crutchlowa i Valentina Rossija, koji su mu bili i prvi pratitelji. Međutim, iskočio je Stefan Bradl na Hondi i s vremenom 1:21,176 zgrabio svoj prvi pole u najjačoj klasi. Marqueza je nadmašio za samo 17 tisućinki sekunde i postao prvi Nijemac na prvoj startnoj poziciji u najjačoj klasi Svjetskog prvenstva.

Kako bi Honda imala tri motocikla u prvom startnom redu pobrinuo se Alvaro Bautista. Španjolac se također može smatrati velikim iznenađenjem, a u nedjelju će startati iz prvog reda prvi put od Velike nagrade Velike Britanije prošlog tjedna.

Rossiju je na kraju pripalo četvrto mjesto i bio je najbrži od Yamahinih vozača. Crutchlow je na četvrtom slobodnom treningu doživio pad, a onda se u kvalifikacijama dosta mučio i tek u završnici uspio odvoziti pravi krug koji ga je smjestio na petu poziciju.

Ozlijeđeni Španjolci, Jorge Lorenzo i Dani Pedrosa, nisu uspjeli konkurirati za vrh. Stigli su u SAD nedovoljno spremni kako bi uzeli barem nešto bodova, a na kvalifikacijama su zauzeli šesto i sedmo mjesto. Čini se kako je Pedrosa u lošijem stanju jer je propustio dva od četiri slobodna treninga i prvi put ove sezone morao je sudjelovati u prvom dijelu kvalifikacija. Najbržim krugom izborio je mjesto u drugom, ali na kraju nije mogao bolje od sedmog mjesta.

U trećem startnom redu s Pedrosom će biti Andrea Dovizioso na Ducatiju i Bradley Smith na Yamahi, a četvrti startni red okupirali su Nicky Hayden, Aleix Espargaro i Randy De Puniet. Francuz se u Q2 uspio ugurati kroz Q1, a onda je doživio pad i morao se zadovoljiti 12. pozicijom. Prvi dio kvalifikacija među ostalima nisu prošli Hector Barbera, Colin Edwards i Danilo Petrucci.

Nedjeljna utrka na rasporedu je u 23 sata po hrvatskom vremenu.

MotoGP, VN Sjedinjenih Američkih Država, rezultati kvalifikacija:
1. Stefan Bradl (NJE/Honda) 1:21,176 min
2. Marc Marquez (ŠPA/Honda) +0,017
3. Alvaro Bautista (ŠPA/Honda) +,0197
4. Valentino Rossi (ITA/Yamaha) +0,242
5. Cal Crutchlow (VBR/Yamaha) +0,244
6. Jorge Lorenzo (ŠPA/Yamaha) +0,277
7. Dani Pedrosa (ŠPA/Honda) +0,552
8. Andrea Dovizioso (ITA/Ducati) +0,850
9. Bradley Smith (VBR/Yamaha) +0,899
10. Nicky Hayden (SAD/Ducati) 0,914

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoTop temaMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.07.2013. u 16:08
    Net-tv ili Mreža.tv ove sezone prenosi moto gp ali izgleda da neće biti prijenosa ove utrke.
    Obrisan korisnik
  • LeBronWade21.07.2013. u 13:19
    eurosport je prije znao ,n e znam da li i sada zbog sp-a u vodi i toura, ali mi se čini da sam jedamput vidio prijenos na sportskoh
    LeBronWade
  • Obrisan korisnik21.07.2013. u 09:37
    tko prenosi moto gp?
    Obrisan korisnik