Automoto

Marc Marquez postao prvi debitant u MotoGP-u s pobjedom na legendarnoj Laguna Seci

Igor Šestak • ponedjeljak, 22.07.2013.
Marc Marquez postao prvi debitant u MotoGP-u s pobjedom na legendarnoj Laguna Seci
Foto: EPA

Na stazi Laguna Seca u Kaliforniji u nedjelju kasno navečer po hrvatskom vremenu održana je Velika nagrada Sjedinjenih Američkih Država, deveta utrka u sezoni MotoGP-a. Još je jednom svu raskoš svog talenta pokazao 20-godišnji Marc Marquez i odnio pobjedu ispred Stefana Bradla i Valentina Rossija. Dani Pedrosa i Jorge Lorenzo morali su se zadovoljiti petim i šestim mjestom.

Marc Marquez ne prestaje oduševljavati motociklistički svijet. U nedjelju je osvojio Veliku nagradu Sjedinjenih Američkih Država i upisao svoju treću pobjedu u debitantskoj sezoni među najboljim svjetskim motociklistima. Dodatnu težinu toj pobjedi daje činjenica da se prvi put u svojoj karijeri natjecao na stazi Laguna Seca, a pobjedom se upisao u povijest kao prvi debitant u MotoGP-u koji je uspio pobijediti na kultnoj stazi u Kaliforniji.

Do pobjede se nije "prošetao" već je morao pokazati svu raskoš svog talenta. Startao je s druge pozicije, ali ne baš dobro i pao je u poretku na četvrto mjesto. Vrh poretka u tim su trenucima držali Stefan Bradl i Valentino Rossi. Nijemac je prvi put u karijeri startao s pole positiona, dok je sedmerostruki svjetski prvak odlično startao s četvrte pozicije.

Nakon nekoliko uvodnih krugova Marquez je počeo sustizati vodeće, a prvi veliki okršaj imao je sa slavnim Talijanom i to u glasovitom Corkscrew zavoju. Mladi vozač Honde napao je Rossija s vanjske strane, došlo je do dodira, a privremeno je izašao i van staze. Ipak je uspio izbiti na drugu poziciju pa se posvetio hvatanju "odbjeglog" Bradla.

Snažnim tempom približio se Nijemcu i čekao svoju priliku. Dočekao ju je u 19. krugu kad ga je odličnim manevrom prestigao u posljednjem zavoju i izbio na čelo utrke. Potom je nezaustavljivo odjurio do svoje druge uzastopne pobjede, a Bradla je ostavio nešto više od dvije sekunde iza sebe.

Nijemac koji nastupa za momčad LCR Honda nije imao previše razloga za nezadovoljstvo budući da je prvi put u svojoj MotoGP karijeri stigao do mjesta na pobjedničkom postolju. Treći je pak ostao Rossi, iako je čitavu utrku bio pod velikim pritiskom odličnog Alvara Bautiste. Rossi je treću utrku zaredom završio na podiju, a bio je i najbolje plasirani predstavnik Yamahe.

Ozlijeđeni Dani Pedrosa i Jorge Lorenzo nisu se uspjeli boriti za sami vrh, već za peto mjesto, a uspješniji je na kraju bio predstavnik Honde. Lorenzo je završio na šestoj poziciji, ispred Cala Crutchlowa koji nije imao svoj vikend. Nakon problema u kvalifikacijama, u utrci mu je nedostajalo brzine i sedmim mjestom je upisao svoj najslabiji plasman sezone izuzev odustajanja u Kataloniji.

Svoju privatnu bitku vodili su vozači Ducatija za osmu poziciju, a Nicky Hayden je nadmašio Andreu Doviziosa. Krug deset najboljih na Velikoj nagradi SAD-a zatvorio je Hector Barbera, dok utrku nije završilo pet natjecatelja. Što zbog kvarova, a što zbog padova, do cilja nisu stigli Bradley Smith, Aleix Espargaro, Randy De Puniet, Claudio Corti i Michael Laverty.

U ukupnom poretku Svjetskog prvenstva Marquez je povećao svoju prednost u odnosu na Pedrosu i Lorenza, a iduća utrka na rasporedu je 18. kolovoza na stazi u Indianapolisu.

MotoGP, Velika nagrada Sjedinjenih Američkih Država, rezultati utrke:
1. Marc Marquez (ŠPA/Honda) 44:00,695 min
2. Stefan Bradl (NJE/Honda) +2,298
3. Valentino Rossi (ITA/Yamaha) +4,498
4. Alvaro Bautista (ŠPA/Honda) +4,557
5. Dani Pedrosa (ŠPA/Honda) +9,257
6. Jorge Lorenzo (ŠPA/Yamaha) +12,970
7. Cal Crutchlow (VBR/Yamaha) +15,304
8. Nicky Hayden (SAD/Ducati) +33,963
9. Andrea Dovizioso (ITA/Ducati) +34,129
10. Hector Barbera (ŠPA/FTR) +1:02,369

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoTop temaMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!