Zimski sportovi

Jaromir Jagr ipak ostaje u NHL-u; potpisao jednogodišnji ugovor s New Jersey Devilsima

Mirza Seferagić • ponedjeljak, 22.07.2013.
Jaromir Jagr ipak ostaje u NHL-u; potpisao jednogodišnji ugovor s New Jersey Devilsima

Legenda češkog i svjetskog hokeja, Jaromir Jagr, ipak se odlučio na ostanak u NHL-u, a njegov novi klub biti će New Jersey Devilsi koji su se odlaskom Ilje Kovaljčuka našli u napadačkim problemima. Jagru će ovo biti već sedmi klub u NHL-u, a tamo će zaigrati i sa sunarodnjakom Patrikom Eliašom.

New Jersey Devilsi našli su se u povećim problemima nakon što su klub u zadnjih godinu dana napustili bivši kapetan, Zach Parise, David Clarkson te Ilja Kovaljčuk, sve od reda vrlo važni igrači u sezoni u kojoj su Devilsi stigli do finala Stanley Cupa 2012. godine kojeg su u šest utakmica izgubili od Los Angeles Kingsa.

Parise je nedugo nakon tog finala otišao u rodnu Minnesotu, a Devilsi su nakon završetka prošle sezone odlučili ne produžiti ugovor Davidu Clarksonu koji je otišao u Toronto Maple Leafse dok je Kovaljčuk neugodno iznenadio sve navijače Devilsa odlukom da raskine ugovor s klubom iz Newarka te se vrati u KHL gdje je potpisao ugovor sa SKA-om iz Sankt Peterburga.

No, još prije odlaska Kovaljčuka, Devilsi su u svoje redove doveli napadače Ryanea Clowea iz New York Rangersa, Michaela Rydera, Toma Kostopoulosa, Andreja Loktionova te Rostislava Olesza, produžen je ugovor Čehu Patriku Eliašu koji je pomogao Devilsima u osvajanju dva naslova prvaka (2000. i 2003. godine), a kao zamjena legendarnom Martinu Brodeuru na golu, iz Vancouver Canucksa stigao je odlični Cory Schneider. Ipak, odlaskom Kovaljčuka bilo je jasno kako će Devilsi morati u potragu za novim napadačkim rješenjima.

Generalni menadžer Devilsa, Lou Lamoriello, tako je dogovorio suradnju s legendarnim češkim napadačem, Jaromirom Jagrom koji će iduću sezonu nositi dres New Jersey Devilsa. Financijski podaci nisu objavljeni, a 41-godišnjem Jagru će Devilsi biti sedmi klub u NHL-u nakon Pittsburgh Penguinsa, Washington Capitalsa, New York Rangersa, Philadelphia Flyersa, Dallas Starsa te Boston Bruinsa.

Jagr je prošlu, zbog lockouta skraćenu, sezonu počeo u dresu Dallas Starsa, no nakon 34 odigrane utakmice (14 golova, 12 asistencija te 26 bodova), zamijenjen je u Boston Bruinse s kojima je stigao do finala Stanley Cupa. Bruinsi su u tom finalu poraženi u šest utakmica od Chicago Blackhawska, pa Jagr ipak nije stigao do svog trećeg naslova u velikoj karijeri. Prošlosezonski Bruinsi Jagru su bili zapravo prvi konkurentski klub za osvajanje Stanley Cupa nakon Penguinsa s početka 90-ih godina prošlog stoljeća, no, iako su odigrali sjajno doigravanje, Bruinsi su na koncu morali čestitati Blackhawksima koji su, ukupno gledajući, i bili najbolja momčad protekle sezone.

Jaromir Jagr je u fantastičnoj karijeri odigrao 1.391 utakmicu u kojima je postigao 681 pogodak, 1.007 asistencija te 1.688 bodova. Nedostaje mu, dakle, još 12 bodova do okrugle brojke od 1.700 bodova u karijeri, a tu brojku nadmašilo je još samo sedam igrača u povijesti lige (Wayne Gretzky - 2.857 bodova, Mark Messier - 1.887, Gordie Howe - 1.850, Ron Francis - 1.798, Marcel Dionne - 1.771, Steve Yzerman - 1.755, te njegov bivši suigrač iz Pittsburgha, jedan od najvećih svih vremena, Mario Lemieux - 1.723). Jagr i Lemieux odveli su Penguinse do dva uzastopna naslova prvaka (1991. i 1992. godine), a Jagr se u novom finalu našao tek prošle sezone u dresu Bruinsa. Uz Eliaša, Olesza te braniča, Mareka Zidlickog, Jagr će tako biti četvrti Čeh u ovoj momčadi Devilsa.

Foto: facebook.com/NHLBruins

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik23.07.2013. u 11:17
    strašno veliko hokejaško ime i u ovim godinama još uvjek ima svoju vrijednost
    Obrisan korisnik