Zimski sportovi

Chicago počeo slagati momčad, NHL objavila raspored, novi izgled lige te sudjelovanje igrača na ZOI

Ivan Dominik • utorak, 23.07.2013.
Chicago počeo slagati momčad, NHL objavila raspored, novi izgled lige te sudjelovanje igrača na ZOI

Premda je najjače od svega odjeknuo odlazak legendarnog i neuništivog Jaromira Jagra iz Bostona u New Jersey, NHL je posljednjih dana bio pun novosti pa tako i vijesti. Između ostalih prelazaka igrača u svoje nove klubove, kako u NHL-u tako i izvan njega, u kojem su počeli profitirati i prvaci Blackhawksi, donesene su i važne odluke glede sudjelovanja NHL igrača na predstojećim ZOI, rasporeda i preraspodjele konferencija i divizija u novoj sezoni najjače lige svijeta te preliminarnih popisa reprezentativaca brojnih reprezentacija na spomenutim Igrama...

Izuzev prelaska Jaromira Jagra u Newark iz Boston Bruinsa, još su neki klubovi i igrači napravili značajne poteze vezane uz izgled ekipa u novoj NHL sezoni. Tako su u danima kada se najviše koncentracije usmjeravalo na novi, sedmi NHL klub karijere velikog Čeha, pojačalo nekoliko klubova, ali i Chicago Blackhawksi, koji su, očito, napokon počeli slagati svoju novu momčad za sezonu koja im stiže.

Raspored i "novo lice" NHL-a.

Raspored i "novo lice" NHL-a.

NHL je objavio i raspored utakmica u novoj sezoni, koji će uskoro biti vidljiv i na Sportnetu, dok je najvažniji novi raspored divizija i konferencija, što se tog operativnog dijela lige tiče. Kao što je i ranije najavljeno, NHL će od nove sezone imati četiri divizije u dvije konferencije, s tim da će na omjer klubova "Istok - Zapad" biti 16:14.

Tako je ekipa pod vodstvom Joela Quennevillea dobila dva bekovska pojačanja: Thea Peckhama iz Edmontona te Michaela Kostku iz Maple Leafsa, više nego solidnog braniča koji je u Torontu dosta nepravedno bio osporavan prošle sezone. Osim toga, u Vjetrovitom je gradu ostao i ne previše važni napadač Kyle Beach.

Donedavni ljubimac navijača Medveščaka, kanadski centar Dustin Jeffrey ostao je u Pittsburghu te tako otklonio sve sumnje u njegov povratak u Brlog, gdje su ga mnogi htjeli vidjeti u KHL-u, kao i odlazak iz Steel Cityja. U Pittsburghu na Jeffreyja i dalje računaju pa je dobio ugovor na 625.000 dolara za jednu sezonu.

NHL-ovci na ZOI

Liga je odlučila, isto tako, da će NHL igrači moći participirati na ZOI u Sočiju ove godine i igrati hokejski turnir, čije zlato na ruskom tlu, onom najvećeg rivala, brani - Kanada. Mnoge su reprezentacije poput SAD-a, Rusije, Kanade, Finske i Švedske već objavile preliminarne popise reprezentativaca, a najzanimljivije je pozivanje Teemua Selannea od strane Finaca, kojem će ako uđe u ekipu to biti šeste ZOI, te gotovo ista ekipa Kanade (iako začudo opet bez Jasona Spezze, kao i Iginle te Brodeura), predvođena Sidneyjem Crosbyjem i Mikeom Babcockom te još većine igrača koja je osvojila Vancouver 2010. godine.

Odlazak tamnoputog korisnog braniča u Chicago, među Oilersima su iskoristili vraćanjem Denisa Grebeškova, danas 29-godišnjeg ruskog braniča koji je 2010. godine iz Edmontona, nakon što je pristigao iz Nashville Predatorsa, otišao u rodnu Rusiju. Sada se vrlo dobri bek, svojevremeno i ruski reprezentativac, odlučio na povratak iz KHL-a u Sjevernu Ameriku.

Brandon Yip, napadač koji je karijeru i ime izgradio u Coloradu, prešao je iz Nashvillea, za koji je igrao protekle godine, u Phoenix, dok su Zac Dalpe i Paul Postma ostali u Carolini odnosno Winnipegu. Zanimljivo, iz redova Jetsa tih je dana otišao korisni Finac Antti Miettinen, koji će karijeru nastaviti u švicarskom prvoligašu Gotteronu. Da u kanadskom gradu Winnipegu bude još zanimljivije, ovih se dana pobrinuo Jonathan Toews, koji je osvojeni Stanley Cup s Chicagom proslavio u svom rodnom gradu sa svojim sugrađanima.

Kanađanin Chris Stewart ostao je u St. Louisu, klubu za koji je izuzetno važan, dok su u svojim dosadašnjim ekipama ostali i Bryan Little (Winnipeg Jets), Jordan Nolan (LA Kings), Sam Gagner (Edmonton) s kojim su Oilersi uspjeli izbjeći arbitražu te Carl Gunnarsson (Toronto) i Patrick Wiercioch odnosno David Rundblad, koji su ostali u Ottawi odnosno Phoenixu, dok novih većih tradeova i free agency "potresa" nije bilo.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Papa Bear24.07.2013. u 08:38
    LOL, Hawksi potpišu par igrača za Rockford Ice Hogse (svoju AHL momčad), ovdje se to poprati kao nešto bitno.
    Papa Bear
  • Lovro-ZG23.07.2013. u 23:37
    odlično za ZOI
    Lovro-ZG