Rukomet

SP juniora: Francuzi u polufinalu sa Šveđanima, Španjolci na Hrvate

Zvonka Keliš • srijeda, 24.07.2013.
SP juniora: Francuzi u polufinalu sa Šveđanima, Španjolci na Hrvate
Foto: Kristijan Komarica

Srijeda je u Sarajevu označila kako je u sklopu Svjetskoga juniorskog rukometnog prvenstva vrijeme za uistinu zanimljive četvrtfinale oglede. U prvom su dvoboju dana rukometaši Egipta dobro namučili Francuze koji na koncu bivaju bolji s dva razlike. Naredni susret donio je sigurno slavlje Švedske nad Nizozemcima koji sui također pružili dobar otpor. Netom prije one posljednje, hrvatske utakmice snage su odmjerili i Španjolci i Švicarci, no ovi potonji na koncu su mjesto u polufinalu, u kojem na suprotnoj strani čeka Hrvatska, morali prepustiti španjolskim juniorima.

Francuska - Egipat 35:33 (14:16)

Itekako uzbudljivo bilo je u prvome četvrtfinalnom ogledu dana u kojem su snage odmjerile reprezentacije Francuske i Egipta, a svoje mjesto u polufinalu našli su mladi Francuzi. Sjajno se Egipat borio u sarajevskoj Zetri te je punih 60 minuta pružao odličan otpor svom suparniku, a nakon vodstva s dva pogotka razlike na poluvremenu na koncu je s isto toliko golova zaostatka pretrpio poraz, izgubio priliku za borbu za medalje te će sada u razigravanje od petog do osmog mjesta.

Francuska nije dobro krenula u ogled što se obrane tiče budući da je su joj nedostajala čak tri lijeva krila te ujedno i njen najbolji strijelac Hugo Descat koji je u ogled ulazio samo kako bi realizirao udarce sa sedam metara. Dobro je francuski nedostatak stoga iskoristio Egipat koji je, pak, zbog ozljede morao zamijeniti jednog od svojih važnih igrača, Mohameda Bechira. No, unatoč tome dobro se nosio s protivnikom te se na startu odvojio na 8:5, a iako Francuzi ubrzo izjednačavaju rezultat na 9:9 i 13:13 na predah se odlazi s prednošću Egipta od dva pogotka (16:14).

Nastavak je otvoren novom ozljedom egipatskog igrača te velikom francuskom borbom za izjednačenje 16:16. Tek u 45. minuti Francuzi se, pak, po prvi puta odvajaju od Egipta (23:22), koji nije dugo čekao kako bi ponovno poravnao rezultat, no dvije minute prije kraja Francuska odlazi na 33:21 da bi na koncu ulazak u polufinale proslavila pobjedom 35:33. Najefikasniji u redovima pobjednika bio je Quentin Minel s deset postignutih pogodaka, dok je najbolji kod Egipta bio Mostafa Khalil s 12 golova.

Nizozemska - Švedska 25:30 (13:10)

Drugi polufinalist dana bila je reprezentacija Švedske koja se dobro pomučila kako bi svladala otpor vrlo dobrih Nizozemaca koji su, prvenstveno zahvaljujući odličnom vrataru Bartu Ravensbergenu te lijevom vanjskom Dariju Polmanu , u vodstvu bili većim dijelom prvoga poluvremena. Otvorila je tako Nizozemska susret vodstvom 4:0, a tek nakon osam minuta igre u strijelce se po prvi puta upisuju i Šveđani koji tada vrlo brzo popravljaju svoju obranu te izjednačuju rezultat na 4:4, a potom i 7:7. Na predah se ipak otišlo s +3 vodstvom Nizozemaca (13:10).

Švedska je u nastavku samo ubrzavala svoj ritam, dok je Nizozemska polako padala i zaostajala. Nakon pet minuta igre u drugome dijelu rezultat je bio poravnat na 15:15, a nakon njih devet Švedska osigurava vodstvo 18:17 pa 20:18. Borila se tada Nizozemska, no Šveđani se odvajaju i na 25:22 da bi na koncu upisali pobjedu s pet pogodaka razlike (30:25) te osigurali polufinalnu borbu s Francuzima. Odlični su kod Švedske bili Andreas Berg, Helge Freiman i Phillip Stenmalm s po pet pogodaka, dok se kod Nizozemske istaknuo Joris Baart sa šest golova.

Španjolska - Švicarska 26:22 (13:12)

Treći četvrtfinalni ogled dana ponudio je još jednu zanimljivu borbu, kao i trećeg polufinalista koji će snage u borbi za finale u petak navečer morati odmjeriti s reprezentativcima Hrvatske. Predvođena nanovo odličnim vratarom Nikolom Portnerom Švicarska je punih 55 minuta držala dvoboj pa tako i pitanje pobjednika u neizvjesnosti, no u onim posljednjim minutama ogleda sjajnima se pokazuju Španjolci predvođeni još boljim Alexom Dujšebajevim koji tako osiguravaju slavlje 26:22 te polufinale Svjetskoga prvenstva.

Nakon što je susret otpočeo sa zanimljivih 6:6 Španjolci sredinom prvoga dijela ubacuju u brzinu više te polako, ali sigurno grade svoju prednost. Odvajaju se tako na 7:6, 11:10 i 13:11, no, Švicarska se ne predaje te uzvraća i pronalazi rješenje za španjolsku vrlo pametnu obranu te razrađen napad stoga do odlaska na odmor stiže na samo gol zaostatka (12:13).

Uzbudljivo je potom bilo i u nastavku ogleda kojeg posebno obilježava vratar Portner, koji je na koncu sakupio 17 obrana. Naime, Španjolci odlaze na 17:16 i 20:18, Švicarce Portner potom redovito vraća u igru, no njegova momčad u napadu prestaje biti toliko efikasna što, pak, mladi Hispanosi koriste kako bi se u samoj završnici, točnije, posljednjih pet minuta odvojili na 23:19 te 24:21, dok konačno bivaju bolji s četiri pogotka razlike (26:22). U pobjedu svoje momčadi Alex Dujšebajev ugradio je osam pogodaka, dok je Kevin Jud za Švicarsku zabio pet golova.

Svjetsko juniorsko prvenstvo, BiH

Četvrtfinale:
Francuska - Egipat 35:33
Nizozemska - Švedska 25:30
Španjolska - Švicarska 26:22
Hrvatska - Brazil 23:21

Razigravanje od devetog do 16. mjesta:
Njemačka - BiH 29:28
Srbija - Argentina 26:25
Mađarska - Danska 35:33
Tunis - Slovenija 24:28

President's cup:
Utakmica za 17. mjesto: Rusija - Koreja 37:33
Utakmica za 19. mjesto: Katar - Kuvajt 38:22
Utakmica za 21. mjesto: Angola - Kongo 35:28
Utakmica za 23. mjesto: Alžir - Čile 27:28

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • njamnjam25.07.2013. u 00:20
    hrvatska osvaja!
    njamnjam
  • Obrisan korisnik25.07.2013. u 00:13
    svedska osvaja
    Obrisan korisnik
  • ALGHAZANTH24.07.2013. u 23:53
    I Alžir na kraju zadnji, tko bi to povjerovao...
    ALGHAZANTH