Rukomet

Švedska po šesti puta u finalu Svjetskog juniorskog prvenstva

Zvonka Keliš • subota, 27.07.2013.
Švedska po šesti puta u finalu Svjetskog juniorskog prvenstva
Foto: Kristijan Komarica

Švedska juniorska rukometna reprezentacija u prvom je polufinalnom ogledu dana u Sarajevu snage odmjerila s rukometašima Francuske te je prvenstveno zahvaljujući svom vrataru stigla do slavlja s pet pogodaka razlike te povijesnog šestog finala u mlađim uzrastima.

Prvo polufinale svjetske juniorske smotre u BiH donijelo je ovoga petka zanimljiv sraz rukometaša Francuska i Švedske u kojem su Šveđani predvođeni svojim sjajnim vratarem Peterom Johannessonom te odličnom prvom poluvremenu po šesti puta u povijesti svjetskih juniorskih prvenstava osigurali svoje mjesto u finalu. Nakon 1985., 1991., 1999., 2003. i 2007. Šveđani su ponovno dogurali do posljednje borbe na SP-u, dok je Francuska propustila veliku priliku za svoje prvo svjetsko finale u bilo kojoj od mlađih rukometnih selekcija.

Na putu prema svojoj osmoj pobjedi u isto toliko odigranih susreta Švedska je dominirala od samoga starta polufinalnog ogleda kada je zahvaljujući odlično obrani te sjajnim blokovima dobro zaustavila francuske napade, dok je na drugoj strani sve kažnjavala brzim kontrama. Francuska, pak, nije imala dovoljno ideja u napadu kako bi probila švedsku obranu, a nije se ni po pitanju čvrstoće obrane mogla nositi sa Šveđanima.

Nakon izjednačenih i uvodnih 4:4 Šveđani se vrlo lako i brzo odvajaju na 12:9 nakon čega novom 5-2 serijom te vodstvom 17:11 odlaze na predah. Međutim, po povratku na teren Šveđani pomalo gube na brzini te posebice u napadu počinju mnogo griješiti što pruža Francuzima priliku da se približe na dva pogotka zaostatka (17:19), ali ne da i izjednače. Francuska se tada vidno popravila u obrani i prvo polufinale dana postaje itekako zanimljivo sredinom drugoga dijela (19:21, 20:22). Iako su rukometaši Francuske tada bili blizu te su puhali za vrat svom suparniku, Johannesson je bio na visini zadatka te Švedska dvije minute prije kraja ima prednost od dva pogotka (25:23), dok na koncu slavi sa sigurnih 29:24.

Najefikasniji u redovima pobjednika bili su Albin Lagergren i Daniel Pettersson, a njih četiri dodao je Andreas Berg. Švedski vratar Peter Johannesson sakupio je 13 obrana, a jednu je dodao Šveđanin Marcus Holmen, dok su na drugoj strani francuski vratari Desbonnet i Demaille zajedno obranili osam lopti. Najbolji kod Francuske bio je Jordan Camarero s pet golova, dok je njih četiri zabio Hugo Descat.

Svjetsko juniorsko prvenstvo, BiH

Polufinale:
Francuska - Švedska 29:24
Španjolska - Hrvatska 36:35

Razigravanje od petog do osmog mjesta:
Egipat - Nizozemska 27:28
Švicarska - Brazil 24:25

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

RukometReprezentacija
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • SnakeCRO27.07.2013. u 13:41
    Ma samo nek dođu, mister Kaffe Und Kolač ih čeka.
    SnakeCRO
  • Obrisan korisnik27.07.2013. u 09:21
    znaci dobro se tamo radi i u buducnosti bi mogli opet gledat jaku svedsku nadam se
    Obrisan korisnik
  • zovche27.07.2013. u 02:34
    U tim mladjim urastima Svedska I Danska su uvijek sve osvajali ali ih eto do nedavno nikad nigdje nije bilo (ne idem sad u prapovijest, vec normalne nedavno doba)
    zovche