Ostali sportovi

Najbolji rezultati sezone na 400 s preponama i na 3000 metara na mitingu Dijamantne lige u Londonu

Branimir Korać • subota, 27.07.2013.
Najbolji rezultati sezone na 400 s preponama i na 3000 metara na mitingu Dijamantne lige u Londonu
Foto: EPA

Prvi dan natjecanja na mitingu Dijamantne lige u Londonu donio je niz dobrih rezultata. Zvijezda dana bio je Usain Bolt koji je lakoćom slavio na 100 metara, međutim u nekim drugim disciplinama ostvareni su hvale vrijedni rezultati...

Londonski miting već po običaju je podijeljen u dva dana, a u njegovom programu nema ženskog skoka u vis i ženskog diska što znači da niti nema najjačih hrvatskih aduta. Prvog dana natjecanja ostvaren je niz odličnih rezultata.

U skoku s motkom kod atletičarki ove sezone dominantna Kubanka Yarisley Silva odnijela je pobjedu s rekordom Dijamantne lige, skokom preko 4.83. Silva je tako skinula prošlogodišnji rekord Njemice Silke Spiegelburg koja je u Londonu završila kao četvrta s preskočenih 4.63.

Odlična utrka kod atletičarki na 400 metara s preponama. Za to je zaslužna Čehinja Zuzana Hejnova koja je istrčala najbolji ovosezonski rezultat s 53.07, usput srušila češki rekord i potvrdila dominaciju u ovoj disciplini. Hejnova je iza sebe čak 60 stotinki ostavila Britanku Perri Shakes-Drayton.

"Odlično se osjećam u Londonu i volim trčati ovdje. Mislim da je utrka bila dobra, nastavljam s pripremama i želim doći još spremnija u Moskvu", rekla je Hejnova nakon postavljanja rezultata sezone.

Utrka sezone istrčana je i na 3000 metara gdje je pobjedu na kraju odnijela Amerikanka Shannon Rowbury. Rowbury je za tri sekunde popravila najbrže ovosezonsko vrijeme srušivši s 8:41.36 Etiopljanku Almaz Ayanu. Inače, četiri prvoplasirane u Londonu bile su brže od vremena Ayane, a u prvih osam bilo je čak sedam Amerikanki dok se među njih na četvrto mjesto progurala Kanađanka Sheila Reid.

"Puna sam samopouzdanja i volim trčati 3000 metara, to je dobra prijelazna utrka za mene. Ovo je bila vrlo dobra utrka i ujedno moja posljednja prije Svjetskog prvenstva. Mislim da sam spremna za SP, ali moram raditi jer u atletičarima uvijek ima prostora za napredak. U Moskvi ću morati trčati utrku svojeg života, morat ću biti maksimalno spremna za svih 12 i pol krugova, ne samo za tri četvrtine utrke", rekla je Rowbury.

U troskoku su izostali oni najduži skokovi ove godine, međutim u konkurenciji nije niti bilo dvije najduže, Olhe Saladuhe i Caterine Ibargüen. Slavila je očekivano Ruskinja Jekaterina Koneva s preskočenih 14.52, a druga je bila Jamajčanka Kimberly Williams s 14.38.

U sporoj utrci na 1500 metara bez onih značajnijih imena slavila je Kenijka Mary Kuria s nezapaženih 4:08.77. Sve one najbolje su preskočile London, Amerikanke su trčale na 3000 metara, tako da je Kuria to iskoristila i došla do pobjede ispred Marokanke Ibtissam Lakhouad.

Vrlo dobra Amerikanka Brenda Martinez istrčala je dobru utrku na 800 metara i odnijela pobjedu s 1:58.19. Martinez je pobijedila Rumunjku Elenu Mirelu Lavric u jakom finišu ostavivši je iza sebe više od sekundu i pol.

"Ovo je bila dobra priprema za Svjetsko prvenstvo i jako sam sretna što sam završila s pobjedom. Na stadionu je bilo puno dobre energije i pokušala sam to pretočiti u pobjedu", rekla je Martinez.

Kod atletičara u disku je s odličnim nastupima nastavio Poljak Piotr Malachowski. Malachowski je upisao pobjedu s bačenih 67.35 ostavivši iza sebe Nijemca Martina Wieriga (66.60) i Estonca Gerda Kantera (66.29).

"Nije bilo loše, pobjeda mi puno znači za utvrđivanje samopouzdanja. Lijepo je vratiti se na Olimpijski stadion, ovdje su uvjeti za natjecanje stvarno savršeni", smatra Malachowski.

Za Ukrajinca Bohdana Bondarenka ne kažu bez veze da je tehnički glavni kandidat za rušenje već 20 godina starog rekorda Javiera Sotomayora od 2.45. 24-godišnji Bondarenko iz natjecanja u natjecanje potvrđuje visoku kvalitetu pa je tako slavio i u Londonu s 2.38 bez ijednog neispravnog skoka sve do napada na svjetski rekord. Pokušao je Bondarenko preskočiti nestvarnih 2.47, ali nije išlo. "U odličnom sam stanju, imam osjećaj da bih mogao u Moskvi do rekorda", najavio je Ukrajinac. Drugi je bio Amerikanac Erik Kynard s 2.36.

Očekivana dominacija Jamajčana u utrci na 200 metara. Warren Weir i Jason Young su najbrži u ovom društvu i odradili su "privatnu utrku" u kojoj je brži bio Weir s 19.89, deset stotinki bržim vremenom od Younga.

"Jako sam zadovoljan s ovim rezultatom. 19.89 me puni s dosta samopouzdanja uoči Svjetskog prvenstva u Moskvi. Vjerujem da tamo mogu istrčati pravu utrku i pobijediti", dodao je Weir.

Na 400 metara je izbjegnut dvoboj Kiranija Jamesa i LaShawna Merritta, James je stigao u London i upisao pobjedu s rutinskih 44.65. Pokušali su mu zaprijetiti prije svih Tony McQuay i Jonathan Borlee, međutim obojica su ostali iza njega za otprilike pola sekunde.

Amerikanci su dominirali na 800 metara gdje su imali četvoricu u prvih pet i trojicu na postolju. Najbrži je bio Nick Symmonds koji je pobijedio vrlo brzog Duanea Solomona s 1:43.67. Solomon je istrčao 1:44.12 dok je treći bio Brandon Johnson.

Poslastica večeri bila je utrka na 100 metara s Usainom Boltom, ali i tu se otprilike vidjelo kako bi to moglo izgledati u Moskvi s Boltom i bez Gaya. Jamajčanin je istrčao svoj najbrži ovosezonski rezultat, 9.85, izjednačivši se na listi s Nestom Carterom koji je bio treći s 9.99.

"Utrka je bila jako dobra. Imao sam loš start, ali sam ostatak odradio odlično. Što više budem nastupao, to ću biti bolji i stoga sam jako sretan što sam nastupio i to dobro u Londonu", istaknuo je Bolt.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!