Vodeni sportovi

Amerikanke uzele dva zlata, Sun Yang potvrdio dominaciju

Branimir Korać • ponedjeljak, 29.07.2013.
Amerikanke uzele dva zlata, Sun Yang potvrdio dominaciju
Foto: EPA

Prvog dana plivačkih natjecanja na Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima u Barceloni odrađena su četiri finala. Zlatna odličja uzele su Amerikanke u štafeti 4×100 slobodno te Katie Ledecky na 400 metara slobodno. Kod muškaraca na 400 slobodno najbolji je bio Sun Yang, a u štafeti 4×100 slobodno zlato su uzeli Francuzi...

Sjajni kineski dugoprugaš Sun Yang očekivano je osvojio zlatno odličje na 400 metara. Yang je s 3:41.59 isplivao najbrže ovogodišnje vrijeme i uvjerljivo je slavio ispred Japanca Kosukea Hagina koji je u foto-finišu za tri stotinke bio brži od Amerikanca Connora Jaegera.

"Bilo mi je vrlo važno da uzmem pobjedu na 400 metara. Ostvario sam cilj i dokazao se sam sebi nakon brojnih problema koje sam imao." Sun se razišao nedavno s trenerom i jedno vrijeme je morao trenirati sam. "Samostalni treninzi su nezaboravni, ali moj problem nije bio u treneru nego u povratku u pravu formu. Naporno sam radio svaki sat, svaki dan, na dobrom sam putu."

Američko "čudo od djeteta", 16-godišnja Katie Ledecky srušila je američki rekord na putu do zlata na 400 metara. Ledecky je isplivala sjajnu utrku i prvi put ove sezone se spustila ispod četiri minute s 3:59.82. Na oduševljenje Španjolaca drugo mjesto osvojila je Melanie Costa Schmid dok je broncu uzela Novozelanđanka Lauren Boyle. Malo razočaranje je tek sedmo mjesto za Francuskinju Camille Muffat sa za nju slabih 4:07.67.

Sjajnu utrku odradila je američka četvorka Missy Franklin, Natalie Coughlin, Shannon Vreeland i Megan Romano koja je u neizvjesnoj završnici bila brža od Australije zahvaljujući sjajnoj posljednjoj dionici Romano koja je uspjela prestići Aliciju Coutts.. Amerikanke su postavile novi američki rekord s 3:32.31 dok je Australija postavila novi rekord Oceanije s 3:32.43. Brončano odličje uzela je Nizozemska.

U muškoj konkurenciji Francuska je uzela zlato zahvaljujući odličnom plivanju Fabiena Gilota u trećoj i Jeremyja Straviusa u četvrtoj izmjeni. Oni su odveli Francusku od četvrte do prve pozicije i pobjede s 3:11.18, 24 stotinke ispred Amerikanaca i 26 stotinki ispred Rusa.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!