Vodeni sportovi

Mlada Amerikanka blistala na najdužoj dionici, do zlata u brzoj utrci

Ivor Krapac • utorak, 30.07.2013.
Mlada Amerikanka blistala na najdužoj dionici, do zlata u brzoj utrci
Foto: EPA

Nakon Litavke Rute Meilutyte, koja je to učinila u ponedjeljak, još jedna 16-godišnja plivačica srušila je svjetski rekord na Svjetskom prvenstvu u Barceloni. Amerikanka Katie Ledecky bila je izrazito brza na najdužoj dionici, na 1.500 metara slobodno, u utrci u kojoj je bolja od dosadašnjeg rekorda bila i drugoplasirana Dankinja Lotte Friis. Meilutyte je u utorak potvrdila vlastitu kvalitetu osvajanjem naslova na 100 metara prsno, a slavili su i Yannick Agnel, Matt Grevers i Missy Franklin...

Mlada Amerikanka Katie Ledecky, koja se lani predstavila svijetu osvajanjem olimpijskog zlata na 800 metara slobodno u Londonu, bila je glavna zvijezda trećeg dana plivačkog Svjetskog prvenstva u Barceloni. U akciji na 1.500 metara slobodno, 16-godišnja Ledecky u utorak je postavila novi svjetski rekord na najdužoj dionici, s isplivanih 15:36,53 minuta, više od šest sekundi brže od dosadašnjeg rekorda. Mlada američka plivačica poslala je u povijest rezultat svoje sunarodnjakinje Kate Ziegler, koja je 2007. godine zabilježila 15:42,54 minute.

Ledecky i Dankinja Lotte Friis su se u Barceloni odvojile od pratnje u ranoj fazi utrke, a tu prednost držale su do kraja. Kasnija pobjednica počela je bolje, a Friis je preuzela vodstvo u središnjem dijelu, prije nego je Ledecky ponovno pojačala i sve riješila u završnici. I danska plivačica bila je izrazito brza. Najdužu dionicu na SP-u prošla je za 15:38,88 minuta, također brže od dosadašnjeg svjetskog rekorda, a dakako, time je postavila novi europski rekord.

Slovenac izjednačio europski rekord

Slovenski plivač Damir Dugonjič, koji je u ponedjeljak došao do četvrtog mjesta na 100 metara prsno, dan kasnije bio je raspoložen u polufinalu dvostruko kraće dionice. Dugonjič je u borbi za finale na 50 prsno isplivao 26,83 sekundi, čime je izjednačio europski rekord Nijemca Hendrika Feldwehra, postavljen 2009. na Svjetskom prvenstvu u Rimu.

Jedini problem za slovenskog plivača u utorak je bio porezani prst desne ruke, s kojim se nakon utrke pojavio pred novinarima, ali kako je otkrio, ne vjeruje da će ga to ozbiljnije omesti u srijedu poslijepodne u finalu.

Dugonjič je imao drugo najbolje vrijeme polufinala. Najbrži je bio Južnoafrikanac Cameron van der Burgh, vlasnik srebra na 100 prsno, koji je isplivao 26,81 sekundi.

Brončano odličje osvojila je Novozelanđanka Lauren Boyle (15:44,71).

Litavka Ruta Meilutyte uspješno je privela kraju svoj nastup na 100 metara prsno. Meilutyte je u ponedjeljak poslijepodne u polufinalu postavila novi svjetski rekord, dan kasnije to nije uspjela ponoviti, ali s isplivanih 1:04,42 minute, napravila je dovoljno za uvjerljivu pobjedu.

U borbi za zlato, 16-godišnja Litavka je u Barceloni bila svijet za sebe. Ruskinja Julija Efimova (1:05,02 minute) morala je biti zadovoljna s osvojenim srebrom, a Amerikanka Jessica Hardy (1:05,52), koja je na ovo SP došla kao svjetska rekorderka na 100 prsno, uzela je broncu.

U potrazi za pravom formom nakon što je lani osvojio zlato na 200 metara slobodno na OI u Londonu, Francuz Yannick Agnel uspio je pronaći svoje najbolje kada mu je najviše trebalo. Agnel je u Barceloni došao i do svjetskog naslova na 200 slobodno, s 1:44,20 minuta, s više od sekundu boljim vremenom od drugoplasiranog Amerikanca Conora Dwyera (1:45,32). Na trećem mjestu završio je Rus Danila Izotov (1:45,59).

Amerikanci su do novog odličja na ovom SP-u stigli zaslugom Dwyera, očekivali su ga i od Ryana Lochtea, ali jedna od glavnih plivačkih zvijezda s prošlogodišnjih OI nije opravdala ta očekivanja. Lochte je završio na četvrtom mjestu, s pet stotinki zaostatka za Izotovim.

Dok su se od Lochtea nadali boljem rezultatu, američki ljubitelji plivanja su od Matta Greversa i Missy Franklin dobili očekivane pobjede na 100 metara leđno, na dionici na kojoj su lani osvojili olimpijska zlata.

Grevers je u muškom finalu slavio s 52,93 sekundi, a prvi do njega bio je sunarodnjak David Plummer, s isplivanih 53,12 sekundi. Francuz Jeremy Stravius (53,21) uzeo je broncu.

Franklin je na 100 leđno među plivačicama nadjačala konkurentice s 58,42 sekundi. Zanimljivo, osim prvoplasirane 18-godišnje Amerikanke, i ostatak postolja bio je isti kao lani na OI u Londonu. Australka Emily Seebohm je i ovog puta uzela srebro (59,06), a Japanka Aya Terakawa (59,23) bila je brončana.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • ivos31.07.2013. u 10:33
    Punjena patka (mislim naravno na doping)
    ivos