Vodeni sportovi

Treće zlato za Missy Franklin, Van der Burgh se približio svjetskom rekordu

Branimir Korać • četvrtak, 01.08.2013.
Treće zlato za Missy Franklin, Van der Burgh se približio svjetskom rekordu
Foto: EPA

Četvrti dan plivačkih natjecanja na Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima u Barceloni donio je četiri zanimljiva finala. Najmanje neizvjesnosti bilo je očekivano na 800 metara za plivače dok je najneizvjesnije bilo na 50 metara prsno gdje je u foto-finišu do zlata stigao Cameron van der Burgh...

Južnoafrikanac Chad Le Clos odnio je pobjedu u utrci na 200 metara delfinovim stilom otplivavši sjajnih posljednjih 50 metara u kojima je dosta iza sebe ostavio srebrnog Amerikanca Pawela Korzeniowskog. Za pobjedu je isplivao 1:54.32 dok je Korzeniowski bio 69 stotinki sporiji, a Kinez Peng Wu na trećoj poziciji 77 stotinki iza odličnog Le Closa.

"Ovo je moj prvi naslov prvaka svijeta i puno mi znači. Želio sam to zlato jer prije točno godinu dana, gotovo u isto vrijeme, uzeo sam zlato i na Olimpijskim igrama u Londonu. Moram priznati da nije lako nositi se sa statusom favorita. U Londonu sam bio potpuno opušten, a ovdje me je uništavala nervoza", priznao je nakon utrke Le Clos.

U utrci na 200 slobodno kod plivačica vodila se očekivano žestoka borba između sjajne Amerikanke Missy Franklin i Talijanke Federice Pellegrini. Pobjedu je ponovno odnijela Franklin s dobrim rezultatom 1:54.81, 33 stotinke boljim vremenom od Pellegrini. Pellegrini je sjajno odradila posljednjih 50 metara, tu je bila uvjerljivo najbrža, ali nije uspjela nadoknaditi veliki zaostatak na posljednjem okretu za Franklin. Broncu je odnijela Francuskinja Camille Muffat koja je ionako bila svjesna da joj za nešto više treba utrka života.

Franklin je poslijepodne propustila polufinale na 50 leđno kako bi mogla nastupiti odmornija 20 minuta kasnije na 200 slobodno. "Odlučili smo da se ne isplati riskirati. Bilo je zabavno prijepodne plivati kvalifikacije na 50 leđno, ali sam sretna što sam odustala od polufinala. Jako sam sretna svojim nastupima ovdje. Tri finala, tri zlata, sjajno", govorila je Franklin.

Fantastično finale viđeno je kod plivača na 50 prsno gdje je u opasnosti bio i svjetski rekord. Zlato je odnio aktualni svjetski rekorder Južnoafrikanac Cameron van der Burgh s 26.77 što je svega deset stotinki sporije od svjetskog rekorda. Stotinku iza njega ostao je Australac Christian Sprengler koji je tako srušio rekord Oceanije. Foto-finiš je odlučio i u borbi za broncu koju je na kraju uzeo Giulio Zorzi ispred Slovenca Damira Dugonjića koji je najslabije startao i tu izgubio dragocjene stotinke.

Nekog posebnog uzbuđenja nije bilo u utrci na 800 metara kod plivača, barem što se tiče borbe za zlato. Sjajni Kinez Yang Sun obećao je novo zlatno odličje i ispunio je obećanje otplivavši dobrih 7:41.36, više od dvije sekunde brže od drugoplasiranog Amerikanca Michaela McBrooma. McBroom je imao veći problem iza svojih leđa gdje ga je opasno pritiskao Ryan Cochrane koji je na kraju završio treći.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!