Vodeni sportovi

Svjetski rekord za Pedersen već u polufinalu, po dva zlata za SAD i Kinu

Branimir Korać • petak, 02.08.2013.
Svjetski rekord za Pedersen već u polufinalu, po dva zlata za SAD i Kinu
Foto: EPA

Još jedan uzbudljivi plivački dan u Barceloni je iza nas. Obilježila ga je Rikke Moller Pedersen novim svjetskim rekordom, a zlatna odličja su podijelili Kina, SAD i Australija...

Peti dan plivačkih natjecanja obilježilo je žensko polufinale na 200 prsno. Briljirala je Rikke Moller Pedersen koja je isplivala novi svjetski rekord poslavši tako 2:19.59 Rebecce Soni s Olimpijskih igara u Londonu u povijest. Pedersen je nadmašila svjetski rekord za velikom 48 stotinki i tako najavila kako je zanima isključivo zlato.

Ryan Lochte je u finalu na 200 mješovito isplivao odličnu utrku i odnio zlatno odličje. Nakon dvije izmjene zaostajao je za Brazilcem Thiagom Pereirom, ali onda je u prsnom načinu stvorio ključnu prednost i otišao prema uvjerljivoj pobjedi. Iza sebe je na drugom mjestu ostavio Japanca Kosukea Hagina za sekundu i 31 stotinku, a Hagino je u foto finišu bio stotinku brži od Pereire.

Na 100 metara slobodno izvrsnih drugih 50 metara isplivao je James Magnussen koji je tako uzeo zlatno odličje. Magnussenu je za pobjedu bilo dovoljno 47.71 iako je na 50 metara za tada vodećim Rusom Vladimirom Morozovim zaostajao skoro sekundu. Morozov je u konačnici potpuno pao i ostao bez medalje, a iza Magnussena su ostali Amerikanci James Feigen i Nathan Adrian.

Novo zlatno odlije za Kinu osigurala je Zige Liu. Aktualna svjetska rekorderka na 200 delfin uspjela je u neizvjesnoj završnici slomiti Španjolku Mirelu Belmonte Garciju i ostaviti je iza sebe 19 sekundi. Treća je bila Mađarica Katinka Hosszu sa sekundom zaostatka.

Kineskinje su dominirale i u disciplini Sanje Jovanović na 50 leđno. Dvostruku kinesku pobjedu uzele su prvoplasirana Jing Zhao s 27.29 te Yuanhui Fu koja je zaostala deset stotinki. Aya Terakawa se morala zadovoljiti brončanim odličjem bez prave prijetnje Kineskinjama.

U finalu na 4×200 slobodno za plivačice uvjerljivo su slavile Amerikanke zahvaljujući sjajnom nastupu Missy Franklin u posljednjoj izmjeni. Franklin je "razbila" Aliciju Coutts i zaostatak pretvorila u prednost od gotovo dvije sekunde do kraja utrke. Australke su na kraju bile druge, a medalju je ispred Kine uzela Francuska.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!