Nogomet

U19: Po prvi puta u povijesti Srbija europski prvak u nogometu

Damir Žbulj • petak, 02.08.2013.
U19: Po prvi puta u povijesti Srbija europski prvak u nogometu
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Mlada U19 nogometna reprezentacija Srbije ostvarila je povijesni uspjeh, osvojivši titulu najbolje europske ekipe u toj dobnoj kategoriji. U finalu su izabranici Ljubinka Drulovića bili bolji od Francuza, a jedini pogodak vrijedan naslova prvaka postigao je Andrija Luković, 18-godišnji igrač Rada.

Veliku senzaciju priredili su mladi srpski nogometni reprezentativci, koji su na Europskom prvenstvu do 19 godina starosti otišli do kraja i podigli trofej predviđen za najbolju ekipu turnira. Nakon što su u polufinalu bili bolji od Portugala boljim izvođenjem penala, u završnom susretu svladali su vršnjake iz Francuske, koji su na putu do finala izbacili favorizirane Španjolce, u produžetku tog dvoboja.

Zlatni Ljubinko

Izbornik ove mlade srpske reprezentacije je Ljubinko Drulović, bivši nogometni reprezentativac susjedne države. Drulović je svoju profesionalnu karijeru započeo u Slobodi iz Užica, igrao je i u beogradskom Radu, no, svoje nogometno ime izgradio je u Portugalu, pogotovo u dresu Porta gdje je u razdoblju od 1994. do 2001. odigrao više od 200 utakmica te je postigao 40 pogodaka. Ovaj krilni igrač gostovao je i na Maksimiru, 1998. godine Dinamo (Croatia) je bio bolji od Porta 3:1, golovima Mikića, Tome Rukavine i Mujčina, dok je s reprezentacijom Srbije i Crne Gore sudjelovao u remiju 2:2 u Kvalifikacijama za EP 2000. godine. U19 reprezentaciju Srbije preuzeo je 2012. godine.

U prvom poluvremenu, uz opreznu igru i samo povremenu inicijativu Francuza, nije bilo pogodaka, no, u nastavku se situacija na terenu promijenila. Francuski mladi reprezentativci postali su nervozni, dok je Srbija mirno i strpljivo čekala svoju priliku. Dočekala ju je u 57. minuti. Ubacio je Pavlovski, iza suparničke obrane loptu je primirio Mitrović, koji je odlično asistirao za natrčalog Andriju Lukovića, sigurnog realizatora i junaka ove finalne pobjede.

Francuzi su pritisnuli u završnici, međutim, srpska obrana na čelu sa sigurnim vratarom Rajkovićem obranila je sve protivničke napade.

Za srpsku reprezentaciju ovo je prvi europski naslov u bilo kojoj dobnoj kategoriji. Hrvatska nije sudjelovala na ovom završnom turniru pošto je u lipnju u Kvalifikacijama u Poljskoj završila na drugom mjestu skupine, bez poraza, iza Španjolaca s kojima je ekipa Dinka Jeličića remizirala. Na završnici su još osim Srbije, Francuske, Španjolske i Portugala nastupali i Gruzijci, Litavci, Nizozemci i Turci.

Europsko prvenstvo, U19, finale:
Srbija - Francuska 1:0 (0:0)

Srbija: Rajković, Golubović, Antić, Filipović, Veljković, Milinković-Savić, Pavlovski (K) (od 93. Urošević), Luković (od 68. Meleg), Maksimović, Đurđević (od 88. Ožegović), Mitrović.

Francuska: Beunardeau, Ikoko, Conte, Azouni, Hunou (Gbamin 76'), Benzia, Rabiot, Moreira, Laporte (K), Martial (Rodrigues 56'), Jean (Nangis 66')

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis02.08.2013. u 14:31
    veseli me civilizirani način repliciranja, svaka čast!
    cameosis
  • Obrisan korisnik02.08.2013. u 12:46
    ovaj idiot koji pise o zaledju laze,jer ni z od zaledja nema u trenutku upucivanja lopte,a ti se tikvane izgleda ni ne razumijes u nogomet odi gledat badminton!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.08.2013. u 11:53
    Ocekivao sam ironiju, ali pokazali ste se. Hvala na iskrenim cestitkama. Ovo vraca veru u nas mrtvi fudbal. Samo neka se ovako nastavi. I svaka cast Ljubinku na pripremi utakmice, od pocetka do kraja disciplinovano, takticki zrelo Francuzi nisu imali jednu jedinu pravu priliku. Bio je veliki igrac... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.08.2013. u 11:15
    op op bravo komsije...ovaj nas jadni balkan ce postat vece izvozno srediste mladih talenata od brazilskih plaza....cestitam...
    Obrisan korisnik
  • matbaric02.08.2013. u 11:08
    Bravo za susjede. Iskrene cestitke.
    matbaric