Vodeni sportovi

Pedersen ostala bez zlata, Franklin bez medalje, ali zato Lochte i dalje dominira

Branimir Korać • petak, 02.08.2013.
Pedersen ostala bez zlata, Franklin bez medalje, ali zato Lochte i dalje dominira
Foto: EPA

Šest dan plivačkih natjecanja u Barceloni nije donio svjetske rekorde, ali zato smo svjedočili novom europskom rekordu Radoslawa Kaweckog i Daniela Gyurte. Missy Franklin nije mogla do medalje na 100 slobodno, a Rikke Moller Pedersen je nakon rušenja svjetskog rekorda ostala bez snage u finalu...

Novi dan na Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima donio je nova plivačka uzbuđenja.

Missy Franklin nije uspjela upotpuniti kolekciju zlata. Na 100 slobodno je ostala bez medalje, završila je kao četvrta s pet stotinki zaostatka za trećeplasiranom Ranomi Kromowidjojo. Zlato je uzela prva favoritkinja Cate Campbell, Australka koja je isplivala briljantnih 52.34 i potvrdila da će rekord Britte Steffen iz 2009. godine uskoro biti ozbiljno u opasnosti. Iza sebe je ostavila 55 stotinki Sarah Sjöstrom iz Švedske.

Bez obzira što je tvrdio da nije u optimalnoj formi, Ryan Lochte dominira u leđnom plivanju. Uzeo je zlato i na 200 metara s 1:53.79, 45 stotinki brže od Poljaka Radoslawa Kaweckog koji je popravio europski rekord te 85 stotinki ispred Tylera Clarka, kolege iz reprezentacije koji je prijetio preuzeo Lochteov tron.

Dan nakon postavljanja novog svjetskog rekorda, Rikke Moller Pedersen više nije imala dovoljno snage u borbi za zlatno odličje. Dankinja je pala u posljednjih 50 metara što je iskoristila Ruskinja Julija Efimova i s 2:19.41 osvojila zlato na 200 prsno. Pedersen je isplivala sekundu sporije vrijeme od svjetskog rekorda, no svejedno dovoljno za uvjerljivo drugo mjesto. Broncu je uzela Amerikanka Micah Lawrence.

U muškoj konkurenciji na 200 prsno nije bilo nikakve dvojbe. Daniel Gyurta je trenutno dosta ispred ostatka konkurencije što je pokazao i novim europskim rekordom 2:07.23 i uvjerljivim prvim mjestom. Srebro je s više od sekunde zaostatka uzeo Nijemac Marco Koch dok je brončani Matti Mattsson iz Finske.

Kao što se i očekivalo, u utrci na 4×200 metara slobodno za plivače, SAD nije imao problema na putu do zlata. Amerikanci su otplivali odličnu utrku i slavili sa 7:01.72. Zlato SAD-u donijeli su Conor Dwyer, Ryan Lochte, Charles Gipson Houchin te Ricky Berens. Drugi su bili Rusi sa zaostatkom više od dvije sekunde, a broncu Kini u odličnoj posljednjoj izmjeni donio je Yang Sun.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!