Vodeni sportovi

Ledecky uzela novo zlato uz svjetski rekord, Cielo Filho kralj sprinta

Branimir Korać • subota, 03.08.2013.
Ledecky uzela novo zlato uz svjetski rekord, Cielo Filho kralj sprinta
Foto: EPA

Katie Ledecky popravila je svjetski rekord na 800 metara i tako ostvarila najbolji rezultat predzadnjeg dana na Svjetskom prvenstvu u Barceloni. Osim te velike utrke, s posebnim zanimanjem su se očekivale utrke na 50 slobodno i 100 delfin za plivače...

Predzadnji dan plivačkih natjecanja u Barceloni otvoren je finalnom utrkom na 50 metara delfinovim stilom za plivačice. Sjajna Dankinja Jeanette Ottesen Gray potvrdila je status prve favoritkinje i uzela zlatno odličje s 25.24. Do srebra je doplivala Kineskinja Ying Lu koja se provukla u finale, a bronca je otišla u Nizozemsku u ruke Ranomi Kromowidjojo. Ottesen Gray je imala značajno olakšan posao nakon što je još u kvalifikacijama otpala prva konkurentica Alicia Coutts koja je isplivala 17. vrijeme.

U muškom sprintu na 50 slobodno podbacio je Florent Manaudou koji je u finale ušao s najboljim rezultatom kvalifikacija, imao je i najbolji rezultat sezone, ali je završio na tek petom mjestu. Da je samo isplivao utrku na razini polufinala, borio bi se do posljednjih centimetara s Brazilcem Cesarom Cielom Filhom za zlatno odličje. Cielo Filho je tako slavio s 21.32, drugi je bio Vladimir Morozov, a treći George Bovell.

Očekivano glatku pobjedu ubilježila je Missy Franklin na 200 metara leđnim stilom. Franklin je potvrdila nedodirljivost isplivavši 2:04.76, gotovo dvije sekunde brže od Australke Belinde Hocking i više od dvije sekunde brže od Kanađanke Hillary Caldwell.

Umorni Ryan Lochte nije uspio doći do medalje na 100 delfin. U vrlo brzoj utrci slavio je Chad Le Clos s 51.06 dok su se ostali plivači ugurali u 20 stotinki zaostatka. Drugi je bio Laslo Cseh s 51.45, stotinku brže od trećeplasiranog Konrada Czerniaka. Nijemac Steffen Deibler nije bio na razini nekih ovosezonskih utrka i plasirao se tek na petu poziciju.

Mlada Amerikanka Katie Ledecky napravila je ono što je i najavljivala. Uvjerljivo je uzela zlato na 800 slobodno i to s novim svjetskim rekordom. 8:14.10 Rebecce Adlington s Olimpijskih igara u Pekingu odlazi u povijest, sada je najbolji rezultat svih vremena 8:13.86. Iza Ledecky ostale su Lotte Friis na drugom mjestu i Lauren Boyle s novim rekordom Oceanije na trećem mjestu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.08.2013. u 00:39
    Ovo plivanje je postalo tako nevjerojatno razvijeno da 70 % medalja uzimaju plivači do 20 godina, a s 25 recimo si već veteran...teško mi je povjerovati da klinke poput Ledecky i Meilutyte mogu ostvarivati tako dobra vremena i rušiti svjetske rekorde bez pomoći steroida. Svjetska juniorska... [više na forumu]
    Obrisan korisnik