Vodeni sportovi

Efimova uzela zlato mladoj Litavki, debakl muške američke štafete na 4×100 mješovito

Branimir Korać • nedjelja, 04.08.2013.
Efimova uzela zlato mladoj Litavki, debakl muške američke štafete na 4×100 mješovito
Foto: EPA

Posljednji dan Svjetskog prvenstva u vodenim sportovima bio je rezerviran za plivačka finala. Najuspješnija reprezentacija posljednjeg dana po broju zlatnih odličja bila je Francuska s dva zlata...

Katastrofalan start u polufinalu odnio je Davidu Plummeru nastup u finalu i prvi favorit za zlato na 50 leđno je olakšao život konkurenciji. Iskoristio je to Francuz Camille Lacourt koji je isplivao 24.42, 12 stotinki brže od sunarodnjaka Jeremyja Straviusa i Amerikanca Matta Greversa koji su s identičnim vremenom ostali iza njega.

Sjajno finale viđeno je na 50 prsno za plivačice. Kao prve favoritkinje isticale su se sjajna Litavka Ruta Meilutyte koja je već u polufinalu plivala brže od svjetskog rekorda te Amerikanka Jessica Hardy, ali sjajnu utrku odradila je Julija Efimova i donijela Rusiji još jedno zlato. Zanimljivo, Efimova je već jednom u Barceloni pobijedila u finalu rekorderku iz polufinala, a bilo je to na dvostruko bržoj dionici gdje je bez zlata ostavila Rikke Moller Pedersen. Ovdje je slavila s odličnih 29.52, sedam stotinki ispred Litavke dok je Hardy s novim američkim rekordom završila kao treća.

Na 400 mješovito podbacio je Kosuke Hagino koji je završio tek na petom mjestu uz potpuni pad u slobodnom načinu. Hagino je vodio uoči posljednjih 50 metara, ali onda je potpuno ostao bez snage i pao tek na peto mjesto. Slavio je njegov sunarodnjak Daiya Seto s 4:08.69 ispred Amerikanca Chasea Kalisza i Brazilca Thiaga Pereire.

I uoči početka Svjetskog prvenstva bilo je jasno kako će se za zlato na 50 slobodno voditi žestoka borba između Ranomi Kromowidjojo i Cate Campbell. Tako je i bilo, a Kromowidjojo se pokazala u sjajnom svjetlu i odnijela je naslov svjetske prvakinje s 24.05, devet stotinki bržim vremenom nego ono Cate Campbell. Broncu je uzela Britanka Francesca Halsall.

Kanađanin Ryan Cochrane pružio je nedodirljivom Yangu Sunu dobru utrku na 1500 slobodno. U plivačkom maratonu Sun je očekivano uzeo zlato, ali Cochrane mu je cijelo vrijeme bio uz bok i tek se u posljednjih 100 metara Kinez uspio odvojiti i isplivati 1:41.15. Bronca odlazi u Italiju Gregoriju Paltrinieriju.

Mađarica Katinka Hosszu odnijela je zlato na 400 mješovito za plivačice dok je veliko razočaranje svjetska rekorderka Shiwen Ye koja nije u Barcelonu došla u najboljoj formi. Ye je otplivala "trening utrku", završila je tek kao sedma s ogromnim zaostatkom za pobjednicom. Mađarica je slavila s 80 stotinki prednosti nad domaćim adutom Mirelom Belmonte Garcijom dok je broncu uzela Amerikanka Elizabeth Beisel.

Na 4×100 mješovito očekivalo se da će Amerikanci uzeti zlatno odličje, dobro su krenuli i imali vodstvo nakon 100 metara, a onda je Kevin Cordes napravio veliku pogrešku, prerano krenuo i njegova štafeta je diskvalificirana. Iskoristili su to Francuzi koji su u sastavu Lacourt, Perez-Dortona, Stravius, Gilot uzeli zlato s 13 stotinki prednosti ispred odličnih Australaca dok se Japan plasirao na treću poziciju.

Za razliku od muške, ženska američka štafeta na istoj dionici nije imala nikakvih problema. Prejako društvo Franklin, Hardy, Vollmer, Romano s gotovo dvije sekunde prednosti uzelo je zlato ispred Australije i više od tri sekunde prednosti nad Rusijom.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!