Nogomet

Video: Iznenađenja se zovu Kukesi i Žalgiris, Varvodić, Delaš i Kelava čiste mreže

Branimir Korać • petak, 09.08.2013.
Video: Iznenađenja se zovu Kukesi i Žalgiris, Varvodić, Delaš i Kelava čiste mreže
Foto: EPA

Odigrani su svi susreti trećeg pretkola Europske lige. Nekoliko neočekivanih rezultata dogodilo se u uzvratu pa tako u sljedeću rundu natjecanja nisu prošli Metalurg iz Donecka i Lech iz Poznana...

Nogometaši Rubina rutinski su odradili posao protiv danskog Randersa. Već nakon pobjede u Danskoj 2:1, bilo je dosta toga jasno jer je ipak riječ o razlici u kvaliteti. Na svom terenu igrači Kurbana Berdjeva bez problema su stigli do druge pobjede, slavili su 2:0, a pobjeda je mogla biti i uvjerljivija. Strijelci su bili Cesar Navas i Roman Eremenko u jednosmjernom susretu u kojem su gosti vrlo rijetko prijetili.

Jedno od najvećih iznenađenja trećeg pretkola priredili su igrači albanskog Kukesija koji su eliminirali favorizirani Metalurg iz Donecka. Presudila je utakmica u Albaniji gdje je Metalurg poražen 2:0 i nije uspio nadoknaditi taj zaostatak na svom travnjaku. U Donecku je slavio 1:0, nedovoljno za prolaz. Jedini pogodak postigao je Bugarin Velizar Dimitrov, nakon toga je uslijedila opsada albanskog gola, ali Kukesi se uspio obraniti.

Azerbajdžanski Karabah uz još jednu utakmicu s raspoloženim Mirom Varvodićem na golu stigao je do četvrtog pretkola izbacivši švedski Gefle. Šveđani nisu uspjeli nadoknaditi minimalni zaostatak iz Azerbajdžana, čak štoviše, ponovno su poraženi. U 41. minuti Brazilac Chumbinho je doveo goste u vodstvo i tada je već puno toga bilo jasnije. U nastavku su gosti postigli još jedan pogodak, zabio je i drugi Brazilac Reynaldo nakon čega su i domaćini odustali od nekih velikih nadanja.

Škotski Motherwell nije uspio doći do čuda na gostovanju u Krasnodaru kod ipak jačeg Kubana. Rusi su iz Škotske donijeli zalihu 2:0 i bez problema su upisali prolaz. Pomogao im je Stephen McManus autogolom u 51. minuti, a idealnu priliku za postizanje počasnog pogotka Motherwell je propustio u sudačkoj nadoknadi kada je Robert McHugh promašio kazneni udarac. Promašili su ga i domaćini, konkretnije Charles Kaboré 15 minuta prije kraja susreta, bez nekih posljedica po prolaz.

Veliko razočaranje doživio je Lech iz Poznana koji je ispao od Žalgirisa. Žalgiris je na svom travnjaku slavio 1:0, a onda je u Poznanu već nakon pola sata igre iznenadio golom Leliuge i stigao do velike prednosti. Domaćin je u završnici preko Lukasza Teodorczyka poravnao na 1:1 da bi naš Luka Perić ugurao loptu u svoju mrežu za 2:1 Lecha. Srećom po Žalgiris, do kraja je ostalo premalo vremena za preokret. Perić je odigrao svih 90 minuta dok je Švrljuga ostao na klupi.

Milsami iz Moldavije nije imao nikakve šanse protiv St. Etiennea. Značajno kvalitetniji gosti slavili su i u drugoj utakmici s identičnih 3:0. Već u prvom poluvremenu Francuzi su stigli do 2:0 zahvaljujući golovima Brandaa i Romaina Hamoume prije nego što je u drugom dijelu Banel Nicolita postavio konačnih 3:0.

Vrlo dobru utakmicu odradio je Matej Delač na golu Vojvodine koja je u Turskoj svladala Bursaspor s 3:0 i prošla dalje. Razočarani domaćin već nakon pola sata igre je gubio 2:0 nakon golova Oumaroua i Vranješa, no još je bilo dovoljno vremena za popravak. Ipak nisu uspjeli slomiti novosadsku obranu na čelu s Delačom, a kada je u 83. minuti Kaluđerović zabio i treći gol, započelo je veliko slavlje Vojvođana.

Hrabru utakmicu odigrao je Liberec na gostovanju kod Züricha i to mu se isplatilo. Na kraju je slavio s identičnim rezultatom kao i u prvoj utakmici 2:1 i to nakon što je anulirao prednost domaćina iz rane faze utakmice. U nju ga je doveo Amine Chermiti, tuniski internacionalac, međutim Liberec je odgovorio u drugom dijelu preko Martyna Frydeka i Serhija Rybalke. Renato Kelić je za goste igrao do 53. minute kada ga je zamijenio napadač Josef Šural.

U ludoj utakmici u Nizozemskoj Petrolul je golom u petoj minuti sudačke nadoknade stigao do prolaza protiv Vitessea. Prvi susret je završen 1:1 i u Nizozemskoj je isti rezultat stajao na semaforu u sudačkoj nadoknadi kada je Grozav zabio za pobjedu Rumunja. Treba naglasiti da je Petrolul od 80. minute igrao bez isključenog Alcenata. Inače, prvi pogodak za goste zabio je Boudjemaa da bi izjednačio u 72. minuti Van der Heijden.

Stuttgart i Crvena zvezda ostali su bez pobjeda na domaćem terenu i dok je Stuttgartu taman 0:0 igralo za prolaz, Zvezda je tražila pobjedu protiv Ukrajinaca, ali nije uspjela slaviti. Mogla je povesti krajem prvog dijela kada je Milijaš promašio kazneni udarac, no u tome nije uspjela i susret je završen bez pogodaka.

Sevilla je dio vrha napunila mrežu Mladosti u Podgorici slavivši 6:1. Već u prvom poluvremenu gosti su došli do 5:0 uz dva pogotka Rusescua te po jedan Machina, Rabella i Cokea što je dozvolilo gostujućem treneru da na poluvremenu izvadi i odmori Ivana Rakitića, asistenta kod jednog pogotka. U drugom dijelu je Coke povisio na 6:0 da bi Pavićević u sudačkoj nadoknadi postigao počasni pogodak za domaćina.

Ivan Kelava branio je svih 90 minuta dok je Igor Bubnjić ostao na klupi u pobjedi Udinesea protiv Širokog Brijega 4:0. Tu dvojbe nije bilo već nakon prvog susreta koji su Talijani dobili s 3:1,. U uzvratu su zabijali Di Natale, Lazzari, Basta i Vydra za očekivano visok prolaz.

Europska liga, treće pretkolo:
Astra - Trenčin 2:2 (3:1)
Rubin - Randers 2:0 (2:1)
Metalurg Doneck - Kukesi 1:0 (0:2)
Maccabi Haifa - Ventspils 3:0 (0:0)
Gefle - Karabah 0:2 (0:1)
Hapoel Ramat Gan - Estoril 0:1 (0:0)
Hapoel Tel Aviv - Pandurii 1:2 (1:1)
Kuban - Motherwell 1:0 (2:0)
Lech - Žalgiris 2:1 (0:1)
Mlisami - St. Etienne 0:3 (0:3)
Bursaspor - Vojvodina 0:3 (2:2)
Differdange - Tromso 3:4 (1:0, 0:1) kazneni udarci
Thun - Hacken 1:0 (2:1)
Zürich - Liberec 1:2 (1:2)
Malmö - Swansea 0:0 (0:4)
Strömsgodset - Jablonec 1:3 (1:2)
Trabzonspor - Dinamo Minsk 0:0 (1:0)
Vitesse - Petrolul 1:2 (1:1)
Stuttgart - Botev 0:0 (1:1)
Crvena zvezda - Černomorec 0:0 (1:3)
Mladost Podgorica - Sevilla 1:6 (0:3)
Rapid Beč - Asteras 3:1 (1:1)
Standard Liege - Xanthi 2:1 (2:1)
Udinese - Široki Brijeg 4:0 (3:1)
Club Brugge - Slask 3:3 (0:1)
St. Johnstone - Minsk 2:3 (0:1, 1:0) kazneni udarci
Breidablik - Aktobe 1:2 (1:0, 0:1) kazneni udarci

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.08.2013. u 11:51
    Delač valjda, a ne Delaš
    Obrisan korisnik
  • ALGHAZANTH09.08.2013. u 11:48
    Ovaj Kukeš stvarno odlično igra, oni bi garant prošli i Dilu Gori a o Hajduku da ne govorim.
    ALGHAZANTH