Nogomet

Golijada Hrvatske u kvalifikacijskom debiju U21 izbornika Nike Kovača

Damir Žbulj • utorak, 13.08.2013.
Golijada Hrvatske u kvalifikacijskom debiju U21 izbornika Nike Kovača
Foto: hns.family

Niko Kovač kao izbornik mlade hrvatske U21 reprezentacije debitirao je uvjerljivom pobjedom u prvom kvalifikacijskom nastupu za odlazak na Europsko prvenstvo 2015. godine. Golovima Brozovića, koji je bio dvostruki strijelac i asistent, Petkovića, Mišića i lihtenštajnskog braniča Zimmermanna, koji si je loptu smjestio u vlastitu mrežu rezultat se zaustavio na 0:5, iako je Hrvatska dominirala od prve do posljednje minute...

Mlada U21 reprezentacija pod vodstvom legendarnog bivšeg kapetana Hrvatske Nike Kovača kao izbornik i njegova brata Roberta kao trenera otvorila je novi kvalifikacijski ciklus za odlazak na Europsko prvenstvo pobjedom kod vršnjaka iz Lihtenštajna.

Rezultat je možda mogao biti i puno uvjerljiviji, ali i ova pobjeda bit će sasvim dovoljna za podizanje samopouzdanja pred one ozbiljnije protivnike u ovim kvalifikacijama.

Kovač je kao uvertiru u premijerni službeni nastup svoj autoritet demonstrirao na 'slučaju Livaja', što u potpunosti nije imalo nikakvog negativnog utjecaja na ostatak reprezentativaca. U početnoj postavi našli su se tako Dinamovo vratarsko otkriće Zelenika, u posljednjoj liniji kapetan Vrsaljko, Mikanović, Bubnjić i Datković, defenzivnog veznog zaigrao je Radošević, ispred njega bili su Brozović i Miličević, na krilima Lokomotivini Petar Mišić i Šitum, dok je u vrhu napada bio Petković.

Već od samog početka prema igri, pritisku i prilikama Hrvatske znalo se kako će ova utakmica biti apsolutno rezultatski jednosmjerna te kako će na kraju jedino biti pitanje koliko će lopti završiti u mreži domaćeg vratara.

U prvom dijelu, uz apsolutnu dominaciju, nevjerojatno je kako je Hrvatska imala samo jedan pogodak prednosti. Pokušavali su i Bubnjić i Mišić i Datković, Miličević je pogodio okvir gola, a nakon i njegovih nekoliko pokušaja tek se u listu strijelaca upisao Marcelo Brozović u 23. minuti utakmice. Hrvati su uputili ukupno 13 udaraca, pet u okvir, prema suparničkom vrataru Lo Rossu, koji je spašavao Lihtenštajn u prvom dijelu.

U nastavku su stvari polagano sjele na svoje mjesto. Odmah na poluvremenu Šituma je zamijenio Oršić, a vodstvo je na 0:2 u 56. minuti povećao ponovno danas izuzetno raspoloženi Brozović. Nakon sat vremena igre na terenu je priliku dobio i Caktaš, umjesto Miličevića i uskoro je pao novi pogodak. Petković je zabio na asistenciju Oršića za 0:3.

Četvrti gol u mrežu Lihtenštajna zabio je Petar Mišić na asistenciju Brozovića, dok su si peti pogodak Lihtenštajnci postigli sami kada je Zimmermann 15 minuta prije kraja svladao reprezentativnog kolegu. Priliku je u završnici dobio i Kiš, koji je ušao umjesto Petkovića, a zanimljivo kako je Hrvatska prema golu suparnika uputila čak 22 udaraca, dok su domaći pucali samo jednom i to van okvira Zelenike koji nije imao apsolutno nikakvog posla danas.

Idući nastup U21 reprezentativci imaju već 9. rujna kada gostuju kod Ukrajine, a u skupini nalaze se još i Latvija i Švicarska.

Kvalifikacije za U21 EP, skupina 5, prvo kolo:
Lihtenštajn - Hrvatska 0:5 (0:1)
Strijelci: Brozović 23', 56', Petković 62', P. Mišić 67', Zimmermann 75' (ag)

Hrvatska: Zelenika - Vrsaljko, Mikanović, Bubnjić, Mikanović - Radošević - Brozović, Miličević (Caktaš 61') - P. Mišić, Šitum (Oršić 46') - Petković (Kiš 75'); Na klupi: Sluga - Župarić, Gorupec, Tomičić. Izbornik: Niko Kovač

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.08.2013. u 14:18
    Oršić bi bio pojačanje za svakog prvoligaša u Hrvatskoj!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.08.2013. u 09:20
    bravo dečki :)))) Pozdrav idukaru :)))
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.08.2013. u 23:48
    Eto, a ja sam i govorio isključivo o tom soliranju, dakle samo točki 1, s kojom si se i složio. Ja 3 minusa, ti 7 pluseva. Moraš voliti forume :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.08.2013. u 23:41
    idukaru su već slova kojima piše bravo dečki izlizana na tipkovnici, brijem da je to najbrža fraza koju može napisat
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.08.2013. u 21:27
    1. Istina, na SP je bilo masu soliranja. 2. Livaja i Rebic nemogu u isti kos ni po cemu. Ni talentu, ni igri, ni tehnici, ni ponasanju3. Da su klubovi (Inter M., Hajduk, Dinamo...) pustili sve igrace, to bi bila ekipa za polu finale. nadan se da sa U-21 nece bit problema (jer, Livaja vise nije... [više na forumu]
    Obrisan korisnik