Automoto

Velikom nagradom Indianapolisa počinje druga polovica MotoGP sezone

Igor Šestak • subota, 17.08.2013.
Velikom nagradom Indianapolisa počinje druga polovica MotoGP sezone
Foto: EPA

Trotjedna ljetna stanka u Svjetskom prvenstvu u motociklizmu došla je svome kraju. Na kultnoj američkoj stazi u Indianapolisu ovoga vikenda počinje druga polovica sezone i konačni obračun koji će iznjedriti novog svjetskog prvaka. Glavni kandidati za titulu su Španjolci - Marquez, Pedrosa i Lorenzo, dok iz prikrajka svoju priliku vrebaju Rossi i Crutchlow...

Najbolji svjetski motociklisti ovog se vikenda vraćaju u akciju. Nakon trotjedne stanke slijede im tri uzastopna natjecateljska vikenda, a prvi od njih donosi im Veliku nagradu Indianapolisa, desetu utrku sezone 2013.

Prvu polovicu sezone obilježili su Španjolci. Jorge Lorenzo, Dani Pedrosa i Marc Marquez izdvojili su se na vrhu ukupnog poretka, a na kultnu lokaciju američkog i svjetskog automoto sporta kao vodeći u Svjetskom prvenstvu stiže najmlađi od spomenute trojice. Marquezu je tek 20 godina i prolazi kroz svoju prvu sezonu u MotoGP-u, no to mu nije smetalo da upiše tri pobjede i istakne svoju kandidaturu za titulu svjetskog prvaka.

"Iznenađen sam uspjehom koji sam postigao i nisam očekivao da ću na polovici sezone biti u situaciji u kojoj jesam. Vodeća pozicija u Svjetskom prvenstvu sa sobom donosi određeni pritisak jer osjećam kako moram zadržati nivo na kojem sam do sada nastupao. Ipak, pokušat ću drugoj polovici sezone pristupiti identično kako sam pristupio prvoj", poručio je u najavi Velike nagrade Indianapolisa mladi Španjolac.

Na ruku su mu išle i ozljede glavnih konkurenata. Pedrosa i Lorenzo propustili su utrku na Sachsenringu zbog loma ključne kosti, dok su na posljednjoj utrci u Laguna Seci nastupili nedovoljno spremni te zauzeli peto i šesto mjesto. Pobjedama na tim utrkama Marquez je stigao do 163 osvojena boda. Pedrosa zaostaje 16, a Lorenzo 26 bodova.

"Ljeto je bilo dobro i fizički se osjećam dosta snažnije. Slomljena kost je u sve boljem stanju, ali još će proći nekoliko tjedana prije nego potpuno zacijeli. Stižu nam tri utrke u tri uzastopna vikenda i važno je da ostanem fokusiran", izjavio je Pedrosa.

Iz pozadine prema vrhu gledaju Valentino Rossi i Cal Crutchlow. Sa zaostatkom od 46, odnosno 47 bodova, nadaju se dobroj formi u nastavku sezone i hvatanju "odbjeglih" Španjolaca. Britanac iza sebe ima burnu ljetnu stanku u kojoj je dogovorio prelazak u tvorničku momčad Ducatija na kraju aktualne sezone.

Svoju odluku o napuštanju Tech 3 Yamahe je objasnio ovako: "Svaka odluka ima svoje pozitivne i negativne strane. Bilo mi je vrlo teško objaviti momcima da odlazim, ali sretan sam jer sam osigurao svoju budućnost. Drago mi je da se ta priča sredila i sada se ponovno mogu posvetiti isključivo utrkivanju."

Crutchlow se tako odlučio na promjenu sredine, dok je Nijemac Stefan Bradl odlučio ostati u timu LCR Honda. Na prošloj utrci u Laguna Seci stigao je do drugog mjesta i rezultata karijere, za što je nagrađen novim ugovorom. Važna vijest uoči utrke u Indianapolisu je povratak na stazu Bena Spiesa koji zbog ozljede nije nastupao još od utrke u Austinu. U bolju formu vjeruju u momčadi Ducatija koja se u prvoj polovici sezone nije niti približila vrhu poretka.

Velika nagrada Indianapolisa bit će treća i posljednja ovogodišnja utrka na teritoriju Sjedinjenih Američkih Država. Održat će se na stazi koja koristi dio slavnog ovala, dok je preostali dio kruga smješten u središnji dio Indianapolis Motor Speedwaya. Krug je dugačak 4.216 metara i ima 16 zavoja. Deset lijevih i šest desnih. Najdulji ravni dio dugačak je 872 metra, a širina staze je 16 metara.

Staza u Indianapolisu izgrađena je još 1909. godine, a Svjetsko prvenstvo u motociklizmu na ovu je lokaciju stiglo 2008. U prvom izdanju utrke slavio je Rossi, dok je godinu kasnije pobjedu odnio Lorenzo. U posljednje tri godine Indianapolisom su dominirale Honde. Dvaput je slavio Pedrosa, a 2011. godine Casey Stoner. Vrijedi spomenuti da je Marquez također bio uspješan na ovoj utrci i dvaput slavio u klasi Moto2.

Kvalifikacije su na rasporedu u subotu u 20:10 po hrvatskom vremenu, dok je utrka u nedjelju u 20 sati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!