Automoto

MotoGP: Nezadrživi Marc Marquez slavio i u trećoj ovogodišnjoj utrci na američkom tlu

Igor Šestak • ponedjeljak, 19.08.2013.
MotoGP: Nezadrživi Marc Marquez slavio i u trećoj ovogodišnjoj utrci na američkom tlu
Foto: EPA

Španjolski motociklist Marc Marquez pobjednik je uzbudljive Velike nagrade Indianapolisa, desete utrke svjetskog prvenstva u motociklizmu, te je dodatno učvrstio svoje vodstvo u ukupnom poretku. Bio je najbrži u izravnoj borbi s glavnim konkurentima za naslov svjetskog prvaka, Danijem Pedrosom i Jorgeom Lorenzom, koji su se morali zadovoljiti drugim i trećim mjestom.

Najbolji svjetski motociklisti u nedjelju su u Indianapolisu odradili desetu utrku ove sezone, a četvrti je put na najvišoj stepenici pobjedničkog postolja stajao Marc Marquez. Mladom Španjolcu na pobjedničkom su se postolju pridružili njegovi iskusniji sunarodnjaci, momčadski kolega Dani Pedrosa i aktualni svjetski prvak Jorge Lorenzo.

Nakon što je u subotu vrlo dominantno stigao do najbolje startne pozicije, Marquez na startu utrke tu poziciju nije uspio zadržati. Lorenzo je na svojoj Yamahi poveo utrku, a drugo mjesto je držao Pedrosa. Marquez je čekao na trećoj poziciji sve do devetog kruga kada je krenuo u napad na momčadskog kolegu. Prošao je naprijed bez većih problema, a četiri kruga kasnije jednako se uspješno obračunao s Lorenzom i poveo utrku.

Lorenzo je još nekoliko krugova uspio pratiti Hondinog vozača, no njegov je tempo postepeno padao pa je Marquez u konačnici ciljem prošao tri i pol sekunde ispred pratnje. Upisao je tako svoju četvrtu ovosezonsku pobjedu, treću uzastopnu i treću na američkom tlu. Ranije ove sezone najbolji je bio i u Austinu i na Laguna Seci.

Iza njegovih leđa Lorenzo i Pedrosa su vodili bitku za drugo mjesto, a ono je na kraju pripalo Pedrosi. Hondina tvornička momčad upisala je dvostruku pobjedu, dok se Lorenzo morao zadovoljiti trećim mjestom. Njih su dvojica uspjeli prekinuti niz od tri utrke bez plasmana na pobjedničko postolje.

Vrlo zanimljivo bilo je i u borbi za četvrtu poziciju, a glavni protagonist bio je Valentino Rossi. Pola utrke je "prespavao" na sedmom mjestu, a onda u posljednjih desetak krugova drastično podigao svoj tempo i pridružio se Alvaru Bautisti i Calu Crutchlowu u žestokoj borbi. Posljednji su krugovi bili vrlo napeti, a Talijan je bio najspretniji i odličnim je manevrima stigao do četvrtog mjesta. Peto je pripalo Crutchlowu, šesto Bautisti, a sedmi je bio ovoga puta prilično indisponirani Stefan Bradl.

U posljednjem zavoju utrke dogodio se i incident u kojem su sudjelovali vozači Ducatijeve tvorničke momčadi. Nicky Hayden je krenuo u očajnički napad na Andreu Doviziosa i obojica su završila van staze. Dok su se vraćali kraj njih je projurio Bradley Smith i osvojio osmo mjesto.

U ukupnom poretku Marquez je učvrstio svoje vodstvo. Do sada je skupio 188 bodova, 21 više od Pedrose i 35 više od Lorenza. Rossi je četvrti sa 130 bodova, dok peti Crutchlow ima 127. Iduća utrka na rasporedu je već idućeg vikenda u češkom Brnu.

MotoGP, VN Indianapolisa, rezultati utrke:
1. Marc Marquez (ŠPA/Honda) 44:52,463 min
2. Dani Pedrosa (ŠPA/Honda) +3,495
3. Jorge Lorenzo (ŠPA/Yamaha) +5,704
4. Valentino Rossi (ITA/Yamaha) +19,895
5. Cal Crutchlow (VBR/Yamaha) +19,955
6. Alvaro Bautista (ŠPA/Honda) +20,061
7. Stefan Bradl (NJE/Honda) +24,842
8. Bradley Smith (VBR/Yamaha) +40,690
9. Nicky Hayden (SAD/Ducati) +40,701
10. Andrea Dovizioso (ITA/Ducati) +40,823

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoTop temaMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!