Zimski sportovi

Tapiri nastavljaju tradiciji međunarodnog turnira, Kune u teškoj situaciji

Ana Legradi • utorak, 20.08.2013.
Tapiri nastavljaju tradiciji međunarodnog turnira, Kune u teškoj situaciji

Nakon uspješnog prošlogodišnjeg prvijenca klub hokeja na ledu Tapiri i ove godine organizira međunarodni inline hokej turnir Tapir Cup. Ovogodišnji Tapir Cup održat će se 14. rujna na igralištu Sportskog centra Kuna kraj Zagrebačkog Velesajma. Zbog velikog interesa u odnosu na prošlu godinu broj ekipa je povećan s 8 na 12 iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Srbije i Mađarske.

Ekipi Kuna iz Zagreba neće biti lako obraniti prošlogodišnji naslov. Peterostruki prvaci Hrvatske i okosnica hrvatske inline reprezentacije i reprezentacije hokeja na ledu ove godine pomlađuju ekipu. Igoru Jačmenjaku, Tomislavu Grozaju i ekipi se pridružuju neki novi klinci. Nakon godina dominacije ove su godine naslov prvaka države morali predati ekipi IHK Dinamo.

Po kuninu kožu su sigurno došli HK iTAKSport iz Utika. Nakon naslova državnog prvaka Slovenije 2005. godine okreću se 2007. godine ÖIHL-u – Austrijskoj međunarodnoj ligi. Godine 2011. i 2012. igraju dva uzastopna finala ÖIHL-a, a ove godine prelaze iz ÖIHL-a na talijanska igrališta i osvajaju Arezzo Cupu Toscani. Tijekom ove godine također su pozvani na kvalifikacije Major League Roller Hockey u njemački Mannheim.

Pobjednik kvalifikacijskog turnira u Mannheimu stječe pravo nastupa u finalu lige MLRH u ožujku u SAD-u. Ovogodišnji sastav će i površnim poznavaocima slovenskog i EBEL hokeja zvučati poznato, prezimena Hafner i Rajsar mogli ste donedavno vidjeti na dresovima u Domu sportova. Dodajte tome Aleša Remara, MVP inline reprezentacije Slovenije s ovogodišnjeg svjetskog prvenstva, golmana šesterostrukog prvaka Češke te nekolicinu slovenskih inline reprezentativaca i dobit ćete vrlo respektabilnu ekipu, među najjačim inline ekipama koje su ikad pohodile Zagreb.

Iz Slovenije dolaze i HK Dolenjske Toplice i HK Pavza. HK Pavza osnovan je 2008. godine u Ljubljani, natječu se u drugoj slovenskoj ligi i redovno nastupaju na međunarodnim turnirima,a posebno valja naglasiti njihov ovogodišnji nastup na Slovak Cupu gdje su se ravnopravno nosili s najboljim slovačkim i češkim ekipama.

Iz Mađarske dolazi HC Kiskoros, dok iz Srbije dolaze dvije ekipe: HK Spartak iz Subotice i HK Vitez iz Beograda. Obje srpske ekipe nastupaju u državnom prvenstvu Srbije u hokeju na ledu. Iz talijanskog Trsta u Zagreb dolazi ZKB Kwins Polet, momčad koja se nakon godina igranja u talijanskoj ligi priključila i nastupa u 2. slovenskoj inline ligi.

Osim Kuna i ekipe organizatora Tapira od hrvatskih ekipa nastupaju KK Pula Inline, IHK Flavijevci i KK Koprivnica. IHK Flavijevci njeguju tradiciju igranja hokeja u Sisku koja seže u tridesete godine prošlog stoljeća. Prvi veliki zapažen uspjeh sisački hokejaši bilježe na prvenstvu Jugoslavije u hokeju na ledu kada su 1937. , 1958. i 1959. godine osvojili naslov prvaka Hrvatske kada postaju i članovi Savezne lige. Krajem 1971. dovršeno je Sisačko klizalište rekreacijski centar Zibel kada je odigrana i prva međunarodna hokejaška utakmica u Sisku.

KK Inline Pula su prvaci druge Hrvatske lige u sezoni 2012. Pulski klub ima tradiciju koturaljkanja dužu od 100 godina. IHK Koprivnica su novoosnovani inline klub. Većina igrača je donedavno igrala za Veprove iz Križevaca. Po godinama se mogu mjeriti sa zagrebačkim Tapirima.

Domaćini, klub hokeja na ledu Tapiri, jedni su od najmlađih hrvatskih hokejaških klubova. Na terenu stalno napreduje iako godine nisu na njihovoj strani. Turnir su prepoznali mnogi sponzori koji svojim sudjelovanjem omogućuju uspješan nastavak tradicije Tapir Cupa.

Turnir počinje u 9 sati ujutro, finale je na rasporedu oko 19 sati, a ulaz za posjetitelje na terenu Sportskog centra Kuna je besplatan.

EBEL, međurunda

1LIWEST BW Linz (+4)1032:29+316
2Medveščak (+3)1031:29+214
3Alba Volán 1037:26+1114
4Red Bull Salzburg (+2)1032:42-1011
5KAC (+1)1026:28-29
6Telemach Olimpija 1035:39-49

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!