Košarka

Šarin: "Cilj je osigurati lagani opstanak, a opstanak se najbolje osigura ulaskom u Ligu za prvaka"

Ivana Jurica • ponedjeljak, 26.08.2013.
Šarin: "Cilj je osigurati lagani opstanak, a opstanak se najbolje osigura ulaskom u Ligu za prvaka"
Foto: Martina Japundžić

Prošlosezonski prvak A-2 lige jug, odnosno pobjednik kvalifikacija za A-1 ligu, Građanski košarkaški klub Šibenik počeo je s pripremama za novu sezonu. Za sad, dogovorena su četvorica novih igrača, od čega će dvojica kratko vrijeme provesti na probi. A u odnosu na prošlu sezonu također nema četvorice igrača.

U nešto izmijenjenom sastavu GKK Šibenik startat će u novu sezonu. Iz prošlogodišnjeg rostera nema više Junakovića koji je u Ciboni, iskusnog Grgata, Sandrića i Grubišića. I prije početka priprema dogovoren je dolazak Nikole Došena (playmaker), a prošlog vikenda objavljen je i dolazak Latvijca Janisa Porzingisa (krilo). S još dvojicom igrača Šibenčani su potpisali ugovore, ali oni će se aktivirati tek ako obojica zadovoljne 15-dnevnu probu, a to su Mario Novak (centar) i Dominik Jukić (playmaker).

Najzvučnije pojačanje ovog ljeta je 31-godišnji Porzingis, o kojemu trener Jeronimo Šarin kaže: "Pojačanje iz Latvije koje je izašlo u medije mimo naše kontrole, Janis Porzingis, dolazi u srijedu, a na treningu bi se trebao priključiti u četvrtak. Mi na njega ciljamo još od kvalifikacija za Prvu ligu. Pratili smo ga i ocijenili da nam neće biti potreban za te kvalifikacije. I pogodili smo s time, znači nismo napravili nepotreban trošak. Istovremeno, smo pogledali dosta njegovih utakmica. Ja osobno pet – šest njegovih utakmica koje je igrao u talijanskoj i španjolskoj Drugoj ligi koje su na puno većem nivou od lige koju mi igramo. Mislim da će stvarno biti veliko pojačanje."

14 igrača na prvom treningu

Prvi trening u pripremama za novu sezonu odradili su: Nikola Došen, Ozren Mišić, Dominik Jukić, Krešimir Radovčić, Domagoj Bašić, Roko Badžim, Antonio Kalpić, Kristijan Andabaka, Ivan Blaće, Andrija Skorić, Ljubo Šamadan, Filip Vukičević, Mario Novak i Zoran Cvjetković koji je na probi.

"I ove godine, kao i lani, u sastavljanju ekipe s direktorom Kalpićem, vodili smo se onom da osim igračkih kvaliteta novi igrači imaju i ljudske kvalitete, i da one budu primarne. I mislim da svi ovi momci koji su došli da su u skladu s tim našim razmišljanjima i dovedeni. 48 dana mislim da je dovoljno vremena da vidimo jesmo li pogodili i ako smo slučajno nešto falili u razmišljanjima imamo dosta vremena za popravak", dodao je trener koji je Šibenčane i uveo u A-1 ligu.

Na pitanje hoće li možda biti još dolazaka, Šarin je kazao: "Mi smo više-manje zatvoreni. Jednostavno, moramo vidjeti u ovih 48 dana hoće li igrači koje smo doveli zadovoljiti naše kriterije, prvo ljudske, a onda igračke. Ako se slučajno ukaže potreba za nekakvim igračem mi ćemo to stvarno pokušati realizirati. Ako neki od momaka koji su sada na probi isto pokažu da nam mogu biti pojačanja isto ćemo i o tome razmišljati, ali ne odustajemo od svoje proklamirane politike da u ekipi mora biti sedam-osam Šibenčana, a oni koji dođu sa strane da moraju biti ekstra kvaliteta da bi nas pojačali."

Dolazaka na probu bit će još, dometnuo je strateg Narančastih: "Sad je s nama jedan igrač iz Hercegovine koji ima iza sebe igranje i u Francuskoj i u Rumunjskoj – Zoran Cvjetković. Trebao bi tijekom tjedna doći još jedan igrač kojeg nećemo navesti. A Mario Novak i Dominik Jukić su potpisani, ali su na svojevrsnom try-outu 15 dana da vidimo je li to to, jesu li njihove igre u skladu s preporukama po kojima su došli."

A na pitanje o ambicijama u A-1 ligi, Šarin je kratko i znakovito odgovorio: "Cilj je isti, a istaknuo sam ga već prošle godine kad smo završili Drugu ligu. Znači, osigurati lagani opstanak, a ostanak se najbolje osigura da se uđe u Ligu za prvaka."

Stručni stožer ostaje u istom sastavu kao i u prošloj sezoni, a za fizičku pripremu zadužen je Filip Ujaković, trener u HKS-u i profesor na Kineziološkom fakultetu.

Kažimo i kako su Šibenčani dogovorili prve dvije utakmice. Riječ je o zatvorenim trening utakmicama, a protivnici će biti Igokea i Posušje.

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!