Tenis

Dodig u meču punom preokreta poslije više od tri sata igre eliminirao Verdasca

Vedran Babić • utorak, 27.08.2013.
Dodig u meču punom preokreta poslije više od tri sata igre eliminirao Verdasca
Foto: EPA

Posljednji Grand Slam turnir sezone započeo je odlično za hrvatski tenis. U prvom kolu US Opena Ivan Dodig izbacio je 27. nositelja Fernanda Verdasca poslije pet setova i više od tri sata igre...

Ivan Dodig zamalo je doživio novo razočaranje na Grand Slam turnirima. U prvom kolu Roland Garrosa ove godine prokockao je set i 4:0 protiv Guida Pelle, a sada je na startu US Opena propustio nekoliko prilika za puno lakšu pobjedu nad favoriziranim Fernandom Verdascom.

Na kraju ipak nije moglo bez komplikacija. Poslije tri sata i 18 minuta igre Dodig je slavio 6:3, 7:5, 1:6, 4:6, 6:3 i po treći se put plasirao u drugo kolo US Opena. Protiv Nikolaja Davidenka pokušat će doći do svog najboljeg rezultata u New Yorku. Rus je porazio Dodiga baš na US Openu i to u prvom kolu 2011. godine (6:7 (6), 6:3, 6:0, 2:6, 6:2).

Što se tiče meča s Verdascom, Dodig je imao nekoliko situacija u kojima je mogao meč privesti kraju i prije petog seta. To se odnosi na četvrti set, u kojemu je Dodig poveo 3:1 sa servisom, a potom je kod 4:4 na svom servisu prokockao 40-0.

U petom setu ipak je bio pribraniji i čvršći od svog suparnika. Verdasco je tijekom cijelog susreta bio ofenzivniji. Više je zabijao (64-27), ali i promašivao (63-27). Oscilirao je od fantastičnog do katastrofalnog. Dodig se po običaju borio kao lav te je izlascima na mrežu nastojao poremetiti Verdascov ritam.

29-godišnjem Španjolcu, bivšem dvostrukom četvrtfinalistu US Opena, ovo je prvi poraz na prvoj prepreci na ovom turniru. Ovo mu je 11. nastup u karijeri.

Kronologija

Prvi je set Dodig osvojio zahvaljujući breaku kod 2:1. Bila mu je to i jedina break lopta u setu. Verdasco ih je imao tri, od čega dvije kod 2:4, no ni jednu nije iskoristio.

Nekoliko trenutaka prije nego što je Dodig trebao otvoriti servis-gem za set kod 5:3, počela je padati kiša. Sudac u stolcu Pascal Maria upitao je Verdasca želi li prekinuti meč ili odigrati gem. Španjolac je odlučio nastaviti igru, no već nakon prvog poena koji je otišao na stranu Dodiga požalio je takvu odluku.

Maria nije prihvatio Verdascovo predomišljanje te se gem odigrao do kraja. Dodig je uz minimalne probleme ipak uspio privesti prvu dionicu kraju sa 6:3.

Uoči drugog seta došlo je do pauze od nekoliko minuta. Maria je razgovarao sa supervizorom o tome da li prekinuti meč ili ipak pričekati nekoliko minuta da bi vidjeli hoće li kiša stati. Na sreću, stala je pa se meč ubrzo nastavio.

Verdasco se nikako nije mogao pomiriti s izgubljenim prvim setom te je odigrao katastrofalan prvi gem drugog seta. Izgubio je servis-gem bez osvojenog poena napravivši čak tri dvostruke pogreške. Kod 0:2 Španjolac je bio korak do dvostrukog breaka zaostatka, no spasio je Dodigovu break loptu.

To kao da je vratilo Verdasca u život. Španjolac je počeo manje promašivati te se stabilizirao u igri. To je dakako utjecalo i na Dodiga, koji je kod 3:2 i sam napravio nekoliko pogrešaka. Verdasco ih je iskoristio i uz svoju poboljšanu igru došao do izjednačenja na 3:3.

Verdasco se u tim trenucima apsolutno dignuo i odjednom je Dodig bio u velikim problemima. Kod 4:3 Španjolac je imao break loptu za vodstvo 5:3, no Dodig ju je anulirao. Obojica su potom zadržala svoje servis-gemove, a onda je Verdasco ponovno odigrao očajan gem na početnom udarcu. Imao je 30-0 i 40-30, ali je ipak izgubio taj gem. Prvu break loptu Dodiga je spasio, a onda je napravio dvije uzastopne dvostruke pogreške i darovao Dodigu veliku prednost. Španjolac je u drugoj dionici napravio čak šest dvostrukih pogrešaka.

Drugi hrvatski "reket" iskoristio je poklone i poveo 2:0 u setovima, 7:5. Verdasco je zaprijetio došavši do 0-30 i izjednačenja, no u ključnim je trenucima griješio. Drugi je set 27. nositelj završio sa 17 neprisiljenih pogrešaka. Dodig ih je imao samo pet.

Usprkos velikom zaostatku, Verdasco nije klonuo duhom. U trećem je setu bio raspucan i vrlo raspoložen. Kod 2:1 napravio je prvi break, a kod 4:1 drugi i osvojio set 6:1 za samo 20 minuta igre. Dodig u tom periodu nije ostvario ni jedan izravni poen, dok je Verdasco ostvario devet.

Četvrti set bio je baš prevrtljiv. Dodig je poveo 3:1 s breakom nakon što je Verdasco napravio četiri neprisiljene pogreške na forhendu u prethodnom gemu. Kada je trebao potvrditi break prednosti, Dodig je izgubio svoj servis-gem. Dobrim reternom u noge Verdasco je došao do break lopte, koju je i realizirao zahvaljujući Dodigovoj pogrešci.

Verdasco je ušao u niz i napravio novi break kod 3:3, no Dodig se odmah u sljedećem gemu vratio. Kolo sreće se okrenulo na stranu Dodiga, no ne zadugo.

U sljedećem gemu Hrvat je na servisu imao 40-0 i činilo se da će ga ubrzo još samo jedan gem dijeliti od pobjede. A onda je Verdasco nanizao četiri fantastična reterna i došao do break lopte. Na njoj je Dodig imao težak smeš, lopta je došla na forhend Verdascu, koji ju je poslao dijagonalno pored hrvatskog tenisača na mreži. Nedugo zatim Španjolac je odveo meč u peti set sa 6:4.

Uoči početka petog seta kiša je ponovno počela padati, ali je ubrzo i stala pa dužeg prekida nije bilo. Dodig se nije dao smesti nakon izgubljenog četvrtog seta te je čvršće i odlučnije ušao u peti set. Nagrada je brzo stigla - poveo je 2:0 s breakom. Pokazalo se kasnije kako je taj break bio ključan, no put do pobjede bio je sve samo ne lagan.

Pod najvećim pritiskom Dodig se nalazio kod 4:2 i na servisu za meč kod 5:3. Kod 4:2 izvukao je 0-40, a kod 5:3 još dvije break lopte. Prva je spašena volejem na crtu, a druga nakon što je lopta poslije Verdascova forhenda "zakačila" mrežu i ostala na njegovoj polovici.

Dodig je potom stigao do svoje prve meč lopte, koju je Španjolac anulirao sjajnim prolazom na mreži, no na drugoj mu nije bilo spasa. Njegova bekhend dijagonala već je bila savladala Dodiga, no lopta je ipak završila malo u autu. Verdasco je potrošio svoj posljednji challenge, no računalo je pokazalo kako je lopta bila izvan granica terena. 6:3.

Dodig je mogao započeti sa svojim teško izborenim, ali zasluženim slavljem. Ovom pobjedom obranio je bodove osvojene za lanjsko drugo kolo, a protiv Davidenka će tražiti korak dalje.

US Open, 1. kolo:
Dodig (Hrvatska) - Verdasco (Španjolska, 27) 6:3, 7:5, 1:6, 4:6, 6:3

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.08.2013. u 17:03
    Bravo Ivane!! Borac koji se ne predaje.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.08.2013. u 15:18
    Gledao meč i moram priznati da nije nesto odigrao a ovaj verdasco je jako loše.Imao u jednom trenutku na rezultatu 2-2 u setovima.Imal je 25 pogrešaka verdasco više,unforceed errors.
    Obrisan korisnik
  • JeremijaX27.08.2013. u 12:24
    Majstorski Ivane!! Tako se to radi, nije bitno što je išlo težim putem. Sramota je da nijedan drugi portal gotovo pa ne prenosi ovu vijest, a iako je ovo tek prvo kolo, s obzirom na situaciju u kojoj se nalazi naš tenis, ovo je senzacija!
    JeremijaX
  • Obrisan korisnik27.08.2013. u 10:43
    Teniski jači verdasco, mentalno dodig.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.08.2013. u 09:38
    gleda sam,,palac gori za Dodiga,,i još 700 kuna dobiti na kaldari,,izgleda da je napokon dobio glavu
    Obrisan korisnik