Košarka

Poljske ambicije sežu u nebo, Gortat i Lampe udarni tandem

Piše:Branimir Korać • četvrtak, 29.08.2013.
Poljske ambicije sežu u nebo, Gortat i Lampe udarni tandem
Foto: EPA

Tek oni najzagriženiji ljubitelji košarke poznaju poljske dane slave. Imala je Poljska sredinom šezdesetih i početkom sedamdesetih dobru reprezentaciju, bilježila je odlične rezultate, međutim nakon toga je došlo do pada. Marcin Gortat i društvo sanjaju da bi u Sloveniji mogli otići visoko - jako visoko...

"Uvjereni smo da će ova talentirana generacija uzeti u Sloveniji medalju." (čelnici Saveza).

"Napravit ću sve da dominiram u reketu. Uvjeren sam da ne postoji igrač koji me može čuvati." (Marcin Gortat).

Ove dvije posljednje izjave dovoljno pokazuju kakve su ambicije Poljske na Europskom prvenstvu u Sloveniji. Ne, Poljska ne cilja prolazak u drugu fazu natjecanja, pa čak niti četvrtfinale. Poljaci vjeruju u medalju. Da pretpostavimo - zlatnu.

Lijepo je biti ambiciozan, no pitanje je koliko je to realno. Iako je ovo Europsko prvenstvo znatno slabije nego inače, iako su Poljaci praktički u najjačem sastavu, još uvijek nisu baš toliko dobri da bi mogli reći - uvjereni smo u medalju. Pa niti Gortat da ga nitko ne može zaustaviti.

Sjetimo se 2009. godine kada je Poljska bila domaćin Europskog prvenstva. Upozoravalo se kako je domaćin strahovito dobar, kako je jedan od glavnih kandidata za medalju, a dogodilo se što? Nakon pobjeda u skupini protiv Bugarske i Litve, domaćin se potpuno raspao.

Pad je krenuo u dvoboju protiv Turske gdje je Omer Asik uništio Marcina Gortata. Donijelo je to Poljskoj jedan poraz u drugoj fazi natjecanja gdje su protivnici bili prejaki Srbija, Slovenija i Španjolska i Poljaci su zapeli u skupini druge faze natjecanja.

Bilo je to dobro prizemljenje za Poljsku koja se nadala puno boljem rezultatu pa je čak i najavljivala kako će se dugo zadržati u borbi za odličja.

Četiri godine kasnije, slična priča, ambicije sežu do neba, ali realnog pokrića za to, realno, nema.

Puno toga ovisi o zvjezdanom dvojcu

Poljski roster

Michal Chylinski (Turow) 196 branič
Marcin Gortat (Phoenix) 211 centar
Adam Hrycaniuk (Valencia) 206 centar
Michal Ignerski (Sassari) 207 krilo
Przemyslaw Karnowski (Gonzaga) 215 centar
Thomas Kelati (Trabzon) 195 krilo
Lukasz Koszarek (Stelmet) 187 branič
Maciej Lampe (Barcelona) 211 krilo
Mateusz Ponitka (Oostende) 196 krilo
Krzysztof Szubarga (Anwil) 178 branič
Adam Waczynski (Trefl Sopot) 199 branič
Przemyslaw Zamojski (Stelmet) 193 krilo

Glavna snaga Poljske leži u samom reketu. Tu će ordinirati Marcin Gortat, NBA centar velikog iskustva, te Maciej Lampe, nova akvizicija Barcelone, univerzalni krilni centar koji je sposoban nositi momčad i kao strijelac i skakač, ali i razigravač.

Gortat je zasigurno jedan od najboljih centara koji će biti u Sloveniji, snažan, odličnog skoka i "tajminga" za blokadu, a i solidan je realizator. Može li dominirati? moći će u nekim susretima, definitivno, ali tu je niz odličnih centara, od Asika preko Gasola, protiv kojih Gortat baš i neće tako lako dominirati.

Međutim kada zaigra u kombinaciji s Lampeom, Poljska dobiva novu dimenziju. Njih dvojica svojoj reprezentaciji donose raznovrsnost u reketu i vrlo dobru kontrolu istog. Protiv takve kvalitete neće biti nikome lako.

Dodatni plus Poljske je i izbornik. Dirk Bauermann je čak deseti poljski izbornik u zadnjih 15 godina. Reference novog trenera Lietuvos Rytasa su odlične, stručnjak je koji je od 2003. godine pa sve do 2012. vodio njemačku reprezentaciju s kojom je osvojio srebro na Europskom prvenstvu u Srbiji i Crnoj Gori.

Njemačka je bila Nowitzki, a Bauermann je s njom sa ili bez Nowitzkog bilježio čisto solidne rezultate. Ostatak reprezentacije je značajno skromnije kvalitete, ali uz dobrog izbornika, dobar dio mana se znao sakriti.

Skupinu bi mogli proći, a dalje...

Osim ove dvojice odličnih igrača, odličnih ne samo u poljskim već u europskim okvirima, još je tu niz solidnih popuna koji dodatno pojačavaju kvalitetu poljske reprezentacije.

Nedostaje David Logan, omaleni Amerikanac koji je sjajnim nastupima u dresu Prokoma "kupio" pozivnicu u reprezentaciju, međutim nakon odlaska iz Prokoma i prelaska u Caju Laboral, Logan je izgubio status glavnog igrača klub(ov)a i od prve napadačke opcije, postao je jedan od važnih igrača rotacije.

Nema niti iskusnog Szymona Szewczyka, atletski vrlo dobrog igrača kojem su predviđali puno bolju karijeru. No bez obzira što oni nisu tu, tu su neki drugi koji će zasigurno dati doprinos.

Poznato ime je Thomas Kelati, koristan igrač na obje strane parketa koji može pokriti pozicije šutera i krila. Kelati je puno toga prošao u karijeri, iskustva mu ne nedostaje i važan je član ove reprezentacije.

Na poziciji razigravača izmjenjivat će se sasvim solidni Lukasz Koszarek i Krzysztof Szubarga. Koszarek je starter i igrač koji može donijeti prevagu, ali isto tako i "pokopati" svoju reprezentaciju. Sjajno se nadopunjuje s Gortatom i Lampeom, posebno dobar je u pick igri, no problem su izgubljene lopte i igra protiv agresivne obrane. S druge strane tu je agresivniji Szubarga koji može donijeti promjenu ritma.

Sve u svemu, Poljska je dobra, nije bezazlena reprezentacija, ali teško da može do svog cilja. Drugi krug nije nerealan, u najboljem slučaju neka borba za nokaut fazu, ali to bi trebao biti vrhunac za ovu reprezentaciju.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik31.08.2013. u 13:47
    Ovo kako sad izgleda ako ne pobjedimo Poljsku ne idemo dalje. To je nama ključna utakmuca.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.08.2013. u 20:31
    i ja se danas slazem s pleniglacial i pozdravljam ga puno iako uopshte mu nije simpatichna makedonska repka ali nema veze:)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.08.2013. u 20:24
    Niti su poljaci nekakav faktor a nitu su slovenci bauk i preveleki znalci u kosharci,imaju Boza Maljkovicha i domachi teren a to ne znachi da treba da se boite,prosto ,pobedite ih bracho hrvati i pravichemo feshtu i cetvrfinale,pozdrav iz Makedonije
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.08.2013. u 10:22
    pleniglacial uvijek imaš ok košarkaške komentare i slažem se da slovenci nisu baš neki favoriti ali nachbar i z. dragič su čisto ok krila,ne bi imao ništa protiv takvih krila u našoj reprezentaciji...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.08.2013. u 10:06
    zbog čega bi slovenci bili sigurni? u našoj su skupini sigurni samo španjolci. koja je to snaga slovenije (koja nastupa bez e.lorbeka, udriha i vujačića) koja joj garantira da će sigurno biti u drugom krugu? zato što su domaćini? slovenci su jaki na bekovskim pozicijama, solidni pod košem i loši na... [više na forumu]
    Obrisan korisnik