Nogomet

Mourinho protiv starog znanca Guardiole lovi jedini trofej koji mu je dosad izmicao

Josip Piršljin • petak, 30.08.2013.
Mourinho protiv starog znanca Guardiole lovi jedini trofej koji mu je dosad izmicao
Foto: Kristijan Komarica

Nakon što su postali poznati svi sudionici grupne faze Lige prvaka i Europske lige, došlo je vrijeme da saznamo tko je bolji od dva prošlosezonska osvajača tih natjecanja. Ove se godine u europskom Superkupu sudaraju Bayern i Chelsea, dva nogometna giganta s otvorenim ambicijama da "pokore" Stari kontinent i u aktualnoj sezoni. Bit će to dvoboj i dva velika trenerska imena, starih znanaca Guardiole i Mourinha u kojem će The Special One pokušati podići jedini trofej koji dosad nije uspio osvojiti.

Prije nego što počnu natjecanja po skupinama u Ligi prvaka i Europskoj ligi, sastat će se dva pobjednika tih natjecanja iz prošle sezone. Osvajač Lige prvaka Bayern odmjerit će snage s pobjednikom Europske lige Chelseajem. Europski Superkup od ovog se ljeta više ne igra tradicionalno u Monte Carlu na stadionu Louis II, već je UEFA odlučila promovirati manje poznate stadione diljem kontinenta, a prvu je priliku dobila Eden Arena u Pragu, dom tamošnjeg prvoligaša Slavije.

Okršaj Bayerna i Chelseaja bit će repriza finala Lige prvaka iz 2012. godine kada su Nijemci na svojoj Allianz Areni doživjeli poraz nakon jedanaesteraca, te će u glavnom gradu Češke tražiti osvetu. Bavarci su se ipak oporavili od tog neuspjeha i sljedeće godine osvojili "trofej s ušima", dok je Chelsea postao prvi branitelj naslova koji je ispao već u skupini, no navijačima se iskupio uzevši na kraju naslov u Europskoj ligi protiv Benfice.

Zanimljivo je i kako će u Superkupu oba kluba biti bez trenera koji su ih vodili do europskih naslova prošle sezone. Jupp Heynckes je odlučio uzeti odmor od nogometa i napustio klupu Bayerna, dok je Rafael Benitez imao status privremenog trenera u Chelseaju i već trenira nogometaše Napolija.

No, takva je situacija omogućila Josepu Guardioli i Joseu Mourinhu da makar na jednu utakmicu obnove svoje rivalstvo koje su razvili dok su vodili Barcelonu i Real Madrid u Španjolskoj. Pep je s Kataloncima već dva puta osvajao Uefin Superkup, dok The Special One nema taj naslov. Štoviše, to je jedino natjecanje u kojem je Portugalac nastupio sa svojim klubom, ali ga nije uspio osvojiti. 2003. godine je s Portom kao pobjednikom Kupa UEFA izgubio od Milana, a poslije osvajanja Lige prvaka 2004. i 2010. napuštao je svoje klubove.

Superkup napustio Monte Carlo

Od ove se godine Uefin Superkup više ne igra u Monte Carlu na stadionu Monaca Louis II, prvi put od 1998. godine kada je uvedena samo jedna finalna utakmica. Krovna europska nogometna organizacija za domaćina je izabrala prašku Eden Arenu kapaciteta 21.000 gledatelja na kojoj svoje domaće utakmice igra Slavija. UEFA će odsad za Superkup birati manje razvikane stadione i u sredinama koje nisu toliko poznate na nogometnoj karti. Tako će se sljedeće godine igrati na Cardiff City stadionu, a iza toga u gruzijskom Tbilisiju na stadionu Mikheil Meskhi.

"Osvojiti neki Superkup nije isto kao osvojiti natjecanje u kojem odigraš veliki broj utakmica. To je natjecanje sa samo jednim susretom i u nogometnim okvirima ne znači baš previše. Ipak, nosi sa sobom određeni prestiž i svaki bi klub htio imati taj trofej u svojim vitrinama. Tako da ćemo sigurno pokušati pobijediti...", kazao je trener Chelseaja.

Mourinho je nekoliko dana prije dvoboja s Bayernom istaknuo zadovoljstvo što će igrati s tako velikom momčadi, ali je i pokušao isprovocirati kolegu sa suprotne strane Guardiolu: "Veliki je izazov što ćemo igrati protiv momčadi koja je bila najbolja prošle sezone, bit će to odlično mjerilo za naše mogućnosti. Pod Heynckesom je Bayern bio najbolji u Europi, no sad ima novog trenera i nove igrače i nisam više siguran da je Bayern jednako dobar."

Guardiola nije ulazio u daljnje polemike, već je pažnju s trenera prebacio na igrače: "Kada sudac označi početak utakmice, fokus će biti samo na igračima. Oni su razlog zbog kojih smo tu, zato će milijuni ljudi diljem svijeta pratiti susret ova dva veličanstvena kluba, a ne zbog trenera", rekao je Pep.

Očekuje se da će trener Bayerna od prve minute na travnjak poslati i hrvatskog reprezentativca Marija Mandžukića, dok bi bokove trebali držati Ribery i Robben. U sredini će vjerojatno biti Götze, Müller i Schweinsteiger, a "stup obrane" činit će Boateng i Dante.

Mnogo je teže predvidjeti s kojim će sastavom krenuti Mourinho. U zadnjoj prvenstvenoj utakmici protiv Manchester Uniteda počeo je s Hazardom kao najisturenijim igračem, a leđa su mu čuvali Schürrle, Oscar i De Bruyne. U međuvremenu Chelsea se pojačao s Willianom i Eto'om.

Utakmica je na rasporedu u 20:45 sati, a djelitelj pravde biti će Jonas Eriksson iz Švedske. Ukoliko nakon 90 minuta rezultat bude izjednačen igrat će se dva produžetka po 15 minuta i poslije toga jedanaesterci. Bayern će loviti svoj prvi naslov u Superkupu, dok će Chelsea pokušati doći do drugog jer su već jednom dizali trofej, 1998. protiv Real Madrida.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.08.2013. u 16:50
    Jedva čekam. Nadam se da će Lukaku početi. Inače, svi fanovi, simpatizeri i navijači Chelseaja - osnovali smo službeno Udruženje Chelsea Croatia - provjerite kako se učlaniti! https://www.facebook.com/croatiachelsea
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.08.2013. u 15:51
    čak hrt prenosi,wooow!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.08.2013. u 13:03
    ispravka nije u susretu s Unitedom Hazard bio isturen,nego Schurrle
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.08.2013. u 12:07
    Special One i Pep imaju pre velik ego, tako da ce ovo bit rat izmedu njih i na terenu ce bit sve samo ne revijalna utakmica
    Obrisan korisnik
  • nido30.08.2013. u 10:56
    Ma neka bude etra zanimljiva tekma da uzivamo!!!
    nido