Košarka

Branitelji naslova među favoritima i bez Pau Gasola i Navarra, ali i puno ranjiviji nego prije

Piše:Bernard Jurišić • nedjelja, 01.09.2013.
Branitelji naslova među favoritima i bez Pau Gasola i Navarra, ali i puno ranjiviji nego prije
Foto: EPA

Najuspješnija europska selekcija u posljednjih pet godina u lov na svoju treću uzastopnu titulu prvaka Europe kreće bez svoje dvije najveće zvijezde. Španjolci su i u oslabljenom sastavu dovoljno jaki da ih se može svrstati među jedne od glavnih favorita za zlato, ali će biti puno ranjiviji - posebno u reketu...

Favoriti i bez Pau Gasola i Navarra

Španjolska za Eurobasket 2013.

Pablo Aguilar (Valencia), 208, krilo
Rudy Fernandez (Real M.), 198, branič
Sergio Rodriguez (Real M.), 192, branič
Xavier Rey (Gran Canaria), 210, centar
Jose Calderon (Dallas Mavericks), 192, branič
Ricky Rubio (Minesotta Timberwolves), 192, branič
Victor Claver (Portland Trailblazers), 207, krilo
Fernando San Emeterio (Caja Laboral), 199, krilo
Sergio Llull (Real M.), 192, branič
Marc Gasol (Memphis Grizzlies), 216, centar
German Gabriel (Bilbao), 209, centar
Alex Mumbru (Bilbao), 202, krilo

Aktualni dvostruki prvak Europe iz Poljske 2009. i Litve 2011., finalist zadnjih dviju Olimpijskih igara, polufinalist na posljednjih sedam Europskih prvenstava, finalist na zadnja tri. Španjolska je bez ikakve dvojbe najuspješnija europska reprezentacija u zadnjih nekoliko godina.

Dok su se za europski i svjetski tron borili SAD, SSSR i SFRJ, Španjolci su bili tek pasivni promatrači koji su se zadovoljavali time što su njihovi bogati klubovi mogli kupiti sve one od kojih su im reprezentacije gubile. A kad su se Sovjeti i Jugoslaveni razružili - Španjolci su dočekali svoje vrijeme.

U Sloveniju će momčad koju je u ruke dobio Juan Antonio Orenga otići bez svoje dvije najveće zvijezde. Pau Gasola iz Los Angeles Lakersa i Juana Carlosa Navarra iz Barcelone. Otkaz je Orengi uručio i "španjolizirani" Kongoanac Serge Ibaka, a "španjolizirani" Crnogorac Nikola Mirotić uvrijeđeno je poručio da nema namjeru biti "drugi stranac" i čekati kad će mu se Ibaka smilovati.

No, i bez trojica iz prve petorke Španjolska je i dalje u grupi glavnih favorita za medalje. Puni iskustva i samopouzdanja, igrača koji iz tjedna u tjedan igraju velike utakmice i značajne uloge u svojim klubovima.

Jači vani nego unutra

Posebno su jaki na vanjskim pozicijama, gdje ne znate odakle vam prijeti veća opasnost. Ricky Rubio, Jose Calderon, Rudy Fernandez, Sergio Rodriguez, sve igrači s NBA iskustvom, braniči najviše europske klase. Navarrova mogućnost da zabije sa svake pozicijeu svakom trenutku svakako će nedostajati, ali ni približno koliko centimetri koji su s Pau Gasolom i Ibakom ostali u Americi.

Slabija strana ovog će im puta svakako biti unutarnja igra. Izostanak dvojice od tri njihove NBA zvijezde koje ordiniraju pod košem ostavit će rupu koju će njihove zamjene teško popuniti. Iako je Marc Gasol stasao u jednog od najboljih europskih centara, imat će problema s reprezentacijama koje će ga znati ukrotiti. Jer da je nezaustavljiv - nije.

Njegov "pomoćnici" Xavi Rey i German Gabriel ne ostavljaju baš "bez daha" i obojici je ovo prva prigoda na velikoj sceni. Dolaze iz manjih klubova i pitanje je kako će se uklopiti u već prilično uigrano društvo i koliko će im za to trebati vremena. Dok prilagodba bude trajala - i Španjolci će biti ranjiviji nego što smo navikli.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.09.2013. u 15:16
    Grci ti izgledaju jaci, pa koji sport ti pratis? Grcima pola reprezentacije ne igra, u pripremnom periodu su gubili od nizerazrednih timova. Po meni pored Spanije, Francuska i Slovenija zbog domaceg terena mogu do medalje... Ostale ekipe koje mogu da priprete su Litvanci, mi, eventualno Turci mada... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.09.2013. u 09:39
    španjolci su i dalje favoriti za zlato, kao i grci i Fr ali su dosta oslabljeni pod košem! bez p.gasola, reyesa, ibake i mirotića su tek prosječni na tim pozicijama (izuzev m.gasola). na bekovima su strašno jaki, a na krilu solidni. rekao bih da mogu biti sretni ako osvoje broncu, jer mi trenutno... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.09.2013. u 18:18
    Ups, zaboravih spomenuti Pekovića, i on svakako spada u ovo društvo. Ipak meni nešto lošiji od Marca jer je porozniji u obrani i nema šut s poludistance kao Marc.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.09.2013. u 18:17
    Španjolci su možda izgubili na imenima Pau Gasola i Carlosa Navarra, ali važno je da ekipa ne izgubi energiju, a energiju daju mladi igrači.Ricky Rubio je glavni mozak, sve ovisi o njemu.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.09.2013. u 18:10
    svejedno, malo je ekipa koje imaju kvalitetniju centarsku liniju od njih
    Obrisan korisnik