Automoto

Jorge Lorenzo na Silverstoneu prekinuo pobjednički niz Marca Marqueza

Sportnet • ponedjeljak, 02.09.2013.
Jorge Lorenzo na Silverstoneu prekinuo pobjednički niz Marca Marqueza
Foto: EPA

Na stazi Silverstone u Velikoj Britaniji u nedjelju je održana 12. utrka sezone Svjetskog prvenstva u motociklizmu, a pobjedu je odnio Yamahin vozač i aktualni svjetski prvak Jorge Lorenzo. Španjolac je odličnim nastupom prekinuo niz od četiri uzastopne pobjede svog mladog sunarodnjaka, Hondinog Marca Marqueza. Dani Pedrosa se pobrinuo da na pobjedničkom postolju budu samo Španjolci, a četvrti je bio Valentino Rossi.

Jorge Lorenzo se napokon popeo na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja. Nakon pet uzastopnih utrka bez pobjede, vozač Yamahe je na Velikoj nagradi Velike Britanije uspio biti bolji od obojice Hondinih vozača. Nakon velike borbe na stazi Marc Marquez se morao zadovoljiti drugim mjestom te je prekinut njegov niz od četiri uzastopne pobjede, dok je Dani Pedrosa upotpunio odličan dan Španjolaca osvajanjem trećeg mjesta.

Marquez je bio najbrži na subotnjim kvalifikacijama, no nedjelja je za njega loše počela. Na jutarnjem zagrijavanju imao je težak pad i ozlijedio rame, ali se ipak pojavio na utrci. Start utrke je i ovoga puta najbolje odradio Lorenzo te s druge startne pozicije skočio na vrh poretka. Vodeći su odmah napravili prednost pred ostatkom društva, a iza njihovih leđa borbu za treće mjesto vodili su Valentino Rossi, Stefan Bradl, Alvaro Bautista i Dani Pedrosa, koji je nakon nekoliko krugova izbio na čelo te kolone pa počeo lov na odbjegle sunarodnjake.

U početnoj fazi utrke Marquez nije napadao Lorenza, a Pedrosa ih je uspio dostići zahvaljujući vrlo brzim krugovima. Takav tempo vožnje potrošio je Pedrosine gume pa se u preostalim krugovima nije uspio ozbiljnije uključiti u borbu za pobjedu. Držao je svoju treću poziciju, a o pobjedniku Velike nagrade Velike Britanije odlučivali su Lorenzo i Marquez u posljednja dva kruga.

Marquez je uspješno prošao naprijed u pretposljednjem krugu, no držao je vodstvo samo nekoliko zavoja jer je Lorenzo na kočenju prije zavoja Vale sjajno prošao naprijed. Krug kasnije, Marquez je napao na istom mjestu i činilo se kako će zgrabiti svoju petu uzastopnu pobjedu, no u samoj završnici kruga Lorenzo je pronašao malo mjesta na unutrašnjoj strani zavoja Luffield. Yamahin vozač na kraju je slavio ispred vodećeg u ukupnom poretku sa samo 81 tisućinkom sekunde prednosti, no bilo je to sasvim dovoljno za golemo slavlje.

Iza Pedrose ponovno su veliki okršaj imali Valentino Rossi i Alvaro Bautista, a Talijan na Yamahi je treći put zaredom osvojio četvrto mjesto. Stefan Bradl je bio usamljen na šestom mjestu, a na sedmom domaći predstavnik Cal Crutchlow. Britanac je ovoga vikenda imao pregršt padova i nije mogao bolje od sedmog mjesta. U prvih deset još su se plasirali Nicky Hayden, Bradley Smith i Aleix Espargaro. Andrea Dovizioso proslavio je svoj 100. nastup u MotoGP-u padom dva kruga prije kraja.

U ukupnom poretku Marquez je i dalje vodeći. Ima 30 bodova više od Pedrose i 36 više od Lorenza. Iduća utrka na rasporedu je za dva tjedna u talijanskom Misanu.

MotoGP, VN Velike Britanije, rezultati utrke:
1. Jorge Lorenzo (ŠPA/Yamaha) 40:52,515
2. Marc Marquez (ŠPA/Honda) +0,081
3. Dani Pedrosa (ŠPA/Honda) +1,551
4. Valentino Rossi (ITA/Yamaha) +13,233
5. Alvaro Bautista (ŠPA/Honda) +13,298
6. Stefan Bradl (NJE/Honda) +20,227
7. Cal Crutchlow (VBR/Yamaha) +26,299
8. Nicky Hayden (SAD/Ducati) +35,993
9. Bradley Smith (VBR/Yamaha) +36,119
10. Aleix Espargaro (ŠPA/ART) +53,196

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoTop temaMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!