Nogomet

Dinamov bijeg, triježnjenje Rijeke i Hajduka - i jedne "škarice"

Piše:Lovro Štrbinić • utorak, 03.09.2013.
Dinamov bijeg, triježnjenje Rijeke i Hajduka - i jedne "škarice"
Foto: Davor Sajko

Osmim kolom MAXtv Prve lige domaći prvoligaši završili su svojevrsnu prvu fazu prvenstva, došli skoro do četvrtine, a nakon stanke zbog reprezentativnih utakmica Dinamo će braniti stečena četiri boda prednosti. Hajduk si je poljuljao atmosferu uoči derbija, Rijeka se donekle "otrijeznila", Split provukao, a Osijek i Slaven Belupo probudili...

Još jedno HNL ljeto se primaklo kraju, još jednom je krajem ljetne nogometne sheme Dinamo napravio mali korak kojim se, barem privremeno, otarasio konkurencije i pobjegao na sigurnu udaljenost. Zasad ona iznosi četiri boda, jamac je ostanka na vrhu i u slučaju poraza u skorašnjem splitskom derbiju, a za to djelomično prvaci mogu zahvaliti i svojoj "filijali", kako će zlobnici često nazvati Lokomotivu.

Krenimo, dakle, redom. Kolo je otvoreno na Parku mladeži, gdje na Splitovu žalost još uvijek ne igraju novci već igrači, a po prikazanom na terenu Stanko Mršić treba zahvaliti božanstvu po osobnom izboru što je Belle na trenutak zasjao i ostavio Hrvatski dragovoljac i dalje bez pobjede, odnosno bez boda na ovom gostovanju. Belle, pak, treba zahvaliti vrataru Zagorcu što mu je omogućio da njegov lijep potez ima smisla i učinka, dok Zagorac može zahvaliti Jakšiniću, Jazviću i ostalima što su promašivali ili komplicirali u situacijama kad ni čuvar mreže domaćih ne bi vjerojatno mogao spasiti situaciju.

Dragovoljci neka prekinu ovaj niz i ne zahvaljuju nikom, pogotovo ne nekom "svemirskom djelitelju bodova", koji im unatoč solidnoj razini igre nije još vratio na pravi način. Manjak efikasnosti i nekonkretnost u posljednjih dvadesetak metara suparničke polovice momčad iz Sigeta zasad drži na dnu poretka, ali možda se s Mladinom nešto i promijeni. S Ganjtom su već imali igru, ali moguće da čelnici kluba nisu niti promatrali utakmice, tako bi se lakše objasnila odluka o uručivanju otkaza sad već bivšem strategu Crnih.

U subotu je kolo dobilo nastavak, Hajduk je osokoljen pobjedom nad Lokomotivom tijekom tjedna krenuo na treće uzastopno gostovanje, ovaj put u Osijek. Na Maksimiru su "Tudorove bebe" bile kombinatorno raspoložene, ali dosta mogu zahvaliti i podosta mekanom pristupu Lokomotive i općenito jednoj utakmici slabijeg tempa. U Gradskom vrtu domaćin je jurišao od prve do posljednje minute, od početka počeo stvarati prigode, dok je ona najbolja na susretu pripala gostima. Maglica, ipak, još nije shvatio da su ga suparnički vratari shvatili i da mirno poentiranje potkopavanjem lopte nije nešto što mu treba prijeći u naviku. Da je "raspalio" lijevo ili desno u okvir vrata Mikulić ne bi mogao ništa, ovako je spasio Slavonce. Oni su u sudačkoj nadoknadi, ne po prvi put Hajduku, "na mišiće" ugurali loptu u mreži i nanijeli Splićanima drugi ovosezonski prvenstveni poraz. Zasluženo, mora se reći, mada će ostati "repovi" zbog mogućeg zaleđa u akciji kod pogotka.

Dinamu je tako otvorena prilika za bijeg na sigurnu udaljenost, a nakon što im tijekom tjedna nije mogla parirati bečka Austria, sad uspješniji nisu bili ni "oklopnici" Igora Pamića. Obranu koju zna biti problem mnogima "otključali" su probuđeni Beqiraj trećim pogotkom u tri uzastopna susreta te Soudani, dok je pogotkom kola, mjeseca, zasad i sezone, što se MAXtv Prve lige tiče, posao zaključio zadnjih tjedan dana zaista raspoloženi Junior Fernandes. Dvojac Krznar-Mamić sačuvao je tako stopostotni učinak, s kojim će otići u arhivu, možda do neke nove potrebe, a stolicu/stolice će prepustiti novom starom strategu zagrebačkog velikana.

Dvoboj bitan za slaganje donjeg dijela poretka odrađen je na Stanovima, ponovno bez izravnog prijenosa, mada su čelnici Zadra obećali što skorije ispunjenje minimalnih uvjeta za rad televizijskih reportera. Domaći nogometaši nisu, pak, ispunili minimalne uvjete za dolazak do bodova, ove sezone su tako nastavili niz neuvjerljivih izvedbi na svom terenu. "Forte" iz proteklih sezona, na temelju kojeg su uglavnom i ostajali u ligi, sad će morati nadoknaditi u gostima, dok Koprivničani slave prvu pobjedu nakon 119 dana, odnosno prvu gostujuću nakon 364 dana. Katalinić i igrači imaju razloga za kratkotrajno slavlje, a za posebno zadovoljstvo Enes Novinić, autor prekrasnog pogotka udarcem s dvadesetak metara u "rašlje".

Još veći razlog za slavlje imala je Rijeka nakon već sad legendarnog pogotka Mujanovića i izbacivanja Stuttgarta iz Europe te ulaska u Europsku ligu. I to slavlje moralo je biti kratkotrajno kod igrača, dok su ga navijači produžili i u velikom broju, skoro peteroznamenkastom, napunili Kantridu protiv Lokomotive.

Vatromet na kraju ipak nisu dočekali jer su gosti mudrim obrambenim blokom i brzim otvaranjima u fazu napada zadavali dosta problema Kekovim igračima, tako su uostalom i poveli preko Trebotića. Potpuna ofenziva Riječana isplatila se u posljednjoj četvrtini susreta kad je novi važan pogodak zabio Kvržić, no više od toga nije se uspjelo i poslije slavlja u Njemačkoj došlo je svojevrsno otrježnjenje u domaćem natjecanju, mada se ne može reći niti da je remi s Lokomotivom veliki neuspjeh, unatoč svim nadanjima Riječana da njihov uspješan niz ne doživi tako brz kraj.

Igrač kola

Tijekom produženog vikenda u kojem se niti jedan nogometaš nije istaknuo "simultankom" i izvedbom za posebno pamćenje najlakše je u ovu rubriku uvrstiti Juniora Fernandesa, barem zbog pogotka, ali i zbog još jedne dobre izvedbe u plavom/modrom dresu. Nakon ne toliko uvjerljivog ulaska u sezonu Čileanac pokazuje svoju kvalitetu.

Pogodak kola

Bez ikakve dvojbe u ovu rubriku ide prekrasno djelo Fernandesa na utakmici Dinama i Istre 1961. Možda će ići i u rubriku pogodak sezone sljedećeg proljeća. Sama situacija u kojoj se odlučio za "škarice" oduševljava, a pogotovo izvedba koja je uslijedila.

Stranac kola

Možda sam u krivu, ali možda je Zdravko Mamić cijelo vrijeme govorio da za trenera želi Tanca, a ne stranca, a dežurni novinari su jednom krivo čuli i kasnije samo prepisivali. Jer je u Maksimirsku 128 "sletio" baš Tanac, po treći put u karijeri i tako došao do izjednačenja u međusobnom ogledu s Jurčićem. Doduše, možda Ivanković ima još poneku putovnicu ili plaća porez u inozemstvu, pa se vodi kao stranac. Sad je to nebitno, usredotočimo se na kontrolirani rizik.

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Istra 1961 84:14-108
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Istra 1961 84:14-108
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Naronitanis04.09.2013. u 00:16
    Dakle, vidim raspravu o zaleđu (mora se priznati trezvena rasprava bez glupih provokacija da jedni kmeču ili napadanja suca da je namjerno zakinuo Hajduka, jako me veseli takva rasprava). Uglavnom @el capitano ovo, kao što si sam naglasio, nije situacija koju opisuješ, a kad se ovakve situacije ne... [više na forumu]
    Naronitanis
  • Obrisan korisnik03.09.2013. u 23:32
    tribiliumVjerojatno gledaš samo Hajdukove igrače. Po meni igrač koji glavom vraća loptu u sredinu je u najmanju ruku u ravnini sa dvojcom osijekovih igrača, ako ne i ispred, pa začeđa nema.A i Osijek je zasluženo dobio utakmicu, tako da mjerenje par centimetara eventualnog zaleđa je glupost. Svaka... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.09.2013. u 22:32
    evo prođe četvrtina, dinamo ima 4 boda prednosti, a igru nema..
    Obrisan korisnik
  • tribilium03.09.2013. u 22:22
    Pravilo zaleđa je uvik isto, u trenutku upućivanja lopte, protivnički igrač koji prima loptu ne smije biti najbliži igrač golu (naravno, gleda se linija). Ovdje je slučaj da prilikom upućivanja lopte glavom od strane igrača osjeka, igrač koji prima loptu je najbliži golu, i ko to ne vidi, ja ne... [više na forumu]
    tribilium
  • Obrisan korisnik03.09.2013. u 22:16
    Ako nisi primjetio, takvi golovi se u zadnje vrijeme priznaju lijevo i desno. Baš sam gledao kroz par tekmi u različitim natjecanjima i više ne znam što je zaleđe: priznaju gol nakon što je loptu primio igrač koji nije bio u zaleđu (nije ova situacija ali primjer je) ali suigrač (koji je očito... [više na forumu]
    Obrisan korisnik