Košarka

Makedonci bijesni, Antić: "Ovakve stvari se ne mogu događati. Ovo je sramota za Eurobasket"

Ivor Krapac • petak, 06.09.2013.
Makedonci bijesni, Antić: "Ovakve stvari se ne mogu događati. Ovo je sramota za Eurobasket"
Foto: EPA

Košarkaši Makedonije zasad su praznih ruku na Europskom prvenstvu u Sloveniji. Polufinalisti prošlog Eurobasketa, odigranog u Litvi, doživjeli su poraze od Crne Gore i Litve u prva dva kola skupine B u Jesenicama, a u petak ih čeka težak posao protiv Srbije. Taj posao mogao bi biti još teži s obzirom da će Makedonci teško zaboraviti ono što se zbivalo u njihova prva dva nastupa...

U pokušaju da ponove uspjeh iz Litve, reprezentativci Makedonije našli su se u ozbiljnim problemima nakon prve dvije utakmice na Eurobasketu u Sloveniji. Reprezentacija koju vodi slovenski trener Aleš Pipan, nekada na klupi Zadra, izgubila je od Crne Gore i Litve u prva dva kola, a obje utakmice bile su obilježene spornim odlukama koje su naljutile Makedonce.

Ogled s Crnogorcima imao je vrlo kontroverznu završnicu. Nakon što je Tyrese Rice 10 sekundi prije kraja te utakmice zabio dva slobodna bacanja i donio Crnoj Gori minimalno vodstvo (81:80), Gjorgji Čekovski je u posljednjem makedonskom napadu "iz odbojke" probao popraviti promašeni teški šut Boa McCalebba, lopta nije prošla kroz koš, ali kod pokušaja Čekovskog na akciju je utjecao crnogorski krilni centar Milko Bjelica, koji je povukao mrežicu. Makedonci su se bunili, ali suci nisu priznali te poene i Crnogorci su proslavili minimalnu pobjedu.

Makedonija je naknadno uložila i žalbu, koja je odbijena uz objašnjenje da po pravilima europske Fibe nema mogućnosti promjene rezultata na temelju pregledane snimke. Na snimci se, inače, jasno može vidjeti da je Milko Bjelica u spornoj situaciji povukao mrežicu kod pokušaja Gjorgjija Čekovskog.

U makedonskom taboru nisu bili zadovoljni suđenjem ni nakon poraza od Litve (75:67) u četvrtak navečer. Ta utakmica nije imala toliko napetu završnicu, ali stvari nisu izgledale sasvim bezazleno za Litavce nakon što se Makedonija tricom Pere Antića 53 sekunde do kraja približila na četiri poena zaostatka (69:65).

Potom se dogodio trenutak koji je u četvrtak najviše naljutio Makedonce. Suđena je osobna pogreška Todora Gečevskog, potom i tehnička Peri Antiću zbog prigovora, obojici je to bio isključujući peti prekršaj, a iako se prekršaj Gečevskog nije dogodio na šutu Mantasa Kalnietisa, Litavci su dobili četiri slobodna bacanja, po dva zbog osobne i tehničke pogreške, iako Makedonci poslije prekršaja Gečevskog još nisu bili izvan bonusa.

Kalnietis je zabio tri od četiri slobodna bacanja i 39 sekundi prije kraja odveo svoju momčad na nedostižnih 72:65, a Aleš Pipan odmah se na zapisničkom stolu požalio na pogrešku kod zbrajanja broja prekršaja njegove momčadi u posljednjoj četvrtini. Makedonci su nakon poraza uložili i još jednu službenu žalbu, ali teško da će to išta promijeniti.

Kako su u taboru Makedonije sve ovo podnijeli, u razgovoru s novinarima poslije poraza od Litve pokušao je opisati Pero Antić. "Sigurno je da sve to ima neki psihološki utjecaj", osvrnuo se Antić u mix-zoni: Vidite na kraju kakvi se faulovi sviraju, kakve tehničke..."

"Ne tražim opravdanje za naš poraz, ali takve se stvari ne mogu događati na Eurobasketu, ipak su to euroligaški suci. Ovo je sramota za Eurobasket, kao i to što ne mogu pregledati snimku od jučer", dodao je Antić, misleći na spornu završnicu ogleda s Crnom Gorom.

Makedonski adut pod obručima dodao je i da ne razumije kako je moguće da je odbijena njihova žalba poslije Crne Gore, ali koliko god sve što se zbivalo teško palo njemu, suigračima i stručnom stožeru reprezentacije, sada više ne mogu promijeniti ono što su ostavili za sobom. Morat će se okrenuti novom izazovu, u petak protiv zasad stopostotne Srbije, s početkom utakmice u 21 sat.

EP 2013, skupina F

1Hrvatska (+3)30+11
2Italija (+4)12+17
3Slovenija (+3)21+6
4Španjolska (+3)12+36
5Finska (+3)12-44
6Grčka (+2)12-26

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • narada10806.09.2013. u 18:22
    Je su sudili možda Lamonica ili Drabikovski?? A kad se vidi koji bonus imaju Španjolci, pog. Gasol, npr. opet jućer. Samo zbog toga mi je drago da su ih dečki iz dežele doslovce potukli.
    narada108
  • Obrisan korisnik06.09.2013. u 17:00
    Nije slučajno. Mada ne volim teorije zavjere
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.09.2013. u 16:57
    rekao sam i pre tri dana da che crnogorcima stichi kazna za nesportske pobede i na kraj kraeva mozda chemo zajedno da si pakujemo kufere,ovo evropsko je chisto sranje i vihe i me ne interesuje
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.09.2013. u 15:40
    Ne vjerujem da Crnogorci imaju "vjetar u leđa". To su samo nesposobni suci. Vazelinci.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.09.2013. u 15:13
    očita krađa. i latviju su skoro upropastili protiv crne gore ali su latvijci na svu sreću uspjeli zabiti iz zadnjeg napada
    Obrisan korisnik