Zimski sportovi

Sjećanje na najcrnji dan hokeja

Piše:Ana Legradi • subota, 07.09.2013.
Sjećanje na najcrnji dan hokeja
Foto: EPA

Nakon dugog toplog ljeta u Ufa Areni je 7. rujna 2011. godine podbacivanjem paka počela četvrta sezona KHL-a. Po prvi puta s 24 kluba KHL je bio korak bliže sjevernoameričkoj konkurenciji. Samo desetak minuta kasnije najjača europska liga je brojila jedan klub manje.

Oko 200 kilometara sjeverozapadno od centralnog, kulturnog i gospodarskog središta Baškirske republike u ruskom Jaroslavlju prilikom uzlijetanja zrakoplova poginula je momčad HC Lokomotiv Jaroslavlj, nitko od 45 putnika i članova posade nije preživio nesreću. Strašna tragedija je pogodila sportsku javnost, a predsjednik Međunarodnog saveza u hokeju na ledu Rene Fasel je tu srijedu proglasio najcrnjim danom hokeja. Igrači, treneri i liječnici Lokomotiva su putovali u Minsk na prvu utakmicu sezone protiv bjeloruskog Dinama koja se trebala održati u četvrtak, 8. rujna 2011. godine.

Preminula momčad

Tijekom ljeta 2011. godine u Jaroslavlj je stigao novi trener, Kanađanin Brad McCrimmon, kojem je ovo bio prvi samostalni trenerski posao u karijeri. Dužnost pomoćnog trenera je pripala Igoru Korolovu. Kobne srijede svijet su napustila neka od najpoznatijih imena iz svijeta hokeja. Pavol Demitra se 9. svibnja 2011. pred svojim navijačima zauvijek oprostio od reprezentacije i od hokeja u pobjedi Slovačke nad Danskom uz rezultat od 4:1. Godinu dana kasnije novi kapetan Zdeno Chara je Slovake odveo do prve medalje na Svjetskim prvenstvima nakon deset godina. U spomen na Demitru branič Bruinsa je zajedno s Miroslavon Šatanom nakon finalne utakmice s Rusijom obukao dres legendarnog kapetana prilikom dodjele srebrnih odličja na postolju u Helsinkiju.

O klubu

Godina osnivanja: 1949.
Ime: HC Lokomotiv Jaroslavlj
Nadimak: Loko
Vlasnik: Nacionalni državni željeznički prijevoznik
Generalni manađer: Juri Lukin
Dvorana: Arena 2000
Trener: Tom Rowe
Pomoćni trener: Dmitri Juševič
Trofeji: RSL (1996./1997., 2001./2002., 2002./2003.), Spengler kup (2003.), IIHF Kontinental kup (2003.)
Filijala: Loko (MHL)

Ruslan Salei, legenda, vjerojatno najbolji igrač Bjelorusije u povijesti. U dugogodišnjoj NHL karijeri odigrao je čak 917 utakmica, najviše za Anaheim Duckse. Sezone 2010./2011. nastupao je u dresu Detroit Red Wingsa s kojima je došao do polufinala zapada, nakon čega se odlučio za odlazak u Rusiju. Kapetan bjeloruske reprezentacije na Olimpijskim igrama u Vancuoveru osvojio je nagradu za najboljeg bjeloruskog sportaša 2003. i 2004. godine.

Češke legende Jan Marek, Josef Vašiček i Karel Rachunek. Miljenik publike iz Švedske, 30-godišnji golman Štefan Liv vodio je Šveđane do zlata u Torinu 2006. godine. Livova zamjena u Jaroslavlju je bio ruski kolega Oleksandr Vijukin.

Danilo Sobčenko i Juri Uričev, mlade ruske nade, osvajači zlata sa SP U20 iz 2011. godine. Ukrajinski branič Vitali Anikejenko, Rusi Mihail Balandin, Marat Kalimulin i Pavel Trakanov, njemački reprezentativac Robert Dietrich. Latvijski branič Karlis Skrastins je u Jaroslavlj stigao nakon jedne sezone u NHL-u s Dallas Starsima.

Rusi Gennadi Čurilov, Aleksandr Kaljanin, Andrej Kirjukin, Nikita Kljukin, Sergej Ostapčuk, Ivan Tkačenko, Aleksandr Vasjunov i Artem Jarčuk.

Aleksandr Galimov, 26-godišnji napadač, je u snimci koja je obišla cijeli svijet, s pod život opasnim ozljedama u stanju šoka izašao iz olupine zrakoplova i uputio se prema kolima hitne pomoći. Zbog težine ozljeda liječnici ga nisu uspjeli spasiti. Galimov je svoj posljednji pogodak postigao samo četiri dana ranije. U devetoj pripremnoj utakmici Lokomotiv je došao do sedme pobjede savladavši Torpedo uz 5:2. Ruski napadač je peti pogodak upisao na prazan gol.

Ljudski faktor uzrok nesreće

Prilikom uzlijetanja zrakoplov je naglo počeo padati velikom brzinom i srušio se na obalu rijeke Volge. Zaključak istražnog procesa koji je vodio Odbor za međudržavnu avijaciju (MAK) Zajednice Neovisnih Država glasi kako jedan od ili oba pilota snose odgovornost za pad ruskog zrakoplova tipa YAK-42.

Zvijezde i legende kluba

Igor Ulanov, Dmitri Juševič, Aleksej Jašin, Sergej Zunov, Aleksandrs Nizivijs, Vladimir Antipov, Karel Računek, Josef Vašiček, Zbynek Irgl, Viktor Kozlov.

S tehničke strane, 18 godina stari zrakoplov je bio u savršenom stanju. S druge strane niti jedan od pilota nije bio spreman za let. U krvi jednog od njih pronađeni su tragovi sedativa, dok je drugi imao dijagnozu bolesti koja je smetala obavljanju njegove profesiju, a cijeloj posadi je nedostajalo treninga na ovakvim letovima.

"Kapetan aviona odlučio je uzletjeti pri brzini od 190 kilometara na sat, što je brzina za 20 kilometara na sat niža ispod minimalne koju zahtijeva avion takve mase (54 tone) i snage motora", izjavio je predsjednik istražne komisije Aleksej Morozov. Ukratko, ruski stručnjaci su zaključili kako je ljudski faktor skrivio jednu od najvećih nesreća u svijetu sporta.

Obnova kluba

Uprava kluba nije znala kako dalje u novoj sezoni. Prvotni plan je bio dovesti igrače iz drugih klubova koji su se sami javili da bi iz počasti igrali u Jaroslavlju. Ipak, zbog financijske pomoći i poštovanja prema obiteljima igrača u upravnom središtu Jaroslavljske oblasti je na snagu stupila zabrana igranja hokeja. Početkom studenog napravljen je prijedlog povratka u KHL. Juniorski Loko je počeo igrati u MHL-u, krenula je potraga za igračima koji će nastupati u KHL-u od rujna 2012. godine i plan povratka u vrh ruskog hokeja.

U prosincu momčad se pridružila drugoj ruskoj ligi, VHL.

Povratak u KHL

Bivši skaut Hurricanesa Tom Rowe svoju je premijeru na ledu imao 1. kolovoza 2012. u prvom pripremnom susretu s novim klubom, prijateljski su porazili novopečeni CSKA s 4:1. "Naša očekivanja su vrlo visoka. Želimo doigravanje i hokej u Jaroslavlju i u travnju. Želimo postati ponos grada s najboljim navijačima", riječi su kojima je Rowe najavio povratak Lokomotiva u njegovo prirodno okružje, na vrh ruskog hokeja. Želja mu se ostvarila.

Nova momčad sezone 2013./2014.

Golmani: Vitali Kolesnik, Maksim Glyzin, Curtis Sanford

Braniči: Artur Amirov, Zakhar Arzamastsev, Ilja Gorohov, Jonas Holos, Staffan Kronwall, Mihail Pašnin, Sergej Peretjagin, Vitali Višnevski, Jegor Jakovlev

Napadači: Daniil Apalkov, Jegor Averin, Aleksander Avcin, Anton But, Aleksander Černikov, Stephen Dixon, Emil Galimov, Jevgeni Gračev, Kiril Kapustin, Vladislav Kartajev, Sergej Konkov, Aleksej Kručinin, Dmitri Malcev, Juri Petrov, Sergej Plotnikov, Mikelis Redlihs, Daniil Romancev, Maksim Trunjov, David Ullstrom

Svoju vjernost klubu su 2012. poklonili neki od najuspješnijih hokejaša. Mlađi brat Niklasa, "zida Detroita", Staffan Kronwall se zahvalio na suradnji u Čerepovcu i s velikim entuzijazmom doputovao u grad na Volgi. Iz najbogatijeg kluba lige, SKA, je stigao branič Vitali Višnevski te vlasnik Gagarin kupa sa Salavatom napadač Viktor Kozlov, koji je na kraju sezone prešao u CSKA. Malo iznenađenje je latvijski reprezentativac Mikelis Redlihs. Ponajbolji igrača Dinama iz Rige je nakon četiri sezone napustio svoj rodni grad.

Opasna četvorka iz MHL-a Sergej Plotnikov, Vladislav Kartajev, Oleg Yašin te Emil Galimov su u seniorskoj konkurenciji opravdali riječi hvale trenera Rowea.

Godinu dana kasnije tražila se karta više u Sibir palači, domu HC Sibir, dvorani kapaciteta oko 7400 mjesta. Prvu službenu utakmicu nove sezone Lokosi su odigrali 6. rujna. Na gostovanju kod Sibira u emotivnoj atmosferi upisali su pobjedu uz rezultat od 5:2 na krilima "zida obale Volge". Po jedan pogodak za Lokomotiv su postigli Aleksandr Černikov, Redlihs, Danil Apalkov te dva Kronwall, uz jednu asistenciju.

Lokosi su u svojoj premijernoj sezoni nakon teške tragedije ušli u doigravanje kao četvrta momčad Zapadne konferencije. U prvom krugu ih je deklasirao Severstal iz Čerepovca s 4-2 u seriji. Trener nije puno kalkulirao već se okrenuo novoj sezoni u kojoj je zadržao samo neke od igrača te se i dalje držao plana pomlađivanja rostera s igračima iz juniorskog Lokosa. Pojačanje u napadu čini Kanađanin Stephen Dixon, koji je stigao iz finskog Ässäta, a obranu je pojačao norveškim braničem Jonasom Holosom.

Prvu utakmicu šeste sezone su odigrali na gostovanju kod Jugre i upisali poraz uz 1:2. Sljedeća utakmica im je na rasporedu sutra na gostovanju u Omsku kod Avangarda.

U subotu, točno dvije godine od tragedije, neće se igrati utakmice KHL-a.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • johnny00808.09.2013. u 14:52
    uzas, i za sve to je kriv jedan ili dva neodgovorna covjeka, cak ni stroj ne mogu okriviti za to...
    johnny008
  • Obrisan korisnik08.09.2013. u 14:16
    Suze mi naviru od tuge,pocivali u miru.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.09.2013. u 08:09
    R.I.P. :(
    Obrisan korisnik
  • Lovro-ZG07.09.2013. u 16:32
    počivali u miru
    Lovro-ZG
  • Obrisan korisnik07.09.2013. u 15:08
    Strašno...
    Obrisan korisnik