Košarka

Braća spasila Sloveniju, upisala se u hrvatsku povijest i pokazala sve slabosti Španjolske

Piše:Bernard Jurišić • petak, 13.09.2013.
Braća spasila Sloveniju, upisala se u hrvatsku povijest i pokazala sve slabosti Španjolske
Foto: EPA

Prvi dan drugog kruga u skupini F Europskog prvenstva u košarci samo je dodatno zakomplicirao ljestvicu. Hrvatska se uvjerljivom pobjedom protiv Finske još malo napunila samopuzdanjem, Grčka se "reanimirala" pobjedom protiv Španjolske, a bratski tandem Dragić odveo je Sloveniju do vrlo važne pobjede...

Pokušajte se prisjetiti, kad ste zadnji put jednu ovako važnu utakmicu hrvatske košarkaške reprezentacije gledali ovako mirni i bez drame na početku, tijekom ili u završnici utakmice?

Hrvatska je Finsku shvatila maksimalno ozbiljno i rezultat se pokazao na semaforu. Znalo se do u detalj što treba raditi i kako igrati protiv Rannika, Koponena i društva, ali teorija nije veliki problem. Izazov je uvijek - praksa. A praksu su hrvatski košarkaši na otvaranju ljubljanskog dijela turnira odradili gotovo savršeno.

Ukić "skočio" s Rađe na Vrankovića

Kapetan Roko Ukić protiv Finske je odigrao svoju 64. natjecateljsku utakmicu za Hrvatsku i tako se s trećeg mjesta, kojeg je dijelio s Dinom Rađom, premjestio na drugo koje dijeli sa Stojkom Vrankvićem. S preostale najmanje dvije utakmice u Sloveniji Ukić će uskoro ostati usamljen na prvom mjestu, a ispred njega će biti samo rekorderi Vladan Alanović i Nikša Prkačin sa 76 službenih nastupa. Na listi strijelaca Ukić je skočio na 9. mjesto s 542 poena, pa bi uskoro trebao dostići Veljka Mršića na 8. mjestu s 554.

Drugi igrač s najviše službenih nastupa u ovoj reprezentaciji je Damir Markota, koji se protiv Finske izjednačio s Emiliom Kovačićem na 15. mjestu vječne liste s 34 nastupa. Bojan Bogdanović strelovito juri prema vrhu ljestvice strijelaca, trenutno je na 17. mjestu s 360 poena u samo 25 nastupa. Ispred njega je Žan Tabak s 402.

Zanimljivo je i da je protiv Finske naš najmlađi igrač Dario Šarić postigao svoj stoti poen za seniorsku reprezentaciju u 12 službenih nastupa.

Punjenje baterija dodatnim samopouzdanjem jako će dobro doći prije narednog izazova, utakmice protiv Italije u subotu. I to nimalo bezazlene i bezopasne Italije, koja se i protiv Slovenije jučer držala u utakmici praktično do zadnje minute.

Presudila je kvaliteta Gorana i borbenost Zorana Dragića, koji su zajedničkim učinkom od 37 poena, 13 skokova i 7 asistencija nadmašili talijansko "bombardiranje" s vanjskih pozicija.

I inače, bio je ovo dan kojeg su obilježila braća. U hrvatskoj reprezentaciji po prvi put u povijesti se dogodilo da su braća postigla poene u natjecateljskoj utakmici (Ante i Mario Delaš, a i Španjolci su mogli vidjeti koliko im znači mlađi brat Gasol. Dok je Marc igrao, Španjolci su igrali, kad je Marc stao - Grci su slavili.

Dok se Pau priprema za novu sezonu u Los Angeles Lakersima, Španjolci su usprkos nekim ogromnim pobjedama pokazali da su itekako ranjivi. Ukoliko se limitira mlađi Gasol, ako im ne prođe "gaženje" u otvaranju utakkmice, guste završnice - gube. Pokazalo se to i protiv Slovenije i protiv Grčke.

Matematika je tako uoči završna dva kola jako komplicirana, ali sve reprezentacije svoju sudbinu još uvijek drže u svojim rukama. Što se Hrvatske tiče - pobjeda protiv Italije i Grčke značila bi sigurno prvo mjesto i lakšeg protivnika u četvrtfinalu. Jedna pobjeda znači sigurno četvrtfinale, a postoji i kombinacija da možemo ići dalje i s oba poraza.

Ali - matematika neka bude alternativna opcija. U glavi nam je samo - Italija.

EP 2013, skupina F

1Hrvatska (+3)30+11
2Italija (+4)12+17
3Slovenija (+3)21+6
4Španjolska (+3)12+36
5Finska (+3)12-44
6Grčka (+2)12-26

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.09.2013. u 17:03
    šta si lud pa da izgubim sve živce! ma neka dobiju rađe uvjerljivo kao fince i osvoje medalju, jer znam da to mogu!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.09.2013. u 15:38
    ja bi volio da dobijemo jednu "sa zvukom sirene"... čisto ono...radi fore...
    Obrisan korisnik
  • matbaric13.09.2013. u 15:11
    Ali - matematika neka bude alternativna opcija. U glavi nam je samo - Italija. OVO TRI PUTA PODCRTATI, često se mi znamo baviti matematikom bez veze.
    matbaric
  • Obrisan korisnik13.09.2013. u 15:04
    tekmu po tekmu i sve će biti u redu!mislim da naši itekako dobro znaju da pobjedom protiv talijana i teoretski osiguravaju nastup u 1/4 finalu. kada bismo ih dobili, onda možemo u zadnjem kolu rasterećno na grke i vjerujem da ih takvi, možemo dobiti. ali kažem...sutra 120% dati protiv digića i na... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.09.2013. u 14:50
    Idemo dobit Italiju, a onda ćemo misliti o Grčkoj.
    Obrisan korisnik