Tenis

Murray očekivano donio vodstvo Velikoj Britaniji, Ćorić u debiju uhvatio šest gemova

Iz Umaga:Vedran Babić • petak, 13.09.2013.
Murray očekivano donio vodstvo Velikoj Britaniji, Ćorić u debiju uhvatio šest gemova
Foto: EPA

Britanska Davis Cup reprezentacija očekivano je uzela prvi bod protiv Hrvatske u kvalifikacijama za Svjetsku skupinu. Treći tenisač svijeta Andy Murray opravdao je ulogu favorita i na stadionu Stella Maris u Umagu u tri čista seta porazio najboljeg juniora svijeta Bornu Ćorića...

Prvi bod u borbi za Svjetsku skupinu Davis Cupa za 2014. godinu između Hrvatske i Velike Britanije pripao je gostima. Kao što se i očekivalo, Andy Murray porazio je Bornu Ćorića 6:3, 6:0, 6:3 poslije točno dva sata igre.

Hrvatski izbornik Željko Krajan unaprijed je "otpisao" ovaj prvi meč u petak u smislu ambicija za pobjedom. Smatrao je kako Antonio Veić ne bi imao mnogo veće šanse za slavljem nad Murrayem od Ćorića pa je 16-godišnjeg Zagrepčanina odlučio nagraditi za sjajnu juniorsku sezonu koja je kulminirala naslovom na US Openu prošlog tjedna.

Ćorić je u svom debiju u Davis Cupu te u svom prvom susretu na tri dobivena seta odigrao dobrih 40-ak minuta, nakon kojih je jednostavno "izdušio" i više nije mogao pratiti Murrayev ritam. U prvih šest gemova nije bilo oduzetih servisa. Potom je Murray nanizao devet uzastopnih gemova, da bi početkom trećeg Ćorić stigao do svog prvog breaka i vodstva 3:1. Nakon toga više nije osvojio ni gem.

Ćorić se u prvom setu dobro držao prvenstveno zahvaljujući velikom broju Murrayevih neprisiljenih pogrešaka (19), pogotovo na forhendu. Britanac je imao i prosječan postotak prvog servisa (56%) pa nije mogao računati na previše jeftinih poena. Na taj je način Ćorić lakše ulazio u izmjene.

Iako je puno griješio, Murray je ipak bio svjestan da se na suprotnoj strani nalazi suparnik koji je puno slabiji i koji nije jednako fizički pripremljen. Stoga je pametno držao loptu u igri i često odigravao skraćene lopte ne bi li što više i što brže izmorio Ćorića.

U tome je i uspio, a Ćorić nije činio previše da bi skratio poene ponekim izlaskom na mrežu ili riskantnijim udarcem u pokušaju postizanja izravnog poena.

U prvom gemu Hrvat je odmah mogao doći do breaka, no Murray ju je anulirao osvojivši poen od čak 57 izmjena udaraca. Ćorić je imao nekoliko prilika potegnuti i završiti gem izravnim poenom, ali se nije usudio povući taj potez.

Kod 2:1 zaprijetio je Murray, no Ćorić je izvukao 15-40 i još jednu prednost. Kod 2:2 Britanac je prokockao 40-0, ali je ipak osvojio gem nakon spašene break lopte.

Murray je do željenog breaka stigao kod 4:3 i to bez izgubljenog poena. Prvi set aktualni olimpijski pobjednik osvojio je za 48 minuta igre.

U drugom setu Murray je servirao još lošije (37% ubačaja), no Ćorić je bio previše iscrpljen da bi ga ozbiljnije ugrozio. S druge strane, Britanac je smanjio broj pogrešaka (sedam u cijelom setu) te je realizirao sve tri break lopte. Ćorić je u cijelom setu osvojio samo deset poena.

Usprkos Murrayevoj seriji od devet uzastopnih gemova, Ćorić se nije predavao. Pod svaku je cijenu želio osvojiti što više gemova i, po mogućnosti, oduzeti servis Britancu. To mu je i pošlo za rukom kod 2:1 nakon što je Murray ponovno počeo nešto više griješiti. No hrvatski Davis Cup debitant nije uspio potvrditi break premda je na servisu imao 30-0 i 40-30.

Murray je nakon nadoknađenog breaka još dvaput oduzeo servis Ćoriću i tu je priči bio kraj. Kod 3:5 Ćorić je na svom servisu spasio tri meč lopte, ali ne i četvrtu.

Hrvatskoj će izjednačenje u drugom meču dana pokušati donijeti Ivan Dodig protiv Daniela Evansa.

Kvalifikacije za Svjetsku skupinu Davis Cupa, Hrvatska - Velika Britanija 0:1
Borna Ćorić - Andy Murray 3:6, 0:6, 3:6

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.09.2013. u 15:33
    Svaka čast Borna, pokazao je na terenu zašto je prvi junior svijeta. Djeluje vrlo stabilno bez rupa u igri, imao je par fantastičnih poena. Ako će se fizičko dobro razviti nema brige za budučnost tenisa u Hrvata. Isto tako čestitke Krajanu što mu je dao šansu. Nisam sklon Vejiću u 5 mecuh ako bude... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.09.2013. u 13:50
    dosta je i osvojio..ja sam iskreno ocekivao da ce biti 3 puta po 6:0
    Obrisan korisnik