Tenis

Murray i Fleming u četiri seta slomili otpor Dodiga i Pavića, Britanci korak do Svjetske skupine

Iz Umaga:Vedran Babić • subota, 14.09.2013.
Murray i Fleming u četiri seta slomili otpor Dodiga i Pavića, Britanci korak do Svjetske skupine
Foto: EPA

Subotnja igra parova u kvalifikacijama za Svjetsku skupinu Davis Cupa pripala je reprezentaciji Velike Britanije, čija je kombinacija Andy Murray/Colin Fleming s 3-1 u setovima porazila Ivana Dodiga i Matu Pavića. Britanci su tako došli na jednu pobjedu od povratka u Svjetsku skupinu po prvi put poslije 2008. godine...

Velika Britanija povela je 2-1 protiv Hrvatske u borbi za ulazak u Svjetsku skupinu Davis Cupa. Britanski izbornik Leon Smith za igru parova odlučio se za očekivanog Colina Fleminga te Andyja Murraya, koji je tako "pobijedio" u borbi s Jonathanom Marrayem.

Pred oko dvije tisuće gledatelja na stadionu Stella Maris i u dobroj atmosferi kojoj je doprinijelo i 200-ak britanskih navijača, Murray i Fleming porazili su najavljene Ivana Dodiga i Matu Pavića 6:3, 6:2, 6:7 (6), 6:1 poslije dva sata i 41 minute igre.

Britanci su tako došli u situaciju da im je uoči posljednjeg dana samo jedna pobjeda dovoljna za povratak u Svjetsku skupinu u kojoj ih nije bilo od 2008. godine. U prvom nedjeljnom meču Murray će protiv Dodiga imati prvu meč-loptu za svoju reprezentaciju.

U prva dva seta Britanci su jednostavno bili bolji te su u potpunosti nadigrali svoje suparnike. Kod Pavića se osjetilo da mu je ovo prvi ovako važan meč, dok ni Dodig nije bio na pretjerano visokoj razini. Ni jedan ni drugi nisu pronalazili rješenja protiv raspoloženih Murraya i Fleminga na mreži. Njihovi udarci bili su premlaki protiv ovakvih suparnika koji su odlično pokrivali mrežu, a čak su im problem predstavljali i smeševi koje nisu odigravali s puno samopouzdanja. Ukupno su u meču Hrvati napravili 59 neprisiljenih pogrešaka, a Britanci 32.

U trećem setu Britanci su dvaput imali break prednosti, ali su ipak izgubili na čvrstini te su bili ranjiviji. Hrvati su se, s druge strane, počeli dizati, pogotovo Pavić, te su zahvaljujući borbenosti i "pogurancem" s tribina osvojili tie break u kojemu su Britanci imali 3-0, 5-3 i meč-loptu kod 6-5.

No snage za potpuni preokret, ili barem osvajanje i četvrtog seta, Hrvati nisu imali. Murray i Fleming brzo su se oporaviili od gubitka trećeg seta te su četvrtu dionicu osvojili s još dva breaka.

Na koncu su Murray i Fleming ipak opravdali ulogu favorita. Murray je treći tenisač svijeta u singlu, a Fleming 17. u konkurenciji parova. Vidjelo se i zašto, unatoč tome što ni jednome ni drugome zemlja nije najdraža podloga.

Dodig i Pavić borili su se koliko su mogli, no to ipak nije bilo dovoljno. Izborniku Željku Krajanu i hrvatskim navijačima sada ostaje nadati se kako će u nedjelju Dodig iznenaditi Murraya, a onda Antonio Veić, Pavić ili Borna Ćorić (ovisno za koga se Krajan odluči) poraze Daniela Evansa za konačnu pobjedu.

U suprotnome, Hrvatska će po prvi put od 2007. godine ispasti u Grupu 1 Euroafričke zone. I tada ju je na putu povratka u Svjetsku skupinu izbacila - Velika Britanija.

Kronologija

U prvom setu jedini break Britanci su napravili već kod 1:0. Najbliže povratku u set Hrvati su bili kod 3:5 kada je Murray servirao za set. Bilo je 0-15 i uslijedio je poen u kojemu su Dodig i Pavić imali Britance na "streljani", ali nisu uspjeli pogoditi.

Druga dionica otišla je na britansku stranu još uvjerljvijim rezultatom. Prvi break gosti su napravili kod 1:1. Flemingov retern winner i potom dvije Dodigove pogreške donijele su Britancima 0-40. Prve dvije prilike Hrvati su spasili, no na trećoj je Murray pogodio forhend passing.

Britanska kombinacija set je potvrdila drugim breakom, kod 4:2. I u drugoj su dionici Hrvati ostali bez break lopte iako su zaprijetili kod 1:1 (15-30) i 2:3 (30-30 i izjednačenje).

U dobroj formi Britanci su nastavili i početkom trećeg seta. Pavić je napravio četiri pogreške pa su Murray i Fleming već u prvom gemu stigli do breaka.

Tada je uslijedio odličan odgovor domaćih tenisača. Boljom igrom na reternima i na volejima oduzeli su servis Murrayu i vratili set u egal.

No radost domaćih navijača u Stella Marisu nije trajala dugo. Već u sljedećem gemu Murray i Fleming ponovno su došli do breaka i to nakon što su Dodig i Pavić anulirali 15-40 i prokockali jednu gem-loptu.

Činilo se kako su Britanci tim novim oduzetim servisom slomili i posljednji otpor Hrvata, dogodilo se neočekivano. Dodig i Pavić nastavili su se boriti i za to su bili nagrađeni. Pavić se posebno počeo dizati i Hrvatska je ponovno nadoknadila break i izjednačila na 4:4.

Pavić je potom zadržao svoj servis, a u sljedećem je gemu Hrvatska došla na dva poena od osvajanja seta. Na servisu Murraya bilo je 30-30, a onda je treći tenisač svijeta dvama odličnim servisima otklonio opasnost. Britanci su u problemima bili i kod 5:6 kada je servirao Fleming, no nadoknadili su 15-30.

U 13. igri Velika Britanija bila je u prednosti od samog početka. Vodili su 3-0 i 5-3, no Dodigov niski retern Murray nije uspio prebaciti preko mreže i Hrvati su nadoknadili mini-break (5-5). Pavićev promašeni bekhend donio je Britancima meč-loptu na 6-5, no ona je anulirala novim promašajem Murraya nakon dobrog Dodigova voleja.

U sljedećem poenu Dodig i Pavić odigrali su dobro na mreži, Fleming je promašio i Hrvatska je po prvi put u 13. igri povela. Na set-lopti domaće kombinacije Fleming je napravio dvostruku pogrešku i bacio domaće navijače u delirij.

Preokret u trećem setu kao da je iscrpio Dodiga i Pavića, koji u četvrtom setu više nisu imali snage za nastavak. Britanci su napravili break kod 1:0 (Pavić nije ubacio ni jedan prvi servis u tom gemu) i kod 4:1. Na servisu za meč Britanci su prokockali dvije meč-lopte, ali ne i treću.

Kvalifikacije za Svjetsku skupinu Davis Cupa, Hrvatska - Velika Britanija 1:2
Dodig/Pavić - Murray/Fleming 3:6, 2:6, 7:6 (6), 1:6

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!