Ostali sportovi

UFC 165: Može li Gustafsson zaustaviti Jonesa, a Wineland Baraoa

Mario Katušić • subota, 21.09.2013.
UFC 165: Može li Gustafsson zaustaviti Jonesa, a Wineland Baraoa

Večeras u Torontu slijedi UFC-ova manifestacija u kojoj će Jon Jones pokušati, po rekordni šesti put u nizu, obraniti naslov svjetskog prvaka u poluteškoj kategoriji. Sa druge strane stajati će mu Alexander Gustafsson koji želi postati tek treći UFC-ov prvak koji dolazi iz Europe i prvi nakon točno osam godina. U bantam kategoriji Renan Barao brani svoju privremenu titulu protiv Eddiea Winelanda.

Dugo se čekala ova borba. Dok je Jon Jones (19-1) uvjerljivo branio svoje naslove i to pet puta za redom, Alexander Gustafsson (15-1) je stvarao svoje ime pobjedama protiv renomiranih protivnika i čekao. Sada je napokon dočekao svoju priliku te će se suočiti sa prvakom u svojoj najvažnijoj borbi karijere. Jones, s druge strane, nakon što je izjednačio rekord Tita Ortiza po broju obranjenih titula, sada taj isti želi i srušiti. Jones je veliki favorit, no Šveđanin ima ono što dosadašnji "Bonesovi" protivnici nisu imali, podjednako dugačke ruke odnosno dohvat i zanimljivo će biti vidjeti kako će se prvak snaći protiv toga. Može li Gustafsson postati tek treći Europljanin na UFC-ovom tronu, nakon Basa Ruttena i Andreia Arlovskog (oba u teškoj kategoriji), saznati ćemo danas.

Nakon podužeg broja godina UFC je odlučio ponuditi dvije borbe za titulu u jednom danu, tako da će večeras i Renan Barao (30-1) braniti svoju privremenu titulu u bantam kategoriji protiv izazivača Eddiea Winelanda (20-8-1). Barao, koji je u svojoj karijeri izgubio samo svoju prvu borbu te nakon toga naredao nevjerojatan niz od 30 pobjeda (20 od toga prekidom) veliki je favorit protiv bivšeg WEC prvaka (prije dolaska bantama i perolake kategorije u UFC odnosno kupnje WEC-a od strane UFC-a, WEC je bio vodeća organizacija u tim kategorijama) koji je prije ova borbe, nakon dva poraza u nizu, ostvario dvije pobjede, no ona posljednja protiv Brada Picketta nije bila ni približno uvjerljiva, pobijedio je podijeljenom odlukom. Winelandu je ova prilika došla neočekivano, neki kažu u nezasluženo i pokušati će ju iskoristiti, no Barao je fantastičan, brz, agilan, odličan udarač, izdržljiv, mnogi bi rekli borac bez mane i biti će to jako težak posao za ovog momka iz Texasa.

Ostatak glavnog programa čine tri borbe. U susretu dva, ne toliko uvjerljiva teškaša, sastaju se Brendan Schaub i Matt Mitrione. Oba borca nisu bili u dobroj formi, no oba su isto tako ostvarila pobjede u svojim posljednjim borbama, pa se nadaju stvoriti pobjednički niz. I kladionice i poznavatelji oba ova borca stavljaju u potpuno isti kontekst favorita i ovo je borba gdje bi mogle odlučiti nijanse ili jedan precizan udarac, kao što je čest slučaj kod teškaša. Cipranin Costa Philippou (12-2) želi svoj pobjednički niz podići na šest te tako doći još korak bliže napadu na naslov prvaka u srednjoj kategoriji, a da bi to postigao morati će pobijediti Francisa Carmonta. Francuz je također u sjajnom nizu, od deset pobjeda, od čega je pet bilo u UFC-u, no mnogo se repova vuče od njegove zadnje borbe, gdje su vjerojatno samo suci vidjeli njega kao pobjednika protiv Lorenza Larkina što se dalo zaključiti i iz komentara i izjava danima nakon te borbe. Carmont sada ima priliku "isprati" svoje ime pobjedom u svojoj najtežoj borbi u karijeri. U posljednjoj borbi glavnog programa nastupa Khabib Nurmagomedov (20-0) protiv Pata Healya (29-16). Dagestanac, koji je već sada vlasnik rekorda za najveći niz apsolutne nepobjedivosti u povijesti mješovite borbe veliki je favorit protiv Healya, koji je prije svega poznat kao beskompromisan borac koji ne bira svoje protivnika i protiv svakoga ulazi jednako žestoko, a poznat je i kao borac koji je u šest mjeseci (od ožujka do rujna 2005. godine) nastupio u nevjerojatnih devet profesionalnih borbi.

Uvodnih programa ponovno je podijeljen na dva dijela, a u svakom se nalazi po četiri borbe. Veliku pažnju privlači borba u lakoj kategoriji gdje će publika moći pogledati domaćeg momka Mikea Riccia (8-3) čija je arogancija već podijelila fanove, protiv brutalnog Mylesa Jury. Jury je do sada neporažen u karijeri a 11 od svojih 12 pobjeda ostavio je prekidom te ga kladionice proglašavaju apsolutnim favoritom, no Ricci je do sada dokazao da ima u sebi "arsenal" za velike stvari. Iskusni Salvadorac Ivan Menjivar (25-10) također namjerava potvrditi status favoriti protiv novopridošlog Wilsona Reisa (16-4), dok će još jedan Kanađanin, Chris Clements probati iznenaditi favorita Stephen Thompsona. Thompson, inače poznat kao "Wonderboy", slovi za jednog od najatraktivnijih boraca u svijetu mješovite borbe. Ovaj "kasniji" uvodni dio otvoriti će Mitch Gagnon, također Kanađanin, čija će misija biti nanijeti prvi poraz u karijeri mladom Havajčaninu Dustinu Kimuri.

Unutar onog prvog uvodnog dijela, poznatog pod nazivom "facebook prelims" nekoliko kanadskih boraca u usponu pokušati će doći do pobjede koja bi im osigurala ostanak u UFC-u još neko vrijeme, no vrijedi svakako spomenuti i teškašku borbu između dvije pridošlice u organizaciju, a koja će zapravo otvoriti cijelu manifestaciju. U njoj će nastupiti Austrijanac Nandor Guelmino (11-4) i sjajni Poljak Daniel Omielańczuk koji iza sebe ima niz od 11 pobjeda.

Uvodne borbe u Air Canada Centru u Torontu trebale bi započeti oko 1 sat nakon ponoći po hrvatskom vremenu, dok je glavni program najavljen za 4 sata.

UFC 165: Jones vs. Gustafsson
Nandor Guelmino - Daniel Omielanczuk
Roland Delorme - Alex Caceres
Jesse Ronson - Michel Prazeres
John Mekdessi - Renee Forte
Mitch Gagnon - Dustin Kimura
Chris Clements - Stephen Thompson
Ivan Menjivar - Wilson Reis
Mike Ricci - Myles Jury
Pat Healy - Khabib Nurmagomedov
Costa Philippou - Francis Carmont
Brendan Schaub - Matt Mitrione
Renan Barao - Eddie Wineland
Jon Jones - Alexander Gustafsson

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!