Košarka

Tony Parker: "Volim igrati za svoju zemlju i ponosan sam što to mogu"

Bernard Jurišić • ponedjeljak, 23.09.2013.
Tony Parker: "Volim igrati za svoju zemlju i ponosan sam što to mogu"
Foto: EPA

Kralj je napokon okrunjen. U reprezentaciji, naravno. Šampionsku krunu je u NBA ligi na glavu stavio već odavno. Tony Parker naumio je osvojiti zlatnu medalju s Francuskom i od toga nije odustajao. "Koliko god pokušaja trebalo, ja ću se vraćati". U nedjelju navečer u Ljubljani je dobio naklon čitavog košarkaškog svijeta...

Najbolji igrač Europskog prvenstva, vjerojatno i najbolji europski košarkaš u ovom trenutku. Tony Parker protiv Miami Heata nije uspio uzeti još jednu krunu NBA prvaka, ali je zato s Francuskom uspio ono što ni jedan njegov prethodnik nije. Francuska je na tronu Europe.

"Pun sam emocija, vjerojatno će mi sve 'leći' tek kad se vratimo u Francusku. Uvijek sam govorio da sam rođen pod sretnom zvijezdom jer imam sjajne suigrače i u San Antonju i u reprezentaciji. Sport je ponekad okrutan, ali iz toga smo izvlačili pouke. Za 10 ili 20 godina ćemo pričati kako nitko nije vjerovao da ćemo uzeti zlato, a mi smo ga ipak uzeli", kazao je francuski junak nakon finala.

Francuzi nisu izgledali kao "savršen stroj", dapače, u nekim situacijama djelovali su prilično raštimano. No, korak po korak, utakmicu po utakmicu, u pravom trenutku imali su pravi odgovor. Kad su u polufinalu konačno prekinuli "španjolsko prokletstvo", Litva u finalu nije imala šanse:

"Imali smo teških trenutaka, ali ništa ne bih mijenjao jer je zlato time još sjajnije. Samo sport može stvoriti ovakve emocije, osjetili smo da je cijela Francuska iza nas. Sjajno je napisati povijest i postati prva francuska reprezentacija koja je postala prvak Europe."

Teško je naći nekoga tko se nije naklonio velikom Tonyju, igraču koji je najmarljivije od svih svojih NBA kolega iz ljeta u ljeto oblačio nacionalni dres. Upitan kako komentira brojne izostanke europskih NBA igrača Parker je skromno odgovorio:

"Ja nikome ne želim suditi. Volim igrati za svoju zemlju i ponosan sam što to mogu. Igram za najbolji klub na svijetu, a trener Popovich me zvao odmah nakon četvrtfinala kako bi me ohrabrio da nastavim i dao mi neke savjete. Svjestan je da ću biti umoran, ali svjestan je i da je u pitanju zlatna medalja..."

Veliki Tony Parker. Čovjek koji je dodirnuo najviše vrhove američke i europske košarke. I koji je, budite sigurni, i dalje "gladan".

EP 2013, skupina F

1Hrvatska (+3)30+11
2Italija (+4)12+17
3Slovenija (+3)21+6
4Španjolska (+3)12+36
5Finska (+3)12-44
6Grčka (+2)12-26

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.09.2013. u 15:20
    Planinić se priprema za novu sezonu.. umoran je ... sve pravi igrači.. međusobni konflikti u savezu su bitniji od Hrvatske i navijača.. ljudine
    Obrisan korisnik
  • mala truba24.09.2013. u 09:12
    fakat LEGENDA !
    mala truba
  • Obrisan korisnik23.09.2013. u 16:33
    @komadante....vidim da površno pratiš košarku, pa ću te uljudno ispraviti.Noah, turiaf, traore i gobert su bili ozljeđeni, a beauboisa i M.pietrusa Collet uopće nije zvao čak ni na pripreme. A na pripremama su otpali westerman, causeur i fournier.
    Obrisan korisnik
  • Komandant Mark23.09.2013. u 15:48
    zato su na ovo prvenstvo išli bez J. Noaha, K. Seraphina, R. Goberta, R. Turiafa, Ali Traorea, M. Pietrusa, R. Beauboisa, I. Mahinmia...inače se apsolutno slažem sa svim što si napisao
    Komandant Mark
  • Obrisan korisnik23.09.2013. u 15:42
    Lijepo je vidjeti da u profesionalnom sportu još ima Sportaša!
    Obrisan korisnik