Nogomet

Frančić: " Navijači će za mjesec dana vidjeti novi Slaven Belupo"

Iz Koprivnice:Ivana Strahija • ponedjeljak, 23.09.2013.
Frančić: " Navijači će za mjesec dana vidjeti novi Slaven Belupo"
Foto: Ivana Strahija

Slaven Belupo odlučio je, nakon sedam poraza u deset kola, promijeniti trenera, bivši je postao Ivan Katalinić, a novi je Mladen Frančić, ime poznato u koprivničkom kraju. Frančić je u sezoni 2000./2001. već vodio Slaven Belupo i ostvario korektni učinak, a u ponedjeljak se predstavio novinarima.

Frančić sada momčad dobiva u vrlo teškoj poziciji, na posljednjem mjestu tablice i s vrlo slabim raspoloženjem u svlačionici. No, "domaći dečko" Frančić, koji je igrao i trenirao Slaven Belupo, uopće ne sumnja da se situacija može, vrlo brzo, promijeniti.

Kazne za početak

Već je na prvom treningu, kojeg je odradio u nedjelju, Frančić pričao s igračima: "Tu je ključ, u razgovoru, kao i u pažljivom odabiru kapetana. Također, najavio sam promjene u sustavu nagrađivanja, nikako neće ni svi u prvih 11 dobiti nagradu za dobru utakmicu, neću se libiti posebno istaknuti zaslužne pojedince, ali ni kazniti one koji to zavrjeđuju."

Da je na bio na Katinom mjestu

Novom je treneru postavljeno pitanje bi li on sam osjećao moralnu obavezu dati otkaz da je bio na mjestu Ivana Katalinića: "Osobno sam pozdravio odluku Steinbrucknera, koji je Osijekovo dijete, kad je dao otkaz. Osjetio je da više nije na istoj valnoj duljini s igračima i znao da je za momčad najbolje da ode. Ja bih sigurno napravio isto, prvog momenta kad bih osjetio da između mene i momčadi nema više kemije i veze, autoriteta rada. Povukao bih se, predao ostavku i ne bih tražio otpremninu. No, Kate nije tako vezan uz Slaven Belupo, tu ipak dio čine emocije."

S kaznama se već počelo, pa na put u Poreč, gdje Slaven Belupo u utorak igra Kup, ne idu Matej Bagarić i Nikola Rak, koje su lokalni portali zamijetili u noćnom provodu u subotu nakon poraza. Takvo se ponašanje neće više tolerirati, igrači moraju poštovati određena moralna načela, naglasio je Frančić.

Na put ne ide ni Davor Vugrinec, no trener Frančić naglasio je kako najboljeg strijelca u povijesti HNL-a definitivno želi u svojoj momčadi: "Vugrinec je preveliko ime za hrvatski nogomet, legenda je i igrač koji ima 38 godina, a ako Šimunić igra u Dinamu, onda Vuga ima mjesta u Slaven Belupu. Učinit ćemo sve da ga vratimo. Zadužio je Slaven i hrvatski nogomet, zaslužuje pošteni oproštaj. A vjerujem i da smo ga imali u ovih 10 utakmica, vjerojatni bi riješio pokoju, teško je nadomjestiti takvog igrača."

I s druge strane svijeta vidljivi problemi

Mladen Frančić posljednje je dvije godine proveo u Saudijskoj Arabiji, no pomno je pratio događanja u svom klubu i HNL-u općenito. "Bio sam zatečen nekim utakmicama, jer sam ja Slaven doživljavao u sasvim drukčijem svjetlu. Kao bivšeg igrača i trenera najviše me pogodilo to što u igri nije bilo želje, srčanosti, agresije, nije bilo ljutnje kod primljenog gola. Dalje me iznenadilo da se gube domaće utakmice, pred 12 godina je Koprivnica bila neosvojiva utvrda. Sad i momčadi bez Slavenovog renomea odnose bodove."

Pa nije dugo

Direktor Slaven Belupa Zvonimir Šimunović novinarima je rekao: "Vrlo brzo smo se svi dogovorili oko toga tko će biti novi trener, nije nam trebalo dugo." No, je li Katalinić, s obzirom na rezultate, ostao predugo? "Pa nije dugo, upisao je sedam poraza, ta nećemo mijenjati trenera nakon tri kola s problemima." Ferenčina je smijenjen nakon tri poraza? "On je tu bio tri godine."

Time je istaknuo stvari na kojima će raditi, a sa svojim prethodnikom se ne slaže po pitanju toga da je momčad inferiorna i nedorasla natjecanju u HNL-u: "Mislim da je to više pitanje krize rezultata, a ne nekvalitete. Pa Manchester United je od Cityja primio četiri komada, znači li to sada da Unitedova ekipa ne valja?"

Kao svoje najosnovnije zahtjeve Frančić naglašava red, rad i disciplinu. No, kad je posljednji puta vodio Slaven, momčad je krasila takozvana bunkeraška igra, pa je novinare interesiralo hoće li se vratiti taj stil? "Eh, sjećam se utakmice s Osijekom iz tog razdoblja, dali smo pet komada, pa se ne slažem da smo igrali bunker. Želim disciplinu u napadu i obrani. No, da je Slaven bolje igrao obranu ne bi ja bio danas ovdje. Kad sam bio prvak Irana, bili smo najefikasnija momčad, a ja još nisam vidio prvaka da je malo dao a primio pun golova. Navijači će za mjesec dana vidjeti novi Slaven Belupo na kojeg će moći biti ponosni."

Što se ciljeva tiče, Frančić ne obećava brda i doline, ali zna što može: "Uvjeren sam da ćemo ostati u ligi, no idemo utakmicu po utakmicu. Prva je ova protiv Poreča, koji će se, kao i svaki niželigaš, 'napaliti' na nas. Ne podcjenjujem nikoga, ali prava na kiks nemamo. Dakle, idem po prvu pobjedu kao novi trener."

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Mtipster23.09.2013. u 19:39
    Gledao sam izjavu Katalinića poslije poraza od Splita, čovjek mrtav hladan izjavi da nije ni mogao bolje s ovom ekipom jer im nedostaje iskustva pa zato rade početničke gluposti.A na početku sezone je najurio Vugrinca...
    Mtipster
  • Byserabya23.09.2013. u 19:26
    Čitajte forum i vidli bute da sam vam napisal da Kate nije trener, on je egoista koji voli samo sebe... i malo Hajduk... usral je Varteks, sad i Belupo.... uopće ne sumnjam da se bu Belupo zvlekel pod Frančićom iz ove situacije...nije vam mesto tu gde ste sad..(kak ni nama)...za tri godine opet... [više na forumu]
    Byserabya
  • Balthazar23.09.2013. u 18:12
    Ferenčina je zaredao sa lošim rezultatima i tada su ta 3 poraza (da sada ne kopam po rezultatima bilo je duže razdoblje prilično loše) i u to vrijeme nije bilo tako nelogično da ga se smijeni jer je to za Slaven tada to bilo previše. Nakon rezultata Sovića (ni jedna pobjeda) uprava je odlučila dati... [više na forumu]
    Balthazar
  • Obrisan korisnik23.09.2013. u 15:46
    "No, je li Katalinić, s obzirom na rezultate, ostao predugo? "Pa nije dugo, upisao je sedam poraza, ta nećemo mijenjati trenera nakon tri kola s problemima." Ferenčina je smijenjen nakon tri poraza? "On je tu bio tri godine." Ovo je jedna od većih gluposti koje sam... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.09.2013. u 14:27
    Tako je, vrati Vugrineca i onda može biti koliko-toliko bolje, a ne da klub šikanira takvog igrača kojeg još i mora skupo plaćati dok mu ne da da igra, a da će za mjesec dana biti baš "novi Belupo" vidjet ćemo...
    Obrisan korisnik