Nogomet

Dinamu jedna utakmica bez gledatelja i visoka novčana kazna

Ivor Krapac • srijeda, 25.09.2013.
Dinamu jedna utakmica bez gledatelja i visoka novčana kazna
Foto: Kristijan Komarica

Zagrebački Dinamo u srijedu je izvijestio da je klub dobio novu Uefinu kaznu zbog ponašanja gledatelja tijekom europskih utakmica. Dinamo je kažnjen s jednom utakmicom koju će odigrati pred praznim tribinama, a morat će platiti i 65 tisuća eura...

Dinamo se porazom od bečke Austrije u završnom pretkolu u kolovozu oprostio od Lige prvaka, ali potkraj rujna u klub je stigao neželjeni zaostatak iz ovosezonskih nastupa u elitnom europskom natjecanju. UEFA je kaznila Zagrepčane igranjem jedne domaće utakmice pred praznim tribinama, a pored toga, Dinamo će morati platiti i 65 tisuća eura, gotovo 500 tisuća kuna.

Zagrebački klub izvijestio je da je kazna donesena zbog rasizma na utakmici protiv moldavskog Šerifa u trećem pretkolu Lige prvaka, 30. srpnja na Maksimiru, kao i zbog rasizma i korištenja pirotehnike tijekom uzvratne utakmice protiv Austrije, odigrane 27. kolovoza u Beču.

Osim već donesenih kazni, Dinamo je doznao i za jednu uvjetnu. Ukoliko se u narednih pet godina ponovi ponašanje s tribina kakvo je dovelo do ovih sankcija, zagrebački klub morat će odigrati još jednu domaću utakmicu pred praznim tribinama.

Dinamo će svoj nastup bez gledatelja odraditi 24. listopada u trećem kolu skupine B Europske lige, kada na Maksimir dolazi PSV iz Eindhovena.

Uefinu kaznu komentirao je Tomislav Svetina, direktor zagrebačkog kluba. Kako je prenijela Dinamova službena web-stranica, Svetina je pojasnio zbog čega je ovakva odluka donesena: "Možemo očekivati najgoru kaznu ako se nastavi rasističko navijanje na utakmicama jer je za Uefu 'Mamiću cigane, odlazi iz Svetinje' rasističko navijanje. Samo zbog toga Dinamo je kažnjen praznim stadionom i novčanom kaznom, a ukoliko bude izbačen iz Europe, to će biti upravo zbog skandiranja ranije navedenih riječi."

"To UEFA tretira rasizmom, to su jasno i glasno rekli. Nažalost, to traje i dalje", dodao je Dinamov direktor: "Pozivam da navijači koji dolaze na utakmice stvarno ustraju na tome da spriječimo takvo ponašanje. Svi skupa moramo reći da takvo ponašanje nije prihvatljivo."

Svetina je kazao da je klub već pokrenuo sudski postupak protiv navijača protiv kojih je poslije prošlosezonskih dvoboja sa Šerifom izrečena zaštitna mjera i prekršajna sankcija, a čeka se sudska odluka o zatraženoj naknadi štete. Dinamo će pokrenuti takav postupak i protiv navijača koje je policija identificirala kao prijestupnike tijekom ovosezonskog susreta sa Šerifom na Maksimiru.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.09.2013. u 11:56
    Evo sad bi da savjet BBB koji su protiv nasmrkanog da ima mikrofon sa radiskom frevencom koji nije skup pronadju frekvencu glavnog spikera pa mu se na taj nacin uvale priko glavnog razglasa ja mislim da bi puka od smija.
    Obrisan korisnik
  • MalterEgo25.09.2013. u 20:12
    A cini mi se da si i ti skinuo gace tom mamiću! Covjek je napisao dva nevjerojatno dobra komentara, odavno takve komentare nisam procitao ovdje! Sigurno nije za eph-a sranja jer je mentalno daleko napredniji od tebe. Ti citas jutarnji i takve novine pa znas sigurno kakvi su komentari tamo. I da... [više na forumu]
    MalterEgo
  • Obrisan korisnik25.09.2013. u 19:14
    @fcliverpool poštedi nas glupavih komentara!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.09.2013. u 18:59
    Jedina ovdje p... si ti.Zvučiš kao ovi trabanti s juga. Te Mamić, kriv za ovo za ono. Jedini ti pametan. Taj Mamić kao da je Batman, i svi skidaju gaće kad ga vide. Imaš argumente ko' Hitler '41. Preuzmi ti klub pa ga vodi. Vidim da si stigao malo sa EPH stranica. Bilo bi ti bolje da se tamo i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.09.2013. u 18:18
    I da, zaboravio sam, u vezi omladinske škole: za koga se razvijaju ti mladi dečki? Za Dinamo? Moj penis za Dinamo. Razvijaju se za Mamića, za njegove robovlasničke ugovore. To je postala farma, a ne sportski klub. Mamić prodaje djecu, a onda ih do kraja života veže s lihvarskom kamatom. A kada to... [više na forumu]
    Obrisan korisnik