Nogomet

Gradski derbi u Madridu, sudar hrvatskih reprezentativaca u Njemačkoj

Sportnet • petak, 27.09.2013.
Gradski derbi u Madridu, sudar hrvatskih reprezentativaca u Njemačkoj
Foto: EPA

Europski prvoligaši će tijekom vikenda odraditi drugi dio svojeg dvostrukog ovotjednog zadatka. Sredinom tjedna igralo se u ligama i kupovima, a slijede nove ligaške obveze, između ostalog, s velikim dvobojem u Madridu...

U narednom kolu španjolskog prvenstva, koje počinje u petak, bez ikakve sumnje najviše pozornosti će privlačiti Derbi madrileno. Na stadionu Santiago Bernabeu će u subotu zaigrati madridski Real i Atletico, što će biti dvoboj druge i treće momčadi na tablici španjolske Primere. Drugoplasirani Atletico ove sezone igra izvrsno te je u početnih šest kola ostvario šest pobjeda, a to ga smješta na drugu poziciju, odmah iza Barcelone koja ima bolju gol razliku. S druge strane, Real se ne nalazi u toliko bajnoj formi, no ekipa Carla Ancelottija izuzetno motivirana ulazi u dvoboj protiv gradskog rivala, kojemu će pobjedom pokušati preoteti drugo mjesto na tablici.

Lakši posao ovog vikenda trebala bi imati prvoplasirana Barcelona koja gostuje kod novog prvoligaša Almeríje. Sevillu očekuje zahtjevno gostovanje kod Real Sociedada, a momčad hrvatskog reprezentativca Ivana Rakitića tamo će pokušati izboriti drugu ovosezonsku uzastopnu pobjedu.

Od ostalih zanimljivih susreta ovog vikenda mogu se izdvojiti oni Betisa i Villarreala, Valencije i Rayo Vallecana te Valladolida i Malage.

Hrvatskim ljubiteljima nogometa posebno će zanimljiv biti okršaj Bayerna i Wolfsburga, naravno, zbog Mandžukića na jednoj te Olića i Perišića na drugoj stani terena. Guardiola je Mandžu, Robbena, ali i Riberyja (većinu utakmice) odmarao u DFB Kupu pa će protiv Vukova ponovno krenuti u najjačem mogućem sastavu, s prvim klupskim topnikom u špici. Za Olića će novi dvoboj protiv bivšeg kluba biti sigurno posebno emotivan, no, Ola se nada kako će i Münchenu prezentirati svoju odličnu golgetersku formu. Ipak, Wolfsburg je na sva tri ovosezonska gostovanja poražen i teško da će bod(ov)a kod aktualnih prvaka.

U Frankfurtu će u obračun još hrvatskih igrača. Iako Srđan Lakić u posljednje vrijeme više grije klupu nego igra, strpljivo će čekati svoju priliku protiv HSV-a. Društvo iz Hamburga slabo je otvorilo sezonu, na klupu je ovog tjedna sjeo Nizozemac van Marwijk i pomak u igri i rezultatu navijači očekuju već u ovom dvoboju. Badelj bi i dalje trebao biti u prvom sastavu, dok Iličević svoje zdravstvene probleme s mišićima nikako da riješi.

Vodeća dortmundska Borussia protiv Freiburga ne bi trebala imati većih problema, dok će u Leverkusenu kod trećeg Bayera gostovati četvrti Hannover, koji se i nije baš proslavio u srijedu u Kupu protiv Bayerna.

Ovog vikenda po 137. put u Serie A igra se derbi della Mole, gradski derbi između Torina i Juventusa. Torino je solidno počeo sezonu, dok je Juventus usprkos 13 bodova na ljestvici imao nekoliko neuvjerljivih nastupa i derbi će biti velik izazov za Conteovu momčad.

Napoli, uz Juventus najozbiljniji kandidat za titulu, potpuno neočekivano je kiksao u domaćoj utakmici sa Sassuolom. Zbog toga Azzurri moraju pobijediti kod Genoe, ukoliko ne žele odmah na početku sezone upasti u krizu.

Vodeća momčad lige, Roma, igrat će doma s Bolognom, koja je tijekom tjedna propustila vodstvo od 3:1 s Milanom. Roma je već postavila klupski rekord po broju uzastopnih pobjeda na startu sezone, a obzirom na protivnika nada se da će produžiti seriju. Inter, uz Romu najugodnije iznenađenje početka sezone, u ovom kolu igra u Trstu protiv Cagliarija i pokušat će još jednom pobjedom pojačati svoju kandidaturu u borbi za Ligu prvaka, a možda čak i za naslov.

Potpuno je suprotno stanje kod gradskog rivala, Milana, koji je u velikoj rezultatskoj krizi i ima samo pet bodova. U šestom kolu na San Siro stiže Sampdoria i jasno je da bi novi kiks dodatno uzdrmao klupu Maxa Allegrija.

Prvi susret šestog kola engleskog Premiershipa donosi odmah i derbi kola. Dvoboj učenika i učitelja na White Hart Lineu, drugoplasirani Tottenham Andréa Villas-Boasa ugošćuje Mourinhovu momčad koja se trenutno nalazi dvije pozicije ispod. Utakmica počinje u subotu, u 13:45 sati.

Isti dan od 16 sati počinje pet utakmica. Manchester City želi potvrditi prošlotjednu visoku pobjedu nad Manchester Unitedom na gostovanju kod Aston Ville, dok će Manchester United pokušati doći do tri boda protiv WBA na Old Traffordu. Mladen Petrić i West Ham gostuju kod Hull Cityja, a nakon pobjedničkog pogotka prošli tjedan protiv Liverpoola Dejan Lovren i Southampton ugošćuju pretposljednji Crystal Palace. Posljednji subotnji susret odigrat će Swansea i Arsenal u Walesu.

Nedjelja donosi dva susreta u kojima Stoke dočekuje Norwich, a Liverpool želi doći do sva tri boda kod posljednjeplasiranog Sunderlanda koji je ostao bez trenera Paola Di Canija. Kolo će zaključiti Everton Nikice Jelavića i Newcastle u ponedjeljak.

Monaco proživljava sjajan start u novu sezonu. Sa 17 osvojenih bodova nakon sedam kola predvodi tablicu Ligue 1, a Falcao sa sedam i Riviere sa šest golova, jedini klupski strijelci, ujedno su i najbolji strijelci lige. Rubrika poraza još uvijek je prazna, a pozitivan niz klub iz Kneževine pokušat će nastaviti na gostovanju kod Reimsa koji ima niz od čak četiri uzastopna remija.

Paris Saint-Germain prvi je pratitelj Monaca, a u subotu će pokušati barem na kratko preuzeti vrh tablice domaćom pobjedom nad Toulouseom, klubom koji je uhvatio dobru formu i u posljednjih sedam dana ugrabio šest bodova. Trećeplasirani Marseille putuje na noge neuvjerljivom Lorientu, dok će Saint-Etienne niz od dva poraza pokušati prekinuti protiv Bastije.

Pravi derbi očekuje se na Gerlandu, gdje će Lyon dočekati Lille. U početnoj fazi sezone ove su momčadi dosta oscilirale, a u međusobnom bi susretu na pobjedu trebale jurišati obje, kako bi zadržale priključak s vodećima. Prvu pobjedu čeka još jedino Sochaux, a do nje će pokušati stići kod kuće protiv Valenciennesa.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • balaspo28.09.2013. u 11:48
    1.85 u hattricka i slazem se, iako mozda bude 11 uz 50 suteva
    balaspo
  • Obrisan korisnik27.09.2013. u 22:22
    Prognoziram 2 Mandžina gola, jedan Olin.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.09.2013. u 20:51
    Real-Atletico oba daju i 3+ 1,80 zicer godine.
    Obrisan korisnik